A sport védtelen

MALONYAI PÉTERMALONYAI PÉTER
Vágólapra másolva!
2008.03.25. 23:03
Borítékolható volt, hogy a pekingi nyári olimpia előtti tavaszon megszólal a politika, ellentmondást nem tűrően vezeti elő az emberi jogokról szóló szólamokat, felszólítva a világ népeit, hogy bojkottálják a játékokat.

A szándék nemes, hiszen nincs olyan gondolkodó ember a földkerekségen, akit ne háborítana fel az igazságtalanság, a baj csak az, ahogy az emberek nem egyformák, igazság is többféle létezik. Érdekektől függően. Most éppen Tibet kapcsán került elő a bojkott gondolata. Most, 2008 márciusában, noha a válság több évtizedes. A helyzet enyhén szólva is feszültebb, mint valaha, nem véletlenül, hiszen az olimpia jóvoltából az is figyel Kínára, Pekingre, aki talán azt sem tudja, hol van a világbirodalom. Az olimpia persze ma már több önmagánál, üzlet a javából, ám éppen a fontossága miatt találhatják meg számításaikat a világcégek is. A kör itt bezárul.

Könnyű mondani, hogy a suszter maradjon a kaptafánál, a sportoló eddzen, versenyezzen, a politika pedig a saját eszközeivel igyekezzen egyről a kettőre jutni, ám zűrzavarosabb annál a világ, hogy számon kérhetők lennének a tiszta viszonyok. Még az érdekek sem teljesen világosak. Szűkebb pátriánknál, Európánál maradva, az Európai Bizottság elnöke nem hiszi, hogy az olimpiától való távolmaradás jobb belátásra bírná Kínát, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor bojkottal fenyegetőzik, miközben az európai sportminiszterek visszautasítják a megoldást.

A francia miniszterelnök elképzelhetőnek tartja, hogy országa nem lesz ott Pekingben, az amerikai elnök viszont leszögezte, hogy megjelenik a helyszínen. Olimpiai bojkott még sohasem oldott meg politikai konfliktust, a politikusok játszmájának csak a sportolók lehetnek áldozatai – mint ahogy békében is. Például nálunk, ahol az olimpia évében eddig még egyetlen fillér sem érkezett a MOB számlájára, a hivatalos magyarázat szerint még szabályozókat kell alkotni, mert „a költségvetésnek van egy logikája”. Megjegyzem, a felkészülésnek is, a jogtechnika pedig még nincs ott a játékok műsorán. A sport csodálatos találmány, csak védtelen. Ezt kihasználni enyhén szólva is sportszerűtlen. Öt karikán innen és túl egyaránt.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik