A nyugdíjas évek helyett a hetedik olimpiájára készül Jeannie Longo

Vágólapra másolva!
2008.07.01. 18:45
A múlt héten megrendezett francia országúti kerékpárbajnokságon két aranyat is begyűjtött Jeannie Longo. Az ötvenedik évében járó sportolónő ezzel kivívta magának a jogot a pekingi olimpián való részvételre. Az idei már a hetedik ötkarikás szereplése lesz az elnyűhetetlen Longónak, aki a civil életben sem tétlenkedett hosszú pályafutása alatt, hisz matematikus és sportmenedzseri diplomát szerzett egyetemi tanulmányai alatt.
Longo hosszú pályfutásra tekinthet vissza
Fotó: Action Images (archív)
Longo hosszú pályfutásra tekinthet vissza
Longo hosszú pályfutásra tekinthet vissza
Fotó: Action Images (archív)
Longo hosszú pályfutásra tekinthet vissza

A Francia Alpokban született – lassan ötven éve már ennek – Jeannie Longo, így nem meglepő, hogy sportolói karrierjét síelőként kezdte. Iskolai és egyetemi francia bajnoki címek után váltott a sílécekről két kerékre, edzője és későbbi férje, Patrice Ciprelli tanácsára.

Hamar kiderült, hogy a havas lejtők mellett az országutakon is otthon érzi magát, hisz pár hónappal a váltás után, 21 évesen megnyerte a francia országos bajnokság mezőnyversenyét.

Az évek teltek, a versenyzőtársak kicserélődtek – a mai ellenfelei közül sokan még meg sem születtek, amikor Longo már olimpián tekert –, de ő még ma is szorgosan bővíti éremkollekcióját. A múlt héten duplázni tudott hazája bajnokságán az országúti szakágban. Az időfutamon aratott sikere után a mezőnyversenyben sem talált legyőzőre, így már 54-szeres francia bajnoknak mondhatja magát.

Ezzel egyszersmind kivívta a pekingi olimpián való szereplés jogát. Jól is néznénk ki, ha a női kerékpárosok ötkarikás versenyeit nélküle rendeznék meg, hisz erre még nem volt példa.

Az 1984-es Los Angelesi játékokon debütáltak ugyanis a szebbik nem képviselői a kerékpárosok között, és az akkori indulók között ott volt hősünk is. Ahogy azóta mindig, így a pekingi már a hetedik olimpiája lesz.

Kétségkívül ő minden idők legeredményesebb női kerékpárosa. Legnagyobb sikere az Atlantában, 1996-ban szerzett olimpiai bajnoki címe, melyet országúti mezőnyversenyben szerzett. Emellett két ezüstje és egy bronza van az ötkarikás játékokról, világbajnokságot tizenháromszor nyert.

Sokoldalúságát bizonyítja, hogy a hegyikerékpárosok között is van egy vb-ezüstje, valamint 2000-ben megdöntötte az egyórás kerékpározás világcsúcsát.

Nem csak a sport területén ért el azonban kiemelkedő eredményeket, hisz amíg nem a pedált tekerte, addig egyetemi diplomát szerzett matematika és sportmenedzser szakon is.

Így, ha ne adj isten, egyszer úgy dönt, hogy felhagy a kerékpározással, akkor nem okoz majd gondot neki a vitrinben helyet kapó érmek és serlegeket összeszámolása.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik