Senki sem szólhat bele a válogatásba!

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.05.02. 17:04
Címkék
A hivatalosan május elsején munkába álló Erwin Koeman a Győr–DVSC Ligakupa-meccsen (2–0) kezdte el kapitányi feladatát, és az ismerkedést a magyar labdarúgással. A holland szakember felkészülten érkezett a stadionba, tudta, kikre kell figyelnie, s bár az első félidő végén távoznia kellett, beszámolt első magyarországi benyomásairól, és felvázolta a közeljövőt.

Erwin Koeman első, magyar sta dionban tett kézmozdulatai meglepőek voltak: az új szövetségi kapitány egy laza legyintéssel utasította vissza a felé nyújtott papírlapot, amelyen a Győr–Debrecen meccs főszereplőinek névsora szerepelt. Ám míg az ETO-aréna VIP-részlegét körülülő szurkolók döbbenten figyelték a jelenetet, a holland szakember mellett helyet foglalók mosolyogva várták, hogy a Ligakupa-döntő első mérkőzésére érkező vendég előkapja azt az összeállítást, amelyet már korábban elkért. Erwin Koeman kinevezése mellett elsősorban az szólt, hogy az edzőt mind játékospályafutása, mind szakvezetői karrierje során alapos embernek ismerték meg, aki körültekintően felkészül az aktuális ellenfeléből. Nos, ezt a sajátosságát bizonyította győri látogatása is.

„Tudom, hogy több csapatnál ezt a sorozatot a fiatalok kipróbálásának szentelik – mondta Erwin Koeman. – Győrben is tájékoztattak, hogy a pályára lépő futballisták közül néhányan a korosztályos válogatottakban is szerepelnek. Látszott is, hogy egy-két labdarúgó – ifjú kora ellenére – minőségi játékos, és bár csak az első félidőt láttam, tetszett a meccs. Volt látványos akció, gólok, és az iramra sem lehetett panasz.”

Noha a szövetségi kapitány első munkaútja Győrbe vezetett, nem ez volt az utolsó vendégeskedése a városban: Tarsoly Csaba elnök – miután egy 8-as számú dresszel kedveskedett Erwin Koemannak – a lelkére kötötte, hogy beszélgessen el vele a jövőben: tulajdonosi minőségében a hipermodern létesítménykomplexumról, ligaelnökként pedig a magyar bajnokságról. A külföldi edző kontra magyar futballvezetők amúgy is kényes kérdés, hiszen Lothar Matthäus kapitánykodása idején nem kért a honi szakemberek segítségéből.

„Én Erwin Koeman vagyok, nem Lothar Matthäus, ezért csak a magam nevében tudok beszélni – folytatta a kapitány. – Nyilván közös érdek a magyar labdarúgás fellendítése, s ezért kötelességem felvenni a kapcsolatot az itthon dolgozó szakemberekkel. Sőt az első kerethirdetés előtt is igénybe veszem, vettem a szakértők véleményét: kaptam egy negyvenes listát, amelyet a szövetség az edzőkkel közösen készített el. A válogatás viszont már az én feladatom, nem engedem, hogy bárki is beleszóljon, hiszen a felelősség az enyém. Tájékozódtam már a bevethető labdarúgókról, állítom, tisztában vagyok a lehetőségekkel. Szeretném, ha nem törne meg a fiatalítási program, de az eredményesség érdekében az ifjú játékosokat vegyíteni kell a tapasztaltabb futballistákkal. Sokan kérdezik, hogyan értem majd meg magam a játékosokkal: nos, a keret nagy része külföldön futballozik, így németül, angolul beszél, tehát nem lesz gond.”

Bár a vb-selejtezőcsoport sorsolásakor Kisteleki István MLSZelnök felelőtlenül az első két hely egyikének megszerzését „követelte” Várhidi Pétertől, Erwin Koeman munkájával már akkor is elégedett lesz az elöljáró, ha a válogatott végig versenyben marad a továbbjutást érő pozíciókért, s az első háromban végez...

„A munka híve vagyok, és szeretném átadni a labdarúgóknak azt a profi mentalitást, ami engem is körülvett pályafutásom során – így Erwin Koeman. – Kemény csoport ez, nem vitás, de csapatként lehet sanszunk. Tudom, hogy néhány válogatott futballista kevés lehetőséget kap klubjánál, ami befolyásolja a teljesítményét. Ezt muszáj megoldanunk. Persze ha a válogatott jól szerepel, a klubcsapatok is szívesebben számolnak a magyar légiósokkal.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik