Fejben és fejjel verte meg a Nationalelf Scolari csapatát

Vágólapra másolva!
2008.06.19. 22:39
A bázeli stadion frissen kicserélt gyepszőnyege nem hozott szerencsét a portugál válogatottnak: Luiz Felipe Scolari esélyesebb csapata tulajdonképpen simán maradt alul 3–2-re a németekkel szemben az Euro 2008 első negyeddöntőjében. A luzitánok vesztét a 2006-os vb-bronzmeccshez hasonlóan Bastian Schweinsteiger okozta: a középpályás a 22. percben vezetést szerzett, majd szabadrúgásból gólpasszt osztott ki az első félidőben Klosénak, a másodikban meg Ballacknak. Nuno Gomes 0–2 és Hélder Postiga 1–3 után csak szépíteni tudott. C. Ronaldóék hazamennek borzalmas védekezésük miatt, a helyenként eksztázisban játszó Nationalelf megérdemelten készülhet az elődöntőre.
Csodás német este: a magát nagyon felszívó Nationalelf hazaküldte az esélyesebb portugálokat
Fotó: Reuters
Csodás német este: a magát nagyon felszívó Nationalelf hazaküldte az esélyesebb portugálokat
Csodás német este: a magát nagyon felszívó Nationalelf hazaküldte az esélyesebb portugálokat
Fotó: Reuters
Csodás német este: a magát nagyon felszívó Nationalelf hazaküldte az esélyesebb portugálokat

A végén mindig a németek nyernek…

Gary Lineker örökérvényű mondása ezúttal is igaznak bizonyult. A német válogatott Bastian Schweinsteiger kiemelkedő teljesítményének köszönhetően 3–2-re verte Portugáliát, és jutott a legjobb négy csapat közé az Európa-bajnokságon.

A Bayern München klasszisa egyszer betalált, majd két gólpasszal járult hozzá a Nationalelf kétgólos sikeréhez.

KÉPGALÉRIA

A HÁROM LEGJOBB DOLOG A VILÁGON! KATTINTSON A KÉPRE!
A HÁROM LEGJOBB DOLOG A VILÁGON! KATTINTSON A KÉPRE!
Pedig az első félidő első felében még a portugálok, egészen pontosan Joao Moutinho előtt adódott hatalmas lehetőség. A védekező középpályás José Bosingwa beadásánál egész egyszerűen nem tudta eldönteni, melyik testrészével továbbítsa a német kapuba a labdát. Végül egyikkel sem sikerül, de a térdével azért legalább megpróbálta.

A portugál játékos kapu előtti könnyed határozatlansága pedig nem sokkal később megbosszulta magát. Egy remek német kontra, és máris vezetett a Nationalelf.

Michael Ballack, Lukas Podolski, Bastian Schweinsteiger volt a labda útja a 22. percben, utóbbi játékos pedig bevetődve, közelről előnyhöz juttatta a németeket. Öt minutummal később ráadásul már kettő volt a németek előnye.

Schweinsteiger lőtte élesen a kapu elé a labdát (történetesen szabadrúgásból), középen pedig Miroslav Klose emelkedett. A csatár pedig, ha valamit, akkor a fejelés művészetét nagyon jól kitanulta. Képességeit most is kamatoztatta. Eldőlt a meccs.

Eldőlt? Nem. A portugálok a semleges szurkoló nagy örömére nem adták föl a harcot, és még a szünet előtt szépítettek.

Cristiano Ronaldo vezethette a labdát Jens Lehmannra a 40. percben, ám lövését hárította a német kapus. A kipattanónál azonban Nuno Gomes volt a legjobb helyen, és „jóazöregaháznál” alapon szépített az eredményen.

A gól jókor jött, ám a második félidő elején nem tudott nyomást gyakorolni a portugál csapat a németre. Ugyan meddő mezőnyfölében játszottak az ibériaiak, gólhelyzetük nem nagyon akadt.

A németek pedig lőttek egy újabb, a második találatukhoz kísértetiesen hasonló gólt. A 61. percben ismét egy Schweinsteiger-szabadrúgás, ám ezúttal a változatosság kedvéért Ballack bólintott a kapuba.

Az esetnél Ricardo jó ütemben jött ki - mármint, ha az volt a szándéka, hogy közelről szemlélje a góllövőt. A labdához sok köze nem volt.

Mint ahogy (ha őszinték akarunk lenni ) a portugál válogatottnak sem a mérkőzéshez. Bár a csereként beálló Hélder Postiga kozmetikázta az eredményt a hajrában, Németország megérdemelten, és viszonylag simán nyerve bejutott a legjobb négy közé, mert mint tudjuk:

A végén mindig a németek nyernek…

SOMLÓVÁRI DÁVID

KATTINTSON A KÉPRE!
KATTINTSON A KÉPRE!


EURÓPA–BAJNOKSÁG

NEGYEDDÖNTŐ
PORTUGÁLIA–NÉMETORSZÁG 2–3 (1–2)
PORTUGÁLIA–NÉMETORSZÁG 2–3

Nézőszám: 42000
Játékvezető: Peter Fröjdfeldt
Asszisztensek: Stefan Wittberg, Henrik Andrén

A KEZDŐCSAPATOK
PORTUGÁLIA NÉMETORSZÁG
Ricardo Jens Lehmann
Bosingwa Arne Friedrich
Pepe Per Mertesacker
Ricardo Carvalho Christoph Metzelder
Fernando Meira Philipp Lahm
Petit Bastian Schweinsteiger
Joao Moutinho Simon Rolfes
Cristiano Ronaldo Michael Ballack
Deco Thomas Hitzlsperger
Simao Sabrosa Miroslav Klose
Nuno Gomes Lukas Podolski
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Felipe Scolari Joachim Löw

Gólszerző: Nuno Gomes (40'), Hélder Postiga (87'), ill. Bastian Schweinsteiger (22'), Miroslav Klose (27'), Michael Ballack (61')
Csere: Joao Moutinho h. Raul Meireles (31'), Petit h. Hélder Postiga (73'), Nuno Gomes h. Nani (66'), ill. Thomas Hitzlsperger h. Tim Borowski (73'), Bastian Schweinsteiger h. Clemens Fritz (83'), Miroslav Klose h. Marcell Jansen (89')
Sárga lap: Pepe (60'), Hélder Postiga (90'), Petit (26'), ill. Arne Friedrich (48'), Philipp Lahm (49')
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik