Segítséget vár Erwin Koeman

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:44
Címkék
Erwin Koeman az egyik legfontosabb feladattal folytatja kapitányi munkáját: a holland szakember csütörtökön találkozik az első osztályú klubcsapatok szakvezetőivel, valamint az edzőbizottság képviselőivel, s tőlük várja, hogy jobban megismertessék vele a magyarországi viszonyokat. A meghívottak talán egy-két új névvel is szolgálnak.

Lehetőséget kapnak az élvonalbeli edzők.

Erwin Koeman csütörtökön összeül az első osztályú csapatoknál dolgozó szakvezetőkkel és meghallgatja, beszámoltatja a trénereket a tapasztalataikról. A találkozó több szempontból is példátlan: Lothar Matthäus speciel nem sűrűn kért segítséget a Magyarországon tevékenykedő szakemberektől, elvétve kezdeményezte az együttműködést az edzőbizottság képviselőivel, s ez idáig arra sem volt példa, hogy a klubok illetékesei javaslatokat tegyenek az aktuális szövetségi kapitánynak, kikre érdemes odafigyelnie.

Mint az néhány honi szakember véleményéből is kitetszik, az eredményes közös munkához egy rögtönzött délutáni kerekasztal-beszélgetés vajmi kevés: ahhoz, hogy Erwin Koeman gyümölcsözően működjön együtt magyar kollégáival, komplexebb módon kell feltérképezni a lehetőségeket. Vágó Attila, a DVTK edzője – aki történetesen a női válogatottért is felel, azaz tisztában van a viszonyokkal – például azt mondja: a segítségnyújtás csak akkor lehet kölcsönös, ha a kapitány ellátogat a klubcsapatok gyakorlásaira is, és szerinte a holland szakember a személyes beszélgetések során kaphat valódi képet a honi labdarúgás helyzetéről.

A nagy kérdés persze a mindenkori keretösszeállítás.

Mivel a Várhidi-éra alatt a szövetségi illetékesek a külföldön profiskodókat favorizálták a gyengébb színvonalú hazai bajnokságban szereplőkkel szemben, és Erwin Koeman is elsősorban a légiósokról kapott információt, a Magyarországon játszókról a klubedzőktől vár tájékoztatást.

A szakvezetők nyilatkozatai árulkodóak: noha néhány tréner javasolná egy-egy labdarúgóját a bő keretbe, a többség amondó, futballistái még nem ütik meg a válogatottnál képviselt szintet. Persze az utóbbi időszak alapján kényelmesebb is a hazai együtteseknél edzősködők helyzete, hiszen míg korábban rengeteg nézeteltérést szült a klubok és a szövetség között kialakult feszültség (a csapatok sokszor nehéz szívvel engedték el játékosaikat a válogatott meccseire), tavaly nem kellett aggódniuk a hazai együtteseknek labdarúgójuk egészségéért, valamint idegeskedniük a távolléte miatt.

Az viszont feltűnő, hogy a nemzeti csapatnál tapasztalható csatárhiány a magyar szakmának is szemet szúrt: a ZTE irányítását nemrég elvállaló Nagy Mihály szerint az aktuális gólkirályjelöltnek például mindig helye lenne a válogatottban.

Igaza lehet.

Kérdés, hogy a csütörtöki randevún az ismerkedésé vagy már konkrétan a szakmai elképzeléseké lesz a főszerep, ugyanis az Újpestet irányító Szentes Lázár szavai arról tanúskodnak, ő előbb a kapitány koncepciójára lenne kíváncsi, és annak ismeretében tudna tanácsot adni.

Már ha kérnek belőle.

Persze a magyar labdarúgásnak ez lenne az érdeke.

Jegyzet a 2. oldalon

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik