Favágók a határ mellett

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2008.01.20. 23:22
Címkék
Többször érte kritika az osztrák első osztályú Mattersburgot, hogy játékosai túl durvák és sokat szabálytalankodnak. Ám a vezetők szerint semmivel sem többet, mint a többi csapat. Csak valahogy a burgenlandi kisváros gárdájának – így a kilenc sárgájával negatív rekordot felállító Csizmadia Csabának is – mindent észrevesznek a szigorú játékvezetők…

Egyszerű osztrák reklámszöveg csupán, mégis megakad rajta az ember szeme: „Burgenland. Így akarok élni.”

A felirat ott virít minden mattersburgi játékos mezének hátán, így a majd egy esztendeje Ausztriában légióskodó Csizmadia Csabáén is.

„Találó a felirat, szerintem mindenki így akar élni – mondta az alig hatezer lakosú Mattersburg csapatában futballozó légiós. – Csupán húsz kilométerre vagyunk a határtól, mégis minden más itt, mint Magyarországon. Egyetlen rossz dolog sem jut most az eszembe, amely azt mondatná velem, hogy csalódnom kellett a körülményekben.”

Pedig Csizmadia Csaba csapata tavaly ősszel már nem tudta megismételni az előző bajnoki szezonban produkált menetelését, aminek a jutalma a bajnoki bronzérem mellé az UEFAkupa-indulás lett.

„Elfáradtak a srácok – szögezte le röviden és tömören a csapat ügyeiben segédkező Udvardy Gyula. – Azokon a meccseken, amelyeket korábban egy-egy góllal hozott az együttes, most csak döntetlent ért el.”

„Túl későn jött a téli szünet” – utalt Wolfgang Haenlein, a bécsi Kronen Zeitung sportrovatának munkatársa arra, hogy a mattersburgiak az utolsó hét bajnoki mérkőzésükön nyeretlenek maradtak, így a zöld-fehérek csak a hatodik helyen telelnek.

Egyvalamiben mégis elsők tudtak lenni a burgenlandiak. A statisztikák szerint a Franz Lederer vezette gárda kapta a legtöbb sárga lapot: 23 mérkőzésen 62-t.

„Semmivel sem vagyunk durvábbak a többi csapatnál” – kérte ki magának Csizmadia Csaba. Azt azonban a játékos is hallotta, hogy csapatát „burgenlandi favágóknak” csúfolják. De a hátvéd ennél pikírtebb megjegyzéssel is szembesült már, amikor egyszerűen leparasztozták…

Wolfgang Haenlein újságíró összeesküvés-elméletet sejtet: „A Mattersburgot sohasem övezi majd olyan tisztelet a bírók körében, mint a Rapidot vagy az Austriát. Nem véletlenül érzik úgy, hogy gyakorta tizenkét játékossal kell felvenniük a küzdelmet.”

„Minket ez nem foglalkoztat különösebben – mondta a felvetésre a hátvéd. – De a riválisok nem szívesen jönnek hozzánk játszani. Kifejezetten félnek!”

Nem minden ok nélkül. Ha a gárda nagy öregje, a 36 esztendős Didi Kühbauer kinyitja a száját, akkor zeng az ég. A Mattersburg játékosai tizennégyszer kaptak reklamálásért sárgát, de Wolfgang Haenlein erre is tud magyarázatot: „Az ember egy idő után megunja, hogy ellene fúj a játékvezető. Dietmar Kühbauernek ami a szívén, az a száján.”

Csizmadia Csaba a csapat tagjai közül a legtöbbször, kilenc alkalommal sárgult be az ősszel.

„A Fehérvárban két és fél év alatt kaptam összesen hét sárgát, most meg… – bosszankodott a labdarúgó. – Legtöbbször túl gyorsan, már az első szabálytalanságkor villan a lap. Pedig nem vagyok én favágó!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik