A holland profizmus eredményt hozhat

KEMÉNY KRISTÓFKEMÉNY KRISTÓF
Vágólapra másolva!
2008.04.26. 01:42
Címkék
A Várhidi Péter, Erwin Koeman cserével új koncepció érkezett a magyar válogatottba: míg a korábbi edző a fiatalokra esküdött, és generációváltást vitt véghez, a holland szakember már az eredményességet emelte ki beiktatásakor. A körülbelül három hét múlva esedékes kerethirdetés előtt olyan futballistákat kérdeztünk, akik eddig is meghatározó tagjai voltak a csapatnak, vagy joggal bíznak abban, hogy a jövőben számol velük az új szövetségi kapitány.

BUZSÁKY ÁKOS - Profizmust vár BUZSÁKY ÁKOS - Profizmust vár

Az Angliában, a Queens Park Rangers csapatánál légióskodó Buzsáky Ákos a profi felfogást, az európai országokban tapasztalható mentalitást hiányolta eddig a magyar válogatottból, és szerinte ezt Erwin Koeman érkezése változtatja majd meg, aki játékos-pályafutása során elsajátította az eredményes munkához szükséges receptet.

„Lendületet adhat a válogatottnak Erwin Koeman érkezése, akinek mentalitása mind az eredményességben, mind a szemléletben megmutatkozhat majd. Nekem bőven elég ajánlólevél a szakember játékoskarrierje, hiszen aki ilyen eredményeket tud felmutatni futballistaként és ilyen neves csapatokban fordult meg, abban biztos benne van a profi mentalitás: körültekintően felkészül az ellenfelekből, és kellően motivált. Eddig talán ez hiányzott a válogatottból. Ha sikerül meghonosítania azt a szemléletet, amelyet ő is képviselt labdarúgóként, fejlődhetünk, hiszen ennek a csapatnak megvannak a kellő adottságai, és az összetétele is megfelelő, hogy felvegye a versenyt a legjobbakkal. Sajnos még kérdés, hogy rám az első kerethirdetéstől számíthat-e Erwin Koeman – már ha meghív –, hiszen még nem jött rendbe a bokám, és ha injekciókúrát kapok, heteket kell kihagynom.”

NÉMETH KRISZTIÁN - Nem akar kapkodni

Noha sokan már az elmúlt évben a válogatottba követelték, a Liverpool tartalék együttesében az idén nyolc gólig jutó Németh Krisztiánt nem próbálta ki Várhidi Péter, csupán a Kanada ellen 1–0-ra megnyert barátságos mérkőzésen ültette a kispadra. Kérdés, hogy Erwin Koeman számol-e majd a csatárral, vagy koncentráljon inkább az U19-es csapat májusi Eb-selejtező székesfehérvári elitkörére.

„Nem tagadom, örülnék, ha velem együtt lenne sikeres Erwin Koeman és a magyar válogatott, de akkor sem esem kétségbe, ha továbbra sem számolnának velem, van még időm, hogy beépüljek a nemzeti csapatba. Persze most elsősorban az U19-es együttes székesfehérvári Eb-selejtező elitkörére készülök, amire nyilván az új szövetségi kapitány is kíváncsi lesz, így az esetleges jó szerepléssel felhívhatom magamra a szakvezető figyelmét. Tudom, hogy az Angliában légióskodó magyarok közül inkább a felnőttbajnokságban játszók vannak előtérben, de nekem is jól ment a szezonban, s remélem, ezt sem felejti majd el Erwin Koeman, amikor a meghívókat postázza.”

BABOS GÁBOR - Még vissszatérhet

A Várhidi-éra második felében a Végh Zoltán helyébe lépő Fülöp Márton kirobbanthatatlannak tűnt a magyar válogatott kapujából, ám Erwin Koeman kinevezése új helyzetet hozhat: mivel a szövetségi kapitány jól ismeri a holland bajnokságot, az ott légióskodó magyarokat, és kis híján edzője volt Babos Gábornak, elképzelhető, hogy a jövőben számít majd a NEC Nijmegen kapusára.

„Kis szerencsével dolgozhattam volna együtt Erwin Koemannal a Feyenoordnál, ám amikor a csapathoz került, velem szerződést bontott a klubvezetőség. Biztos vagyok benne, hogy a szövetségi kapitány a Hollandiában játszó magyar légiósokkal felveszi a kapcsolatot, erről már a holland újságokban is beszélt. Nyilván engem is megkeres, de összetettebb a helyzetem annál, hogy az első hívó szóra igent vagy éppen nemet mondjak. A sors pikantériája, hogy az utolsó bajnoki mérkőzésemet végignézte Várhidi Péter, és ő is felvetette visszatérésem lehetőségét. Noha eddig a válogatott a fiatalokra épült, már az eredmény is fontos, ezért jöhet az én korosztályom is szóba. Harmincnégy évesen sem érzem, hogy ne lennék jó formában, és erről Erwin Koeman is hétről hétre meggyőződhetett.”

TISZA TIBOR - A motiváció megvan

Várhidi Péter kapitánykodása idején a külföldön légióskodó magyarokat favorizálta a hazai élvonalban játszókkal szemben, ezért az Újpest csatárával, Tisza Tiborral sem számolt – a szlovénok elleni kínos, 1–0-ra elvesztett mérkőzésen is csak azért játszhatott, mert Dzsudzsák Balázs megsérült.

„Továbbra is célom, hogy bekerüljek a magyar válogatott keretébe, és ennek érdekében minden meccsen megpróbálom a maximumot kihozni magamból. Ez persze nem kapitányfüggő, elsősorban magamnak szeretnék megfelelni, ami szerencsés esetben meghívót jelenthet. Biztos vagyok benne, hogy Erwin Koeman kilátogat majd magyar bajnoki meccsekre, és így a Soproni Ligában játszóknak is lehetőségük lesz, hogy felhívják magukra a kapitány figyelmét.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik