Három sztár a kalapban

LIPCSEI ÁRPÁDLIPCSEI ÁRPÁD
Vágólapra másolva!
2008.04.09. 00:16
Címkék
Kisteleki István MLSZ-elnök üzleti és kapitánykereső virtuális és nagyon is valódi európai kalandozásainak itinerét böngészve a szövetségi elöljáró a jelek szerint képtelen elszakadni a Németalföldtől: a belga vonal (Franky Vercauteren, valamint a Gentet edző norvég Trond Sollied) után a holland van soron – a cilinderből Danny Blind, Erwin Koeman és Aad de Mos is előkerülhet. Az MLSZ cáfolja a holland értesülést.

„Ezen a világon semmiről sem mondhatjuk, hogy biztos, kivéve a halált és az adót” – mondta volt a nagy Benjamin Franklin, mit sem sejtve arról, hogy több mint kétszáz évvel később szentenciáját a Magyar Labdarúgószövetség, illetve Kisteleki István elnök rendületlen szövetségi kapitányt és fejlesztési igazgatót kereső akciójával kapcsolatosan is lehet majd idézni.

Egyébként a világranglistán pillanatnyilag az 51. helyen álló magyar válogatottnak van kapitánya. A múlt csütörtöki MLSZ elnökségi ülésen Serényi Péter sajtófőnök a szlovénoktól elszenvedett zalai blama (0–1) miatt raportra rendelt szakvezető meghallgatása után a szikárul hangzó, de az adott körülmények között felettébb fontosnak tetsző „Várhidi Péter a magyar válogatott szövetségi kapitánya…” bejelentéssel ugyan elejét vette az újságírói kérdéseknek, utóbb aztán kiegészítette a megjegyzést. Miszerint az elnök – ahogy január óta folyamatosan – kapitányt, illetve fejlesztési igazgatót keres.

Ha hinni lehet az első bejelentésnek, a soron következő válogatott fellépésre, a május 21-én esedékes FTC elleni Üllői úti „békítőshowra” Várhidi Péter állítja össze a nemzeti együttesben esetleg pályára lépő játékosok listáját – feltéve hogy a tekintélyes holland szaklap, a Voetbal International és a rotterdami politikai napilap, az Algemeen Dagblad értesülései nem helytállóak, miszerint a magyar szövetség Danny Blinddel, Erwin Koemannal és Aad de Mosszal is felvette a kapcsolatot.

„Nem tudom megerősíteni a hírt, de megjegyezném: Várhidi Péter a magyar válogatott szövetségi kapitánya… – kommentálta a felvetést Szabó László, az MLSZ kommunikációs igazgatója pontosan citálva Serényi Péter sajtófőnök fentebbi kijelentését. – A magyar futball fejlesztése miatt az előrelépés lehetőségét magában rejtő kapcsolatok kiépítése mindenkori feladat, jelen állás szerint azonban nem tudok megegyezés közeli állapotú tárgyalásokról beszámolni. Kisteleki István elnök úr pillanatnyilag itthon tartózkodik…”

A magyar(os) cáfolat erejét némileg csökkenti, hogy a hollandi trió tagjai elismerték az érdeklődés, esetenként a tárgyalások tényét.

Az edzői múltja miatt az egyenlők közt első, papíron 2009-ig a holland bajnokság 10. helyén álló Vitesse szakvezetője, Aad de Mos – állítása szerint – ezen a héten már másodszor egyeztet a magyar illetékesekkel. A hivatalosan munkanélküli, legutóbb a Feyenoordot gardírozó Erwin Koeman viszont „első bálozó” lesz, a hármuk közül messze a legfényesebb játékos múltú, de a legkevesebb edzői tapasztalatú, 2011-ig a Sparta Rotterdam technikai igazgatói pozícióját betöltő Danny Blind elmondása szerint már túl van a nyitó beszélgetésen.

Az Algemeen Dagblad szakírója Danny Blindet említi favoritként, igaz, azzal az aprósággal nem számol, hogy az exajaxosért vélhetően masszív lelépési díjat kellene kifizetnie a krőzusi minőségtől messze álló MLSZ-nek. Az ugyancsak röghöz kötött Aad de Mos helyzete annyiban egyszerűbb, hogy a hollandok körében a pikírt „Végkielégítések Királya” becenéven emlegetett edző egy korábbi nyilatkozatában kilátásba helyezte: ha az arnhemi klub elöljárói nem teremtik meg a munkához az általa minimálisan várt alapfeltételeket, a nyáron veszi a kalapját. Mellesleg a ragadványnév is innen fakad: a Mechelennel 1988ban KEK-et nyerő „elefántarcú” nem egy klubtól szerződése lejárta előtt távozott busás fájdalomdíjjal a bankszámláján – amit az érintett persze minden esetben következetesen tagadott. Ajánlatok terén mindenesetre már most sem áll rosszul a hágai születésű úriember, legidősebb lánya s egyben ügynöke, Tessa a török Trabzonsport, valamint néhány ukrán és orosz klubot is becserkészett apunak.

Visszatérve a Kárpát-medencei valóságba: az egyelőre elképzelt szövetségi dilemma nem feltétlenül zárulna le a hollandusok anyagi igényeinek összevetésével, azt is meg kellene fontolniuk a döntnököknek, hogy – mint anno Lothar Matthäus esetében – egy „arc” (Danny Blind) vagy inkább egy, az asztalra valamit már letevő edző (Aad de Mos) kezébe helyeznék-e az ősszel vb-selejtezőt játszó válogatottat. A potentátok persze bazírozhatnak az érzelmekre is: Danny Blind 1995 szeptemberéből őriz kellemes emlékekeket Magyarországról (BL-csoportkör, FTC–Ajax 1–5), Erwin Koeman a Feyenoord élén nyilván élvezte a balatoni vendéglátást (2005. július, Siófok: Újpest–Feyenoord 1–3), Aad de Mos pedig felesége társaságában a nyáron töltött négy feledhetetlen napot Budapesten.

„Rögtön beleszerettem a városba, az országba” – áradozott utóbb.

A mondat ismerős…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik