Kétszázötvenmilliós álom

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.05.09. 02:44
Címkék
Négy forduló hátravan még az NB II-ben, de az éllovasok – keleten a Kecskemét, nyugaton a Szombathelyi Haladás – már az élvonalra készülődnek. Habár klublicence egyik csapatnak sincs még, a vezetők biztosak benne, hogy megkapják a rajtengedélyt. Ami a jövőt illeti: a klubok egy osztálylyal feljebb sem rugaszkodnának el a realitásoktól, célul a bentmaradást tűzték ki.

Négy forduló.

Már csak ennyi választja el a Kecskemétet és a Szombathelyi Haladást az álmok beteljesülésétől, az élvonalbeli szereplés jogának kiharcolásától. Láthatjuk fehéren-feketén: előbbi együttes hétpontos előnnyel vezeti a Szolnok előtt az NB II Keleti csoportját, utóbbi – nyugaton – öttel előzi meg az NB Iről lemondó felcsútiakat.

Négy forduló.

Sok ám ez, ha azt vesszük, hogy minden egyes hátralévő mérkőzésen meg lehet botlani a nagy versenyfutás közepette. De elesni nem szabad, a csapatoknak pedig már most jóval távolabbra kell tekinteniük.

A jövőbe – hogy mi lesz majd négy forduló múlva.

Nem tárgyalták a licenckérelmeiket

Kezdjük mindjárt a legelején – a legfontosabbal.

Induljunk ki abból (megelőlegezésül), hogy végül mindkét csapat az első helyen végez csoportjában. Így a pályán elért eredmények feljogosítják a klubokat arra, hogy a 2008– 2009-es bajnoki évadnak a legfelsőbb osztályban fussanak neki. Ez azonban csak az egyik alapkövetelmény. A másik a licenc. Márpedig az MLSZ első fokú licencadó bizottsága egyelőre sem a Haladásnak, sem pedig a Kecskemétnek nem adta meg az élvonalbeli rajtengedélyt.

„De csak azért nem, mert korábban az élvonalbeli klubok beadványait tárgyalta a testület – tisztázta a helyzetet Rózsa Pál, a Kecskeméti TE többségi tulajdonosa. – Nem kaptunk felszólítást hiánypótlásra, tudtommal az egyesület minden feltételnek megfelel. Van villanyvilágításunk, igaz, a fényereje csak kilencszázötven lux, de a polgármester megígérte, feljutáskor felszerelik a többi lámpát is.”

Tóth Miklós, a Szombathelyi Haladás klubigazgatója ugyanúgy világosan látja a licenchelyzetet: „Az első körben pótoltuk a hiányosságainkat, de visszajelzést egyelőre nem kaptunk, hiszen nem volt tárgyalás. Úgy gondolom azonban, hogy az élvonalbeli indulásunknak nem lehet akadálya a klublicenc, a csapat minden feltételnek megfelel.”

Nem kell már sokáig várni, hogy ezt hivatalosan is kimondhassák az érintettek, ugyanis a Gertner Zoltán vezette bizottság május 13-ig meghozza döntését az élvonalbeli jogosítványokról.

Ezt a csapategységet kár lenne most megbontani

„Nem akarunk semmit sem elkiabálni!” – kaptuk figyelmeztetésül Kecskemétről és Szombathelyről is. Mintha csak öszszebeszéltek volna a vezetők. Ám a színfalak mögött már zajlanak az előkészületek. A napirendi pontok között egyre előkelőbb helyet kapnak az erősítési tervek és a gazdasági kalkulációk is.

„Tavaly többéves szerződéseket kötöttünk a játékosokkal –

árulta el Rózsa Pál. – Még egyeztetünk a szakmai stábbal, de csak három vagy négy új futballistát igazolnánk. Csapatunk többször bizonyította, hogy van tartása és – nagyon fontos – stílusa is. Ezt az egységet kár lenne megbontani.”

„Az értékeinket biztosan megtartjuk – jelentette ki határozottan Tóth Miklós. – Mit mondhatnék? Szeretnénk erősíteni, de néhány labdarúgó érkezésénél több nem várható.”

Persze minden pusztán pénz kérdése.

A kecskeméti tulajdonos úgy számolt, hogy évente 250 millió forintból bőven ki lehet jönni a magasabb osztályban. A szombathelyiek ugyanígy az ésszerű gazdálkodás mellett teszik le voksukat, ám bizalmasan kezelik, mennyiből szándékoznak gyökeret verni az NB I-ben.

Ami biztos: az indulásnak egyik helyen sincs – nem lehet – financiális akadálya.

Biztató jövőkép kell a fiatal tehetségeknek

A lelkes szurkolókat ugyanis nem hagyhatják cserben.

„Ha felkerülnénk, lehet, az egész országban mi játszanánk a legtöbb néző előtt – vélekedett a Haladás klubigazgatója. – A drukkerek megérdemlik az élvonalat, és a helyi Illés Akadémia növendékeinek is szereténk végre biztató jövőképpel szolgálni.”

Rózsa Pál múltidézésbe fogott: „Többször közel álltunk álmaink beteljesüléséhez, aztán mindig elbuktunk. Ezért most kellően óvatosak vagyunk. De ha már ilyen sokat vártunk rá, jó lenne, ha élvonalbeli pályafutásunk hosszúra sikerülne. Szeretnénk kihasználni, hogy ennek a térségnek közel s távol sincsen NB I-es csapata.”

Négy forduló múlva már biztosan kiderül: lesz-e…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik