Marco van Basten ígéri, hogy tartalékosan is győzelemre törnek

Vágólapra másolva!
2008.06.17. 15:34
A Hollandia-Románia mérkőzés igazán csak a románok számára bír téttel: ha győznek szomszédaink, biztosan megelőzik a franciákat és az olaszokat, és a legjobb nyolc közé jutnak. Sokan tudni vélik, hogy a hollandok nem fognak száz százalékos teljesítményt nyújtani, csak hogy kiejtsék a legutóbbi világbajnoki döntő két résztvevőjét.
Arjen Robben, Wesley Sneijer és Gio van Bronckhorst (b-j) aligha lép most egyszerre pályára.
Reuters
Arjen Robben, Wesley Sneijer és Gio van Bronckhorst (b-j) aligha lép most egyszerre pályára.
Arjen Robben, Wesley Sneijer és Gio van Bronckhorst (b-j) aligha lép most egyszerre pályára.
Reuters
Arjen Robben, Wesley Sneijer és Gio van Bronckhorst (b-j) aligha lép most egyszerre pályára.

Ezt a feltételezést mindeki cáfolja holland részről, az viszont természetes, hogy Marco van Basten szövetségi kapitány bizalmat szavaz egy ilyen mérkőzésen az eddig játéklehetőséget nem kapó futballistáknak.

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport “misztikus” szakértője, Lothar Matthäus 1-1-es döntetlent vár.

"Mindkét csapat támadó szellemben lép pályára, taktikailag pedig nagyon felkészültek. Papíron jobbak a hollandok, hiszen erősebbek játékosaik, de a románokat sem kell temetni, úgyhogy szerintem egy pontra jók lesznek ma este.”
A kapitány egészen biztos abban, hogy bárki is lép pályára az “oranjében”, mindent belead, hogy megszerezze a válogatott ezen a tornán zsinórban harmadik győzelmét.

"Komolyan vesszük ezt a mérkőzést, és a lehető legjobb csapattal állunk ki a románok ellen” – fogadkozott meglepő módon Van Basten, akinek szerencséjére a jobbhátvéd Mario Melchiot már kiheverte medencecsont-sérülését, Klaas-Jan Huntelaar pedig már nem fájlalja vádliját.

A mérkőzés előtt, Lausanne-ban tartott sajtótájékoztatón Van Basten nem terítette ki összes kártyáját.

"Nem árulom el, hogy milyen összeállításban lépünk pályára a románok ellen - titokzatoskodott. – Először játékosaimmal beszélem meg a dolgot, azután lesz csak publikus. 23 főből áll keretünk, mindannyian profik, szóval akárkit is küldök pályára, ugyanúgy fog koncentrálni és küzdeni, mint a többiek.”

A sárga kapos Nigel de Jong és André Ooijer alighanem kihagyja ezt a fellépést, s a szakértők szerint Wilfred Bouma, John Heitinga, Mario Melchiot, Demy de Zeeuw, Klaas-Jan Huntelaar és Ibrahim Afellay is jó eséllyel pályázik arra, hogy a kezdőben kapjon helyet a románok ellen.

ÖRÖKMÉRLEG

Hollandia-Románia
6 győzelem
3 döntetlen
1 vereség
16-2
A román szövetségi kapitány, Victor Piturca szerint sem fognak lazsálni ellenük a hollandok. Igaz, optimizmusra ad okot számukra, hogy az Eb-selejtezőkben már bizonyítottak mostani ellenfelükkel szemben, hiszen idegenben 0-0-t játszottak velük, odahaza pedig 1-0-ra legyőzték Van Bastenéket.

"Több tapasztalt játékosunk is jól ismeri a holland futballt, és ez jól jött nekünk a selejtezők alatt – vélekedett Piturca. – Igaz, akkor nem voltak Sneijderék csúcsformában, nem úgy, mint most.”

A románok a franciákkal és az olaszokkal döntetlent játszottak, így most saját kezükben van sorsuk. Egy győzelemmel a legjobb nyolc közé masíroznak, megelőzve a legutóbbi világbajnokság két finalistáját, míg ha döntetlent játszanak a hollandokkal, a másik összecsapás eredményétől függ sorsuk.

A TI ÉRDEKETEK IS

Victor Piturca szerint a hollandok érdeke is az, hogy ne a franciák vagy az olaszok jussanak tovább a csoportból, hiszen így az egyenes kieséses szakaszban biztosan elkerülik őket.

„Teljesen logikus. Saját érdekük, hogy ne találkozzanak velük az elődöntőben” – próbálta rábeszélni az „oranjét” Piturca a vereségre.
A románoknak viszont a kapitány szerint nem szabad azzal foglalkozniuk, hogy mi történik a párhuzamosan futó csoportrangadón.

"Nem is érdekel, mi zajlik az olasz-francián – szögezte le Piturca. – Nem egy másik meccsen fog járni az eszem, ha saját csapatomat kell irányítanom. Tudjuk, hogy nehéz helyzetben vagyunk, de remélem, megérdemeljük majd, hogy a legjobb nyolc közé kerüljünk.”

Két alapembere viszont kiesett a harmadik fordulóra: a szűrő Mirel Radoi súlyos sérülése, a tornán eddig kiváló teljesítményt nyújtó középhátvéd, Dorin Goian pedig két sárgája miatt nem játszhat. Utóbbi rúgta ráadásul a legutóbbi találkozásukkor a győztes gólt a hollandoknak.

“Egy ilyen kis országnak, mint Románia, minden játékos kiesése nagy veszteség” – sajnálkozott Piturca, aki Goiant annak steauás klubtársával, Sorin Ghioneával vagy Christian Chivuval pótolja majd, míg Radoi helyére Banel Nicolita kerül vissza a kezdőbe. A csatársorban Adrian Mutu partnere ezúttal Ciprian Marica lehet.

Bármilyen furán is hangzik, az Európa-bajnokságon a B-csoportban a francia-olasz “kiesési rangadó” győztesének azért kell szurkolnia, hogy a másik mérkőzésen kikapjanak a románok...

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Hollandia: van der Sar – Melchiot, Heitinga, Mathijsen, De Cler – De Zeeuw, Engelaar – Van Persie, Sneijder, Robben – Huntelaar.

Románia: Lobont – Contra, Chivu, Radu, Tamas – Petre, Codrea, Nicolita, Cocis – Mutu, Marica.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Hollandia: van der Sar – Melchiot, Heitinga, Mathijsen, De Cler – De Zeeuw, Engelaar – Van Persie, Sneijder, Robben – Huntelaar.

Románia: Lobont – Contra, Chivu, Radu, Tamas – Petre, Codrea, Nicolita, Cocis – Mutu, Marica.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik