Furcsa alku: mérkőzés félig zárt kapuk mögött

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.02.23. 19:46
Címkék

Még mielőtt kitárulhattak volna a Szőnyi úti BVSC-pálya kapui, a rendőrség hamarjában be is záratta azokat a szurkolók előtt. Igaz, résnyire aztán mégis kinyitotta, miután a Magyar Labdarúgó-szövetség úgymond térden állva könyörgött, hogy ne zárt kapuk mögött futballozzon szombat délután a hazai pályájáról éppen az MLSZ által száműzött Tatabánya a Vasassal. A szervezet a szurkolók elemi érdekeivel példálózott rögtönzött levelében, de ne legyünk naivak: a cél a komikus helyzet minél gyorsabb megoldása volt. A focirajongók tudhatják: a tatabányaiak stadionjában nincsen villanyvilágítás, ezért az MLSZ nem engedélyezte, hogy a csapat hazai pályán játsszon, és a volt Bányász-csapat végül kényszerűségből olyan létesítményben jutott albérlethez, amelyben van fény, csak éppen néző nem mehet be a már-már széteső BVSC-stadionba.

A rendőrség és az MLSZ kompromisszuma úgy szól: nulla helyett száz tatabányai, illetve ötszáz angyalföldi szurkoló válthat jegyet, összesen tehát hatszáz nézőnek adatik meg, hogy biztonságos körülmények között tekintse meg a mérkőzést. Kérdés persze, mi van azzal drukkerrel, aki az ebéd utáni szunyókálás bódulatából későn eszmél, és létszámfelettiként érkezik.

Ami pedig hab a tortán: az MLSZ illetékesei kedden nem hitelesítették a BVSC-pályát, hanem összeállítottak egy terjedelmes listát arról, mit kell rohamtempóban kijavítani, hogy szombaton pattoghasson a labda a megfakult, helyenként hepehupás gyepen. Az újbóli ellenőrzésre – s a hitelesítésre – péntek délután került sor, amikor Vida Imre az MLSZ versenybizottságának titkára laptopjával a kezében fel-alá járkált, s árgus szemekkel vizslatta a stadion pókhálótól megfosztott szegleteit is. Deák Sándor létesítményvezető nyugodt volt: szerinte ő és munkatársai mindent megtettek azért, hogy jogosítványt kapjanak élvonalbeli mérkőzés megrendezéséhez – így a vizsgálati procedúra nem volt több puszta formalitásnál.

A rendőrséget azonban nem a pálya méretei, az öltöző padozata és a zuhanyrózsák állapota érdekelte, hanem a biztonsággal kapcsolatos feltételek megléte, illetve hiányossága. Többször is vizitet tartottak a Szőnyi úton, péntek délután pedig Kormos Endrétől, a BRFK sajtóügyeletesétől érkezett a hír, hogy a hatóság nézők befogadására alkalmatlannak nyilvánította a BVSC-pályát, ám később – amint fentebb írtuk – aztán mégis engedett.

S hogy mennyire szomorú ez az eset: Octavio Zambrano, a Tatabánya ecuadori vezetőedzője ezzel egy időben a Szőnyi úti pálya gyepén állva éppen a szurkolók jelenlétének fontosságáról szónokolt, azt emlegetve, hogy a lelkes drukkereik támogatásával kivívhatják a bentmaradást.

Ő nem tudta, ez a magyar foci, s itt az MLSZ diktál, és a testület újabb elképesztő akciójának köszönhetően (azaz ha nincs világítás, nincs futball) „hazai pályán” is ötször annyian szurkolhatnak csapata ellen, mint mellette…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik