Marco van Bastennek felemás érzései vannak a történelmi siker után

Vágólapra másolva!
2008.03.27. 13:26
A holland labdarúgó-válogatott szövetségi kapitányának, Marco van Bastennek vegyes érzelmei vannak csapata szerdai barátságos mérkőzését követően. Az oranje 3-0-s vesztésre állt Ausztria ellen, mégis nyert 4-3-ra.
Vennegoor of Hesselink (kékben) csereként beállva egyenlített
Fotó: Reuters
Vennegoor of Hesselink (kékben) csereként beállva egyenlített
Vennegoor of Hesselink (kékben) csereként beállva egyenlített
Fotó: Reuters
Vennegoor of Hesselink (kékben) csereként beállva egyenlített

Mindössze négy perc volt hátra a hollandok ausztriai vendégjátékából, amikor Klaas Jan Huntelaar másodszor is betalált a hazaiak kapujába. Az Ajax támadója szépen lefordult védőjéről, majd pontosan célzott. Remek teljesítmény volt, ám a gól mégsem ezért marad emlékezetes, hanem mert Hollandia háromgólos hátrányból fordítva nyert.

A sírból való visszajövetel egyben történelmi jelentőségű is: a hollandok még egyszer sem tudtak nyerni, amikor ekkora hátrányba kerültek.

„Láttam egy-két jó dolgot, meg jó néhány kevésbé üdvözítő megoldást is” - értékelt a találkozó lefújását követően Marco van Basten, a holland válogatott szövetségi kapitánya.

„Nagyon boldog vagyok, hogy nyertünk, de a mérkőzés kezdete finoman szólva sem volt tökéletes a számunkra. A három gól, amit kaptunk mind egyéni hibából született. Joris Mathijsen és Henk Timmer egész egyszerűen nem azt csinálta, amit kértem tőlük” - tette hozzá az egykori aranylabdás.

És valóban, a hollandok két bekapott gólja kísértetiesen hasonlított egymásra. Két jobb oldali szöglet után a Timmer egyaránt rosszul lépett ki kapujából - az eredmény pedig két osztrák találat volt.

A második félidő természetesen jobban tetszett a mesternek, aki a bizonytalankodó Mathijsen helyére Wilfread Boumát küldte a pályára. A szünet után pedig sokkal gyorsabbá vált a hollandok játéka, ami végül győzelmet ért.

„A legőrültebb fordítás amire emlékszem az 1984-es Európa-bajnoki selejtezőn történt Irország ellen. Dublinban 0-2-ről álltunk föl, és végül 3-2-re nyertünk” - tekintett a múltba a holland szakember, akinek csapata az Eb-n majd biztosan nem engedheti meg, hogy egy félidőnyi előnyt adjon aktuális ellenfelének.

VISSZAPILLANTÓ

AUSZTRIA–HOLLANDIA 3–4 (3–1)
Bécs, 45 000 néző. V: Hansson (svéd)
AUSZTRIA: Payer – Garics, Prödl, Pogatetz, Gercaliu – Ivanschitz, Säumel, Leitgeb, Fuchs (Weissenberger, 74.) –Linz (Janko, 64.), Harnik (Standfest, 64.)
HOLLANDIA: Timmer – De Cler (Vennegoor of Hesselink, 80.), Mathijsen (Bouma, 46.), Heitinga, Ooijer – De Zeeuw (Seedorf, 46.), Van Bronckhorst – Van Persie (Babel, 69.), Van der Vaart, Sneijder – Huntelaar
Gólszerzők: Ivanschitz (6.), Prödl (18., 35.), ill. Huntelaar (37.,86.), Heitinga (67.), Vennegoor of Hesselink (82.)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik