Peking 2008: a részvételi költségek mielőbbi átutalását sürgeti a MOB

Vágólapra másolva!
2008.01.18. 16:34
Az olimpiai esztendőben a Magyar Olimpiai Bizottság első elnökségi ülésén természetesen Peking szerepelt a fókuszban. Az előkészítő bizottság jelentése kapcsán elhangzott, hogy az előkészületek – szálláshelyek lefoglalása, az olimpiai faluban szükséges extra berendezési tárgyak megrendelése, a ki és hazautazás koordinálása, az adidas-felszerelés kiválasztása – a terveknek megfelelően zajlanak.
Problémát okoz viszont, hogy a központi költségvetésből az olimpiai részvételre elkülönített 430 milliós támogatás a jelenlegi helyzet szerint legfeljebb márciusban érkezik meg a MOB-hoz, ugyanakkor csak januárban már százmilliós nagyságrendű kifizetési kötelezettségeknek kell eleget tenni.

Schmitt Pál elnök jelezte, még az sem kizárt, hogy bankhitelt kell felvenni emiatt – hogy erre mégse kerüljön sor, arra kérte a minisztérium képviselőit, a szigorú kincstári szabályozás mellett is találjanak módot arra, hogy a MOB valamilyen formában a lehető leghamarabb hozzájusson a támogatás első részletéhez. (Először miniszteri rendeletnek kell születnie a kifizetésről, azután utalhat a kincstár, illetve a minisztérium – ennek megszületése azonban időt vesz igénybe.)

Az elnökség tájékoztatót hallgatott meg a sportegészségügyi helyzetről. Berkes István, a sportkórház igazgató-főorvosa bejelentette, a kitartó lobbitevékenységnek hála az olimpiáig mindenképpen a jelenlegi konstrukcióban dolgozhat az intézmény, és a válogatottak mellett dolgozó keretorvosok fizetésére is megvan a fedezet.

Berkes doktor ugyanakkor hangsúlyozta – és e tekintetben a MOB elnöksége teljes támogatásáról biztosította –, hogy a lehető leghamarabb meg kell születnie a kórház és a kapcsolódó társintézmények jövőjéről szóló döntésnek. Fontos volna például, hogy a Sportkórházban ismét legyen belgyógyászat, enélkül ugyanis lehetetlen megfelelő nívón ellátni az olimpiai kerettagokat. Az igazgató azt is kijelentette: noha rendelet szabályozza, bizonyos sportágak képviselői immáron évek óta negligálják a versenyzők kötelező szűrővizsgálatát.

A MOB elnöksége ezzel kapcsolatban döntött: csak olyan sportoló utazhat Pekingbe, aki részt vett legalább egy szűrővizsgálaton – mindez azért fontos, mert a kapott eredményekből akár lappangó betegségekre, meg sok minden másra is következtethetnek a szakemberek.

Az egyéves ausztráliai tanulmányútról hazatért, és ismét az olimpiai csapat vezető orvosává kinevezett Tállay András mindehhez hozzátette: a kapott póttámogatásból mobil egészségügyi csoportot szerveznek, melynek tagjai olyan sportágaknál segítenek, ahol vagy elkél az extrasegítség (mert akkora a válogatott), vagy nincs keretorvos (mert nem engedhetik meg maguknak).

A MOB elnökségének tagjai ezután két olimpikonnal, Kovács Kati kajakozóval és Nemcsik Zsolt kardvívóval „megerősítve” értékelték az olimpiai formaruhák gyártására kiírt közbeszerzési pályázatra érkezett terveket. A szavazatok alapján végül a Roland Divatház lett a befutó (a cég egyszer már készített formaruhát, a 2002-es, Salt Lake Cityben rendezett téli olimpiára).

A testület végül egy rendkívüli segélyről határozott: az eredményesség visszaesése miatt drasztikusan csökkent a súlyemelő-szövetség központi támogatása, ezért a MOB az olimpiai kvalifikáció kivívását megkönnyítendő, 3 millió forinttal segíti az emelők felkészülését.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik