Ausztria–Németország: a két ősi ellenfél igazi ki-ki meccse

Vágólapra másolva!
2008.06.16. 12:31
A társházigazda Ausztria futballválogatottja igazi ki-ki mérkőzést játszik ma este az ősi ellenség Nationalelf ellen, hiszen mindkét gárda reménykedhet még a továbbjutásban. Bár finoman szólva sem esélyesként futnak neki az összecsapásnak a „sógorok”, egészséges optimizmussal tekintenek a találkozó elé, mint azt Andreas Herzog csapatmenedzser és a volt aranycipős Hans Krankl tegnapi nyilatkozata is bizonyítja.
Az "igazi Trebitsch" osztrák szurkolók.
Fotó: Reuters
Az "igazi Trebitsch" osztrák szurkolók.
Az "igazi Trebitsch" osztrák szurkolók.
Fotó: Reuters
Az "igazi Trebitsch" osztrák szurkolók.

Németországnak egy pont is elég a bécsi mérkőzésen ahhoz, hogy bejusson a negyeddöntőbe, Ausztriának viszont mindenképpen nyernie kell, és még imádkoznia is, hogy Lengyelország nehogy nagy különbséggel verje meg Horvátországot (utóbbira azért, valljuk meg, nincs sok esély).

A VOLT KAPITÁNY MEGMONDJA

Az Eurosport „misztikus” megmondóembere, Lothar Matthäus – mi sem természetesebb – német győzelmet vár, mégpedig 2–0-át jósolt.

"A németeknek sokkal jobb játékosaik vannak, az osztrákok pedig az első két fellépésükön megmutatták, hogy gondjaik vannak a gólszerzéssel. Ez pedig azt jelenti, hogy nem juthatnak a második körbe. Nem történhet meg most az, ami Córdobában és a németek a negyeddöntőbe masíroznak.”
Az osztrákoknak most reményt adhat az 1978-as világbajnokságon elért győzelmük, melyet azóta is csak a "Córdobai Csoda" néven emlegetnek, és az akkori győztes csapat tagjaiból valóságos hősök lettek Ausztriában.

Szűk 30 év elteltével sem sokat változtak az erőviszonyok a két válogatott között. Természetesen tudja ezt az osztrák szövetségi kapitány, Josef Hickersberger is, aki annak idején pályára lépett azon a világbajnoki mérkőzésen.

„Sokat beszélnek arról a bizonyos cordobai mérkőzésről – merengett el Hickersberger. – Akkor győztünk s szerintem a történelem megismételheti önmagát. Sőt! 1989-ben megvertük Bécsben az NDK-t és kijutottunk az olaszországi világbajnokságra. Bár a név már más, optimistán várjuk a 90 percet.”

Természetesen a realitásokkal is tisztában van és tudja, hogy a németek is "Alles oder nichts"-harcot fognak ellenük folytatni.

"Nem csak az osztrákok, mások sem verik meg túl gyakran a németeket – vélekedett a szimpatikus szakember. – Mindannyian ismerjük a statisztikákat, és nem emlékszem, hogy a németek egymás után kétszer is kikaptak volna.”

ÖRÖKMÉRLEG

AUSZTRIA-NÉMETORSZÁG*
8 győzelem
6 döntetlen
20 vereség
Gólkülönbség: 51-75
(1990-ig NSZK néven)
Az osztrák apától és német édesanyától, Németországban született csatár, Martin Harnik érdekes mérkőzés elé néz. Nem csak az előbbiek miatt: werderes lévén három klubtársával is (Per Mertesacker, Torsten Frings, Tim Borowski) farkasszemet néz.

"Az Euro2008 csatárai lenyűgöztek engem és megmutatták, hogyan kell viselkedni a kapu előtt – vallotta meg a fiatal ék. – Nagyon sokat tanultam tőlük. – Fringsékkel nem léptem kapcsolatba az Eb alatt, de lehet, hogy a meccs előtt felhívom őket. Az biztos, hogy a németeken hatalmas a teher és teljes erőbedobással játszanak majd ellenünk.”

A germánok célja egyértelmű: úgy kell játszaniuk, mint a lengyelek 2-0-s legyőzésekor.

AZ IGEN KÖZELI MÚLT

A két csapat februárban találkozott egymással, akkor a németek magabiztosan győztek 3-0-ra, Bécsben.
Ausztria – Németország 0:3 (0:0)

Ausztria: Manninger - Prödl, Stranzl, Pogatetz - Standfest, Aufhauser (69., Prager), Fuchs, Säumel, Ivanschitz - Harnik (73., Kienast), Linz (81., Kavlak).
Németország: Lehmann - M. Friedrich (Hilbert, 74.), Westermann, Mertesacker, Lahm - Ballack (Rolfes, 87.), Schweinsteiger, Schneider (Podolski, 59.), Hitzlsperger (Jones, 82.) - Kurányi (Gomez, 59.), Klose. Szövetségi kapitány: Löw.
gól: Hitzlsperger (53.), Klose (63.), Gomez (80.)
"Úgy látom, inkább lehetőség előtt állunk, mint krízisben vagyunk – szögezte le a középhátvéd Christoph Metzelder, aki kisebb sérüléssel bajlódik. – Mi, németek mindig is nyomás alatt játszottunk. Ez kivételessé teszi ezt a mérkőzést is, de kiváló a csapatszellemünk és már csak rajtunk múlik, hogy le tudjuk-e ezt fordítani a futball nyelvére.”

„Nem becsüljük le az osztrák válogatottat, hétfő este a legtöbbet fogjuk kiadni magunkból” – mondta Joachim Löw, a német válogatott szövetségi kapitánya a „szomszédok” elleni ki-ki mérkőzés előtt.

„Igaz, kikaptunk csütörtökön Horvátországtól, de az osztrákok ellen teljesen más hozzáállású csapat fut ki a pályára. Mindenki tisztában van vele, hogy 30 millió szurkoló néz majd minket, és bízik bennünk, úgyhogy nekik és a hazánknak tartozunk azzal, hogy más felfogásban egy teljesen más mérkőzést játsszunk. Érzem, hogy energikusak és magabiztosak leszünk” – pörgette fel magát már a mérkőzés előtt Löw.

A háromszoros világ- és Európa-bajnok németeknél nem játszhat a horvátok ellen kiállított Bastian Schweinsteiger és a vállsérülést szenvedett balhátvéd, Marcell Jansen. Nagy megkönnyebbülésükre az eddig három gólt vágó Lukas Podolski viszont felépülni látszik bokasérüléséből és így pályára léphet.

Jansent a jobb oldali védőként és középpályásként is bevethető Clemens Fritz "pótolja", ugyanis a sokoldalú Philipp Lahm átteszi székhelyét a bal oldalra, míg a középpályán Tim Borowski lép Fritz helyére. Mivel Podolski a gyenge formában lévő Mario Gomez helyén szerepel a csatársorban, a középpályán Thomas Hitzlspergert veti be Löw.

Az osztrákoknál a két sárga miatt eltiltott, a lengyelek elleni kegyelembüntetőt kiharcoló Sebastian Prödl kiválása érzékeny veszteség, és a kapitány a tervek szerint bátor támadójátékkal fog kirukkolni: három védővel, négy középpályással, egy irányítóval és két csatárral rohamoztatja majd Lehmann állásait.

A VÁRHATÓ KEZDŐCSAPATOK

Ausztria (3–4–1–2)
21 Macho – 17 Hiden, 3 Stranzl, 4 Pogatetz – 14 Garics, 6 Aufhauser, 19 Säumel, 5 Fuchs – 10 Ivanschitz – 20 Harnik, 9 Linz
Szövetségi kapitány: Josef Hickersberger
Kispad: 1 Manninger, 23 Özcan, 12 Gercaliu, 13 Katzer, 16 Patocka, 2 Standfest, 8 Leitgeb, 11 Korkmaz, 7 Vastic, 18 Kienast, 22 Hoffer
Sérült: –
Eltiltva: Prödl
Sárga lapos: Korkmaz, Pogatetz, Säumel
Eddigi gólszerző: Vastic
Németország (4–4–2)
(1 Lehmann – 4 C. Fritz, 21 Metzelder, 17 Mertesacker, 16 Lahm – 18 Borowski, 8 Frings, 13 Ballack, 15 Hitzlsperger – 11 Klose, 20 Podolski
Szövetségi kapitány: Joachim Löw
Kispad: 12 Enke, 23 Adler, 5 Westermann, 3 Friedrich, 6 Rolfes, 14 Trochowski, 9 Gomez, 10 Neuville, 19 Odonkor, 22 Kuranyi
Sérült: Jansen
Eltiltva: Schweinsteiger
Sárga lapos: Ballack, Lehmann, Schweinsteiger
Eddigi gólszerző: Podolski 3
Helyszín: Bécs, Ernst Happel Stadion, Időpont: 20.45 (tv: m1) Vezeti: Mejuto González (asszisztensek: Yuste Jiménez, Calco Guadamuro – mindhárman spanyolok)

1978-BAN SIKERÜLT MEGFRICSÁZNIUK A NÉMETEKET AZ OSZTRÁKOKNAK

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik