A franciák sellőlánya abbahagyja, ha újra olimpiai bajnok lesz

Vágólapra másolva!
2008.06.16. 12:34
Az egyik francia televíziós műsornak adott vasárnapi interjújában Laure Manaudou, a franciák olimpiai bajnok úszónője bejelentette, befejezi pályafutását, ha Pekingben olimpiai bajnok lesz.
Még egy arany és vége? Laure Manaudou abbahagyja, ha győz Pekingben
Fotó: Imago
Még egy arany és vége? Laure Manaudou abbahagyja, ha győz Pekingben
Még egy arany és vége? Laure Manaudou abbahagyja, ha győz Pekingben
Fotó: Imago
Még egy arany és vége? Laure Manaudou abbahagyja, ha győz Pekingben

Némiképp meglepő bejelentést tett a France 2 csatorna vasárnapi sportmagazinjában Laure Manaudou: az athéni ötkarikás játékok női 400 méteres gyorsúszásának győztese úgy fogalmazott, hogy befejezi pályafutását, ha ismét olimpiai bajnok lesz.

„Ha sikerül aranyérmet szereznem Pekingben, biztosan abbahagyom az úszást” – mondta az adásban Michel Drucker műsorvezetőnek az úszónő.

A hír már csak azért sem mindennapi, mert a francia apától és holland anyától született klasszis még csak 21 éves, és négy éve ő volt a nemzeti hős Franciaországban, aki aranymedáljával lendületet adott a francia úszósportnak.

Manaudou ugyanis minden idők első francia olimpiai bajnok úszónője, és az ország 2004 előtt 1952-ben ünnepelhetett egyáltalán aranyérmet a sportágban (Helsinkiben férfi 400 méter gyorson Jean Boiteux volt a leggyorsabb). De Manaudou az arany mellett egy ezüstöt (800 méter gyors) és egy bronzot is begyűjtött (100 méter hát) a görög fővárosban, így igazán elkényeztette az érte szurkolókat.

És azóta nem is volt megállás, az olimpia óta három világbajnoki cím és hat nagymedencés Európa-bajnoki cím került a vitrinbe (utóbbiból Athén előtt is besöpört hármat), nem is beszélve arról, hogy a 25 méteres medencében is begyűjtött 8 Eb-aranyat. Érdekesség egyébként, hogy Európa-bajnoki címei közül hatot Magyarországon ünnepelhetett, négyet a 2006-os budapesti nagymedencés, kettőt pedig a tavalyi debreceni rövid pályás kontinensviadalon.

Aki ismerős a sportágban az tudja, hogy az utóbbi időben viszont nem minden úgy alakult, ahogy azt Manaudou szerette volna, előbb klubot váltott, és Olaszországba költözött, ahonnan aztán nem megfelelő hozzáállása és gyenge edzésmunkája miatt eltanácsolták, majd elköltözött korábbi kedvesétől, a szintén úszó Luca Marintól.

Manaudou és Marin nem sokkal a debreceni rövid pályás Eb előtt szakított egymással, majd Manaudou a hajdúsági városban rendezett jelenetet, a kamerák és vetélytársai előtt dobta el a Marintól kapott jegygyűrűjét. Az olasz kevéssel később szintén nyilvános helyen, a bemelegítő helyiségben számonkérte rajta viselkedését, amiből heves veszekedés alakult ki kettejük között.

Ezek után meztelen képek jelentek meg az úszónőről az interneten, és bár Manaudou szerint Marin keze lehetett a dologban, az olasz úszó mindent tagadott.

A vasárnapi bejelentés hátterében pedig az lehet, amit Manaudou már korábban is többször sejttetett, elfáradt az elmúlt évek nagy hajtásában, kiégett, és már nem tud száz százalékosan a sportra koncentrálni.

Egy nagy bajnok tehát leléphet a színről augusztusban, ami viszont a francia úszósportot illeti, nem kell aggódniuk Manaudou esetleges kiválása miatt, hiszen van új csillaguk a 100 méteres férfi gyorsúszás világcsúcstartója, Alain Bernard személyében.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik