Xavi lett a nyerőember

MUNKÁCSY ANDRÁSMUNKÁCSY ANDRÁS
Vágólapra másolva!
2008.02.05. 14:49
Címkék
Ha nehezen is, de a Barcelona kihasználta a Real Madrid almeríai botlását, és az Osasuna ellen a 88. percben szerzett góllal hat pontra megközelítette az éllovast.

„Ez okulásul szolgál majd, hogy ne kényelmesedjünk el. Két lábbal állunk a földön, és tudjuk, hogy meccsről meccsre kell haladnunk” – fogalmazott Miguel

Torres, a Real védője a szombati, almeríai vereség után. Bernd Schuster vezetőedző is úgy vélekedett, „sohasem jó veszíteni, de

ha egyszer így alakult, jókor jött ez a fiaskó”. A királyi gárda háza

táján – a kemény talajt és a játékvezetőt bíráló Gutin kívül – mindenki pozitívan értékelte a balsikert, amiben közrejátszhat, hogy a madridiak a forduló előtt kilencpontos előnnyel vezették a tabellát, vagyis belefért egy figyelmeztető kudarc. Kevésbé örvendetes a madridiak számára, hogy csatlakozott a korábbi sérültekhez a bokáját fájlaló Ruud van Nistelrooy és Sergio Ramos – előbbi kihagyja a holland válogatott Horvátország elleni mérkőzését, utóbbiról pedig a hétfői orvosi vizsgálat dönti el, hogy ott lehet-e a spanyolok franciák elleni, szerdai barátságos meccsén.

Az Almería 2–0-s sikerének természetesen az éllovast üldöző Barcelona is nagyon örült, a kiesés ellen küzdő Osasunát fogadó katalánok esélyt kaptak ugyanis, hogy hat pontra megközelítsék riválisukat. A kétségtelen mezőnyfölény ellenére azonban hosszú ideig nem tudtak betalálni a pamplonai kapuba, támadásaik többsége les miatt maradt befejezetlen. A nagy eső miatt csúszóssá váló füvön a vendégek igyekeztek útját állni az egyre hevesebb barcelonai támadásoknak, de a gól nélküli eredményt csak a 88. percig tudták tartani: ekkor a csereként beállt Xavi talált be Ricardo kapujába. A hosszabbításban César Cruchaga kis híján egyenlített, de távoli lövését Víctor Valdés hárította. Sikerével a Barca fontos lépést tett, hogy versenyben maradjon a bajnoki címért.

A nap győztese mégis Ronald Koeman lehet, aki utolsó lehetőségét használta ki, hogy a Valencia kispadján maradjon. Novemberi kinevezésekor győzelemmel mutatkozott be a Mestallában, azóta viszont öt vereség mellett csak három döntetlenre futotta a holland trénertől a Primera Divisiónban. Nem meglepő, hogy Juan Soler elnök már a lehetséges utódokkal tárgyalt a héten, Koeman számára viszont kedvező fordulatot jelenthet, hogy csapata idegenben lőtt gólokkal kivívta a továbbjutást az Atlético ellen a Király-kupában, és a hét végén elhozta a három pontot Valladolidból is. Az első félidőben még a lila-fehérek irányítottak, de a fordulás után a Valencia átvette a kezdeményezést, és Juan Mata mesteri találatával vezetést szerzett, David Villa közelről lőtt góljával pedig megnyugtatóvá tette előnyét a Zorrillában.

Kiesőjelöltek ellen végzett döntetlenre az Atlético és a Racing, de a kupaindulásra pályázó együttesek közül a Villarreal számára is hiányozhat majd a Mallorca ellen elveszített két pont.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik