Torinói ajánlatot kapott az irányító

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.12.23. 00:25
Címkék
Kilenc alkalommal volt az ősszel eredményes, ezzel a Hamburg legeredményesebb játékosa Rafael van der Vaart. A holland középpályás többekkel holtversenyben vezeti a Bundesliga góllövőlistáját. Nem csoda hát, hogy felkeltette, illetve továbbra is ébren tartja az európai élcsapatok érdeklődését. Most az olasz Juventus jelentkezett be a „hátfájós” karmesterért.

Nem telik el úgy átigazolási időszak, hogy ne bukkanna fel olyan európai élcsapat, amely szívesen kivetné hálóját a Hamburg legjobbjára, Rafael van der Vaartra. A HSV csapatkapitányát 2010-ig érvényes szerződése ellenére a nyáron a spanyol Valencia vitte volna, most viszont az olasz Juventus jelentette be, hogy tervezi az átigazolását. Erre utal legalábbis, hogy a torinói együttes megtette ajánlatát: 17 millió eurót (4.3 milliárd forint) fizetne a holland válogatott játékosért.

„Tudok a Juve érdeklődéséről – ismerte el Rafael van der Vaart sejtetve, hogy ötéves szerződéssel kecsegtetik a torinóiak. – Már a nyáron is szerették volna, hogy náluk futballozzam, és én is el tudom magam képzelni a Juventus szerelésében.”

A nyilatkozat arra utal, hogy Rafael van der Vaart nem tanult korábbi hibájából.

A nyáron ugyanis a valenciai lehetőségtől „megzavarodva” kifordult önmagából, nyilatkozataival ide-oda vagdalkozott, ráadásként Valencia-mezzel a kezében fotóztatta magát – lett is belőle nagy felháborodás.

Most újból el kell gondolkodnia, miként folytassa pályafutását. Ezúttal még inkább nehezíti a döntést, hogy a Hamburg nem szabadulna tőle mindenáron. Ezt jelzi, hogy a németek a közelmúltban felajánlották neki a hosszabbítást, amely ugyan mesés fizetéssel járna, de nem biztos, hogy az európai topligák valamelyikébe vágyódó játékos álmai netovábbja lenne.

Óvatosan fogalmaznak a hamburgi vezetők, ha a középpályás távozásáról esik szó. Nem akarnak ugyanis újabb hercehurcát, amelyet a nyári átigazolási időszakban egyszer már kénytelenek voltak átélni.

Emlékezzünk rá: augusztus végén történt, hogy nemcsak Németország, de még a Budapest Honvéd szurkolóinak többsége is fokozott figyelemmel kísérte Rafael van der Vaart egészségi állapotát. A Hamburg legjobbja ugyanis a magyar csapat elleni UEFA-kupa-selejtező első mérkőzése előtt addig-addig emelgette alig egyesztendős Damien kisfiát, amíg belefájdult a háta.

A jól értesültek úgy vélik: a holland karmester csak mímelte a lumbágót. Tette először is azért, hogy megússza a Bp. Honvéd elleni szereplést, s ilyenformán a kitartó kérőnek bizonyuló spanyol Valencia ajánlatát elfogadva ne essen el a későbbi BLszereplés lehetőségétől. Másodszor pedig jelezni akarta a vezetőknek: nem bocsátja meg, hogy tönkretették álmait.

Azonban a Hamburg a mesés, 22 millió eurós (5.5 milliárd forint) ajánlat ellenére sem mondott le karmesteréről, aki némi ejnye-bejnye után jobb belátásra tért, s a kihagyott első meccs után a visszavágón már főszerepet vállalt a HSV Honvéd elleni 4–0-s győzelmében.

Később is megerősítették: jól döntöttek a hamburgi vezetők, hogy nem a csapat financiális, hanem sportszakmai előmenetelét tartották szem előtt. A remek bajnoki szereplés (harmadik hely), az UEFA-kupa-menetelés (a harminckettő között a svájci Zürich nem tűnik legyőzhetetlennek) megmutatta: megérte marasztalni a kulcsembert . Főképp, hogy augusztus óta a hátával sem volt gond.

Remélik, később sem lesz.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik