Nézőket a lelátóra!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.12.21. 00:27
Címkék

Úgy tűnik, már mindent ki próbáltak futballunk vezetői, hogy a sportág égető pénzhiányán enyhítsenek. Eladtak már minden nevet és jogot, most a médiától akarnak pénzt szerezni. A legfrissebb terv szerint a sajtó minden szereplőjének fizetnie kellene azért, hogy beszámolhasson a mérkőzésekről, nyilatkozatokat kérhessen, illetve közölhessen a játékosoktól vagy az edzőktől.

Felvetődik a kérdés: miért kell ehhez folyamodni, miért nem lehet nálunk is más bevételekből nyereségessé tenni ezt a sportágat?

„Azért nem, mert nincs néző – foglalta össze tömören a válaszát a felvetésre Dénes Ferenc sportgazdasági szakértő. – Csak az jelenthet

megoldást, ha megtelnek a lelátók. Sok összetevős ügy ez, amelyben a legkevésbé az a lényeges, hogy a magyar csatár úgy lövi-e el a labdát, mint Wayne Rooney. Fontos, hogy a drukker miként jut el a stadionba, ott milyen közegbe kerül, tud-e enni kolbászt a meccs előtt, vehet-e magának sálat, és még sorolhatnám. Ezekkel nem foglalkoznak eleget a klubok vezetői. Számomra nem az a kérdés, hogy a csapat vesz-e egy jó balszélsőt vagy sem, hanem az, hogy miként lehet behozni a nézőket a mérkőzésekre.”

Vagyis a szakember szerint sokat jelentene, ha a körülmények megváltoznának, és a drukkerek kiszolgálásában jelentős előrelépések történnének.

Persze ehhez nem kevés pénzre lenne szükség.

„Senki sem várhatja el a klubok tulajdonosaitól, hogy felépítsenek egy stadiont – mondta Dénes Ferenc. – Szükség van az állam szerepvállalására, a helyi önkormányzat segítségére. Fel kell építeni egy megfelelő létesítményt, s a továbbiakban a magántőkének meg kell tudnia oldani mindent. Ha nem sikerül, akkor alkalmatlan a tulajdonos a feladatára.”

Természetesen megalapozott az a vélemény is, hogy az igazán jó bajnokságokat a média tartja el.

„A médiából származó pénz meghatározóvá vált a világ labdarúgásában, ezzel a megállapítással nem érdemes vitatkozni – fogalmazott a szakember. – Ehhez azonban akkora népesség kell, amely reálissá teszi a műsorok, vagyis a futballmérkőzések értékesítését. Hárommilliárd forintot kellene kérni a médiától ahhoz, hogy a magyar labdarúgás profitálhasson belőle. Ehhez azonban kicsi a piac. A jó futball nagyobb médiabevételt is generálna, de kevesen vagyunk, így nem érdemes ebbe belemenni. Ugyanakkor a rendezett környezet megoldást jelenthetne a gondokra. Gyakorlati példával is tudom ezt szemléltetni: az angol élvonalban utolsó helyen álló Derby County mérkőzéseire duplaannyiba kerülnek a jegyek, mint a spanyol Barcelona stadionjában. Az nem kérdés, hogy melyik együttes a jobb, mégis mindkét pályán telt házas meccseket játszanak.”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik