„A kapu közepébe lőtt labda a piros-fehérek lelkének közepébe talált”

MTI/NSO MTI/NSOMTI/NSO MTI/NSO
Vágólapra másolva!
2008.06.09. 14:32
Ausztria csalódott az első Európa-bajnoki találkozó után, de az osztrák lapok dicsérő szavakkal is illetik a „sógorok” játékát. Az 1–0-s vereség ellenére az osztrák lapok úgy írnak, hogy válogatottjuknak nem kell szégyenkezni.
Sebastian Prödl is csalódott volt a horvátok elleni meccs után
Fotó: Reuters
Sebastian Prödl is csalódott volt a horvátok elleni meccs után
Sebastian Prödl is csalódott volt a horvátok elleni meccs után
Fotó: Reuters
Sebastian Prödl is csalódott volt a horvátok elleni meccs után

Josef Hickersberger, az osztrák válogatott szövetségi kapitánya optimistán tekintett a jövőbe a horvátok elleni vereség után. Hickersberger szerint Ausztria Lengyelország és Németország ellen még javíthat. „Látni kell, hogy fejlődtünk. Jó formában vagyunk, és meccsről meccsre tanulni fogunk” - ígérte az osztrák szakember.

„A lengyelek ellen gólokat kell szerezni, majd a németek ellen pontokat. Nem lesz egyszerű, de lehetséges” - vázolta a terveket a mester a következő két meccsre. Hickersberger elmondta, a stratégiát úgy alakították ki, hogy az utolsó harminc percben a széleket kihasználta beszorítják a horvátokat. Hickersberger megemlítette, hogy a kezdeti taktikát teljesen át kellett alakítani a korai, 4. percben esett gól miatt. A szövetségi kapitány szerint a második félidőben bebizonyosodott, hogy mindegyik csapat annyit tud támadni, amennyit ellenfele hagy neki. „Amikor a horvátok frissek voltak, láthattuk, hogy milyen jó játékosok” - dicsérte Slaven Bilic csapatát Hickersberger.

A mérkőzésről az oszrák lapok is pozitív hangnemben írtak. A Der Standard úgy látta, hogy az osztrák csapat szoros mérkőzésen maradt alul, és egyáltalán nincs miért szégyenkeznie: időnként a piros-fehérek uralták a pályát, védekezésre kényszerítve a sokkal híresebb ellenfelet. „Rögtön a kezdő sípszó után azonban egy ostoba szerelés megfosztotta a házigazdákat attól, hogy learathassák kemény munkájuk gyümölcsét” - írta a lap, hozzátéve: az Ernst Happel Stadionban tapasztalt hangulat is alátámasztja azt a benyomást, hogy a csapat csupán „balszerencsével” kapott ki.


A mérkőzéshez fűzött kommentárjában a Der Standard sporttörténeti napnak nevezte 2008. június 8-át: Hickersberger irányításával a nemzeti tizenegy bizonyos szempontból azt próbálta bepótolni, amit az osztrák labdarúgás az utóbbi 25 évben elmulasztott. „Ez a merész szándék legalábbis az első meccs alapján nem sült el balul. Horvátország ellen ugyanis szabad 0–1 arányban veszíteni” - hangzik a lap sportszemleírójának az ítélete. „Hickersberger mindent jól csinált. Helyesen döntött a kapus személyéről, és a megfelelő taktikát választotta. Abból aztán tényleg nem indulhatott ki, hogy már a negyedik percben bekapunk egy tizenegyes-gólt.”

A Kurier ugyancsak az odaadást méltatta: „az együttes mindent megtett, amit osztrák mértékkel megtehetett: a játékosok heteken át keményen edzettek, titkos taktikákat gyakoroltak, a vezetők pedig éjszakákon át morfondíroztak, hogy az első találkozón jól szerepeljenek a horvátok ellen. Olic buktatása azonban halomba döntötte az összes taktikai tervet, és odalett a remény is. A Modric által a kapu közepébe lőtt labda egyszersmind a piros-fehérek lelkének a közepébe is betalált” - vélekedett a lap.

Ausztria legközelebb csütörtökön játszik Lengyelország ellen, a helyszín akkor is, akárcsak vasárnap Bécs lesz.

EURO 2008, B-CSOPORT

1. FORDULÓ
AUSZTRIA–HORVÁTORSZÁG 0–1 (0–1)
AUSZTRIA–HORVÁTORSZÁG 0–1

Helyszín: Bécs, Ernst-Happel-Stadion
Nézőszám: 53 000
Játékvezető: Pieter Vink
Asszisztensek: Adriaan Inia, Hans ten Hoove

A KEZDŐCSAPATOK
AUSZTRIA HORVÁTORSZÁG
Jürgen Macho Stipe Pletikosa
Sebastian Prödl Vedran Corluka
Martin Stranzl Robert Kovac
Emanuel Pogatetz Josip Simunic
René Aufhauser Danijel Pranjic
Jürgen Säumel Darijo Srna
Joachim Standfest Niko Kovac
Andreas Ivanschitz Luka Modric
Ronald Gercaliu Niko Kranjcar
Martin Harnik Ivica Olic
Roland Linz Mladen Petric
Szövetségi kapitány: Szövetségi kapitány:
Josef Hickersberger Slaven Bilic

Gólszerző(k): Luka Modric (4., 11-esből)
Cserék: Ronald Gercaliu h. Ümit Korkmaz (69.), Roland Linz h. Roman Kienast (.), Jürgen Säumel h. Ivica Vastic (61.), Ivica Olic h. Ognjen Vukojevic (83.), Niko Kranjcar h. Dario Knezevic (62.), Mladen Petric h. Igor Budan (72.)
Sárga lap: Sebastian Prödl (68..), Jürgen Säumel (21.), Emanuel Pogatetz (3.), Robert Kovac (51.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik