Úgy tűnik, hogy nem lesz versenyzője az olimpián Fábiánné Rozsnyói Katalinnak

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.06.28. 18:08
Címkék
Az Athénban győztes Kovács Katalin, Janics Natasa duó legyőzte a Paksy Tímea, Benedek Dalma kettőst K–2 500 m-en a szegedi kajak-kenu országos bajnokságon, amely egyben a második olimpiai válogató volt. Mivel az első fordulóban is az előbbi egység diadalmaskodott, bekerült a pekingi csapatba. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Fábiánné Rozsnyói Katalin által edzett kajakosok közül senki sem lesz ott az ötkarikás játékokon, hacsak nem dönt másképp a sportág elnöksége. A nap folyamán Vereckei Ákos a harmadik olimpiai szereplésének jogát vívta ki.
A Kovács, Janics páros most is verhetetlen volt
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A Kovács, Janics páros most is verhetetlen volt
A Kovács, Janics páros most is verhetetlen volt
Fotó: Czagány Balázs (archív)
A Kovács, Janics páros most is verhetetlen volt

A két hajó ádáz csatát vívott egymással a viadal szinte legnagyobb érdeklődéssel várt számában, 400 m-ig fej-fej mellett haladtak – a friss Európa-bajnok Kozák Danuta, Szabó Gabriella duónak esélye sem volt beleszólni az első hely sorsába K–2 500 méteren –, a végén aztán az ötkarikás címvédő Kovács, Janics páros beleerősített, és néhány méterrel megelőzte legnagyobb hazai riválisait, a tavalyi vb ezüstérmeseit. A győztes egység tagjai érthetően boldogan kászálódtak ki a partra, Paksy és Benedek pedig – akik így az athéni után minden bizonnyal a pekingi csúcstalálkozóról is lemaradnak – percekig magukba roskadtan ültek a stégen.

"Nagyon bíztam benne, hogy ilyen eredmény születik az országos bajnokságon, így párosban és négyesben is ott lehetek az olimpián. Bejött, s remélem, Pekingből is két aranyéremmel távozom" – mondta a 2004-ben egyesben is diadalmaskodó Janics.

"Rendkívül csalódottak vagyunk, pedig nagyon jó pályát mentünk, de nem volt elég. Most úgy érezzük, hogy négy év munkája a kukába került. Talán majd Londonban ott lehetünk" – nyilatkozott rendkívül keserűen Paksy.

Angyal Zoltán szövetségi kapitány az MTI érdeklődésére azt mondta: a szerdai elnökségi ülésen azt fogja javasolni, hogy Kovács Katalin mindhárom számban vízre szállhasson majd Pekingben.

"Teljesítette a válogatási elveket, így nem gondolom, hogy a vízen elért eredményeken változtatni kellene. A négyest más napon rendezik, mint az egyest és a párost, utóbbi számok rajtjai között pedig 65 perc fog eltelni. Az pedig, hogy Janics is ott lesz a pároshajóban, szerintem félelmetesen hat majd a riválisokra" – fogalmazott a szakember, hozzátéve, hogy ötletével kapcsolatban azért számít ellenállásra az elnökségi ülésen.

Mivel négyesben a Kovács Katalin, Kozák Danuta, Szabó Gabriella, Janics Natasa kvartett vívta ki az olimpiai részvétel jogát, eldőlt az is, hogy a Fábiánné Rozsnyói Katalin keze alatt dolgozó kajakosok egyike sem utazhat Pekingbe.

Mint azt korábban már megírtuk, Vereckei Ákos nyerte meg a K–1-esek 500 m-es versenyét, így harmadik olimpiájára készülhet.

"Élet-halál harcot vívtunk, már az előfutamok során érzékelhető volt a feszültség. Mivel a döntő mezőnye is nagyon erős volt, tudtam, hogy a taktikázásnak sok értelme nem lesz. Az elmúlt hetekben sokat gyakoroltam a rajtot, aminek, úgy érzem, meg is volt ma az eredménye, utána pedig mentem, ahogy csak tudtam. Biztató, hogy a június eleji Világkupa óta nem mentem egyesben, inkább a négyesre koncentráltunk, ezért örülök, hogy ennek ellenére ilyen jól sikerült a mostani futam" – összegzett Vereckei, aki az eredményhirdetés előtt nem győzte fogadni a gratulációkat.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik