Az UEFA vizsgálatot indít a német–török elődöntő adáshibái miatt

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.06.26. 10:45
Címkék
Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) tovább vizsgálja annak az áramkimaradásnak a körülményeit, amely hosszú időre megzavarta az Európa-bajnokság szerdai elődöntőjének nemzetközi televíziós közvetítését.

A mérkőzéseket sugárzó televíziós központ Bécsben van, amelyen szerda este hatalmas zivatar vonult át, és ennek következtében háromszor is megszakadt a tévéközpont áramellátása. A kimaradás miatt a Bécsből továbbított adást átvevő európai és más külföldi tévéállomások kép és hang nélkül maradtak.

Így járt a Magyar Televízió is, amely a hiba elhárításáig minden alkalommal a budapesti stúdióba kapcsolt, és beszélgetéssel, illetve a mérkőzésen addig történtek visszajátszásával töltötte ki az időt.

"Nagyon sajnálom, hogy az eddig hibátlan Eb-közvetítésbe ilyen hiba csúszott" – mondta Schulek Csaba, a Telesport főszerkesztője. A köztévé a közleménye szerint egyébként minden lehetőséget megvizsgál kártérítési igényeinek érvényesítése érdekében.

"Este a német–török találkozóról sugárzott televíziós adás a második félidőben több ízben is megszakadt a (bécsi) nemzetközi adóközpontban fellépett műszaki problémák miatt. Ezek kivizsgálása folyamatban van, különös tekintettel az esti órákban Bécs fölött tomboló hatalmas viharra" - hangzik az UEFA szerda este kiadott közleménye.

Az Eb mérkőzéseit minden külföldi tévéállomás a bécsi központtól veszi át. Európában egyedüli kivételként a svájci közszolgálati televíziónak (SF) van joga a közvetlenül a helyszínekről (így szerdán a bázeli St. Jakob Park Stadionból) továbbított tv-jelek átvételére.

Ezt használta ki a német ZDF televízió, amikor a második adáshiba jelentkezésekor "lekérte" az SF képadását, és azt sugározva – Réthy Béla ZDF-kommentátor hangjával – folytatta a német–török elődöntő közvetítését.

A ZDF mellett az arab hírtelevízió, az Al-Dzsazíra is a svájci köztévé jeleit vette át és sugározta, így ott is végig lehetett nézni a mérkőzést.

A BBC híradása szerint a Bécsen keresztülvonuló vihar miatt – körülbelül 22.15-kor – ki kellett üríteni egy szurkolói övezetet, a szél sebessége ugyanis meghaladta a 100 km/h-t. A fanzóna evakuálásakor két szurkoló súlyos, de nem életveszélyes sérüléseket szenvedett, amikor a tömeg átgázolt rajtuk.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik