Ha nincs egyezség, a szerencse dönt

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2008.01.06. 17:53
Címkék
Koppenhágában vasárnap kiderül, hogy mikor és milyen sorrendben játssza le vb-selejtező mérkőzéseit a magyar válogatott. Ha az érdekelt nemzetek (Portugáliát, Svédországot, Dániát, Albániát és Máltát sorsolták még az I. csoportba) futballvezetői nem tudnak megegyezni, akkor a vakszerencse dönt.

Egyelőre optimistán tekinthetünk előre, hiszen még csak azt kell eldönteni, hogy milyen sorrendben következzenek a meccsek az idén ősszel induló vb-selejtező sorozatban. Persze érhetően sokan mondják, nekünk édes mindegy, miként alakul a program (lásd Jegyzet rovatunkat): Máltát és talán Albániát oda-vissza megverjük, a többi mérkőzésnek pedig már semmi jelentősége sincs.

Azért reménykedjünk, és a játék kedvéért felvázolunk egy forgatókönyvet, amellyel szerintünk talán-talán harcban lehet a válogatott a továbbjutást érő első helyért vagy a pótselejtezőt jelentő második pozícióért. De ha már reménykedünk – miért ne tennénk, hiszen még veretlenek vagyunk… –, nyilván nem mindegy, hogy milyen sorrendben következnek egymás után az ellenfelek. Az első találkozókon jó lenne sok pontot szerezni, ami mindjárt önbizalmat és szárnyakat adhat a tehetséges együttesnek.

ŐRÜLT NYITÁNY. Bemelegítés gyanánt a legjobb lenne talán a portugálokkal kezdeni, mégpedig idegenben. Az ellenfél ott lesz a nyári Európa-bajnokságon, reméljük, jó messzire jut, és talán az alaposan elfáradó játékosok megtoldják némileg szabadságukat. (Ráadásul az Eb miatt Portugáliában épphogy csak beindul szeptemberben a bajnokság.) Így lehet némi esélyünk arra, hogy ne kapjunk ki a világranglista nyolcadik helyezettjétől.

EGY KIS FELLÉLEGZÉS. Albániát idehaza és Máltát idegenben megverheti a magyar csapat, sőt Dánia ellen sem esélytelen hazai pályán. Milyen csodálatos lenne a hét pont!

IJESZTŐ NYÁR. A svédországi túra sok jóval nem kecsegtet, de a lényeg, hogy jó lenne jövő júniusban nálunk gyengébbnek tartott csapattal mérkőzni, hiszen a válogatott mérlegében csak elvétve találunk sikert az év ezen időszakában. Málta és Albánia ellen azonban még ekkor is lehetne sanszunk, bár az albániai túra azért nem lesz kéjutazás.

KEMÉNY HAJRÁ. Az ősz elején jó lenne a portugál csapatot fogadni, a svédek és a dánok közül pedig azzal kellene befejezni a sorozatot, amelyik esetleg már továbbjutott – vagyis a papírforma szerint előbb a dánokkal, majd a legvégén a svédekkel kellene összecsapni. Talán az utolsó három mérkőzés előtt még a válogatott kezében lesz a saját sorsa, amivel a selejtező ezen periódusában ritkán dicsekedhetünk…

Félő azonban, hogy nem a magyar szövetség képviselőinek szava nyom a legtöbbet a latban, valószínűbb, hogy az előrébb rangsorolt portugál, svéd és dán lobbi érvényesül jobban, és csak utánuk léphet Kisteleki István MLSZ-elnök. Ugyanakkor fontos a megegyezés, mert ha nem sikerül megalkotni közösen a programot, sorsolják a menetrendet – ez esetben pedig nagyon csúnyán belehúzhatunk…

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik