Ifjú „titánok” és rutinos „öreg rókák” is ülnek a kispadokon

Vágólapra másolva!
2008.06.10. 10:48
Az Európa-bajnokság előtt készített összeállításunkból kiderült, hogy a játékosok közül a legtapasztaltabb Ivica Vastic és a legfiatalabb Eren Derdiyok (előbbi osztrák, utóbbi svájci) között 19 év különbség van. Most az edzők életkorát vizsgáltuk meg.
A rutin és a "fiatalság" - Josef Hickersberger (balra) és Slaven Bilic
Fotó: Reuters
A rutin és a "fiatalság" - Josef Hickersberger (balra) és Slaven Bilic
A rutin és a "fiatalság" - Josef Hickersberger (balra) és Slaven Bilic
Fotó: Reuters
A rutin és a "fiatalság" - Josef Hickersberger (balra) és Slaven Bilic

Nagy kérdés, hogy vajon egy sok nagy csatát megélt rutinos „öreg rókát”, vagy egy kevésbé tapasztalt, ugyanakkor hatalmas hévvel dolgozó szakembert érdemes-e kinevezni szövetségi kapitánynak.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján erre is, arra is számos megerősítő példát hozhatnánk.

Elég csak a 2006-os világbajnokságra gondolni, amikor Jürgen Klinsmann élete első edzői megbízatásaként világbajnoki bronzéremig vezette Németországot, míg ellenpéldaként ott van Marcelo Lippi, aki 24 éves edzői karrierjét koronázta meg a két évvel ezelőtti világbajnoki címmel.

Az idei Európa-bajnokságon az egyaránt 69 éves Otto Rehhagel, Luis Aragonés páros a legtapasztaltabb (utóbbi az idősebb, de csak két héttel, mindketten nyáron lesznek 70 évesek), míg a legkevesebb rutinnal a 39 éves Slaven Bilic rendelkezik.

Az idősebb edzők közé tartozik Karel Brückner (Csehország, 68 éves), Leo Beenhakker (Lengyelország, 65 éves) és Jakob Köbi Kuhn (Svájc, 64 éves), míg a fiatalok közé Marco van Basten, (Hollandia, 43 éves), vagy éppen Roberto Donadoni (Olaszország, 44 éves).

Ráadásul utóbbiak olyannyira „tapasztalatlanok”, hogy klubedzőként szinte még semmit nem tettek le az asztalra (Van Basten nem is dolgozott korábban felnőtt csapatnál, de Donadoni sem ért el világrengető eredményeket a Lecco, a Genoa és a livorno kispadján).

Érdekes, hogy a közép-európai csapatok „a jó az öreg a háznál” elvben bíznak, hiszen a fent említett cseh, lengyel és svájci kapitány mellett a 60 éves osztrák mester, Josef Hickersberger is a rutinosabb szakemberek közé tartozik.

Kivételt csak a németek jelentenek, ahol a 43 éves Jürgen Klinsmann után ezúttal volt segítője, a 48 éves Joachim Löw dirigál.

Hogy a rutin vagy a fiatalos lendület jelent-e többet? Ezt nehéz megmondani, mindenesetre ebből a szempontból is érdekes volt a Horvátország–Ausztria mérkőzés, ahol a 60 éves Josef Hickersberger csapata 1–0-ra kikapott a nálánál 21 évvel fiatalabb Bilic által irányított horvátoktól, még ha a horvátok elég „öreguras” játékot mutattak is be.

A Európa-bajnokságon dolgozó 16 szakember átlagéletkora egyébként 56,88 év.

AZ EURÓPA-BAJNOKSÁG SZÖVETSÉGI KAPITÁNYAI, ÉLETKOR SZERINT

69 éves Luis Aragonés (Spanyolország), Otto Rehhagel (Görögország) 68 Karel Brückner (Csehország) 65 Leo Beenhakker (Lengyelország) 64 Jakob Kuhn (Svájc) 61 Guus Hiddink (Oroszország) 60 Josef Hickersberger (Ausztria) 59 Luis Felipe Scolari (Portugália), Lars Lagerba:ck (Svédország) 56 Raymond Domenech (Franciaország) 54 Fatih Terim (Törökország) 52 Victor Piturca (Románia) 48 Joachim Löw (Németország) 44 Roberto Donadoni (Olaszország) 43 Marco van Basten (Hollandia) 39 Slaven Bilic (Horvátország)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik