Két hatalmas nulla

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.30. 22:18
Címkék
Gól nélküli döntetlennel végződött a 2007-es esztendő utolsó angol első osztályú találkozója. A Premier League 20. fordulójának záró mérkőzésén, a Manchester City–Liverpool rangadón egyik csapat sem érdemelt győzelmet, habár a vendégek közelebb álltak a sikerhez.

Még mielőtt a szurkolókat ma gával ragadta volna a közelgő újév forgataga, vasárnap a Premier League 20. fordulójának záró mérkőzését, rangadót rendeztek Manchesterben. Az esztendőt lezáró összecsapás két főszereplője a City és a Liverpool volt. Előbbi ötödikként várta a találkozót, utóbbi viszont egy ponttal és egy hellyel előzte meg a svéd Sven-Göran Eriksson vezette meglepetéscsapatot.

A „vörösök” egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak aktuális ellenfelüknél, de a gárda helyezése így sem tükrözi azokat a bajnoki álmokat, amelyeket még a rajt előtt szövögettek. Nem szükséges túl sokat visszatekernünk az idő kerekén, hogy megtaláljuk a miértre a választ: elég, ha a Reading (1–3), illetve a Manchester United (0–1) elleni vereségeket vesszük. A Liverpool december első heteiben bőkezűen elszórta értékes pontjait, így nyomasztó teherrel vágott neki az erőltetett ünnepi menetnek. A legutóbbi állomáson Steven Gerrard utolsó pillanatban szerzett góljával mentette meg önmagát és társait attól, hogy az utolsó Derby elleni iksz miatt szégyenkezniük kelljen. Helyette fellélegezhettek, amiért idegenben még mindig a legeredményesebb csapatnak számítanak a mezőnyben.

Csakhogy ellenfelük, a Manchester City épp hazai pályán tündököl: a karácsonyi ünnepek utáni első napig nem hogy legyőzőre, de még tőle pontot rabolni tudó csapatra sem talált – ám a Blackburn végül elcsúfította a hízelgő összképet (2–2). Ezután nehéz volt eldönteni, hogy a City számára most előnyt jelent-e a hazai pálya vagy sem.

Sven-Göran Eriksson csapata malmára hajtotta a vizet, hogy a Liverpool „szedett-vedett” védelemmel állt fel. Daniel Agger és Sami Hyypiä is sérülés miatt hiányzott, igaz, előbbi már edzett a héten, mégsem léphetett pályára a szeptember óta nélkülözött játékos. Rafa Benítez azzal fenyegetőzött, hogy a 19 esztendős Jack Hobbst állítja a védelem közepébe, vagy a spanyol Álvaro Arbeloát. Végül utóbbi került oda, aki Jamie Carragherrel többször nem értette meg magát.

De nem is kellett neki, mert a hazaiak csak elvétve keveredtek a vendégkapu elé. Közben a túloldalon Fernando Torres és az ötvenedik Premier Leaguemérkőzésén pályára lépő holland Dirk Kuyt is kihagyta a kihagyhatatlant. Felesleges volt az izzadtságszagú hajrá, mert ezúttal a néhány napja még becsületet mentő Steven Gerrard is csak a madarakat ijesztgette a lövéseivel.

Hiába dicsekedhet a City továbbra is a hazai veretlenséggel, míg a Liverpool az idegenbeli eredményeivel, a pontosztozkodás mindkettejük számára vereséggel ér fel. A forduló győztese az éllovas Arsenal, illetve az üldözőitől elszakadó Chelsea lett – így Londonban legalább duplán lesz miért pezsgőt bontani.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik