Sok volt az igazolás, de kevés az erősítés

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.12.17. 02:21
Címkék
Rengeteg játékost igazolt az Újpest a nyári szezonban, főleg külföldről, de csak négyen állták meg a helyüket. A lila-fehérek vezetőinek célja a bajnoki cím, így most újabb erősítésbe fognak – kérdés, ezúttal sikeresebben nyúlnak-e az új futballistákhoz, mint fél éve.

Újpesten a vezetők mindent megtesznek azért, hogy a csapat tíz év szünet után ismét bajnoki címet ünnepelhessen. A lila-fehérek legutóbb 1998 nyarán szerezték meg az aranyérmet.

Lássuk előbb, mi történt a közelmúltban. A nagy cél elérése érdekében a nyáron is igen aktív volt az egyesület a játékospiacon, a vezetők összesen tizenkét játékost, vagyis jó csapatnyi futballistát szerződtettek a Megyeri útra. Az akkor érkező labdarúgók közül leginkább a Diósgyőrből elcsábított Foxi Kethevoama váltotta be a hozzá fűzött reményeket, a közép-afrikai támadó tizennégy bajnoki találkozón öt gólt szerzett. Szintén a dicsérhető labdarúgók közé tartozik a kameruni Sadjo Haman és szezon közben megszerzett honfitársa, Denis Dourandi. Előbbi bejátszotta a bal oldalt, s tizenhárom bajnokiján kétszer volt eredményes, míg a támadó hét meccsén háromszor talált be. Alapemberré vált az Újpestben a bosnyákausztrál kettős állampolgárságú Sasa Radulovic is. Ő inkább a hasznosan, nem pedig a látványosan futballozó játékosok közé tartozik.

Velük tehát többé-kevésbé elégedettek lehetnek a Megyeri úton, a fenti négyes minden bizonnyal marad a lila-fehéreknél. Ugyanakkor a trinidadi válogatott kapitánya, Densill Theobald csak epizódszerepeket kapott, a finn Paulus Roiha többet volt sérült, mint egészséges, de ha jó állapotban volt, akkor sem számított kezdőnek. Ugyanez igaz a dél-koreai Li Do Kvonra, aki ráadásul nem tudott alkalmazkodni az európai körülményekhez. Egyáltalán nem biztos, hogy velük a tavasszal is számolnak majd a Megyeri úton. A sérülése miatt mindössze négy mérkőzésen pályára lépő Pető Tamástól pedig már el is köszöntek.

A nyáron érkezettek közül Regedei Csaba is súlyos sérülést szenvedett, de neki lehet helye a csapatban, ha felépül. Az NB IIIas keretből átvett nigériai Kingsley Ogbodo és Ismaila Bisoye kevés lehetőséget kapott. S hogy mit hoz a jövő? Ekkora átalakításra nem számíthatunk a télen Újpesten, de annyi bizonyos, hogy a tulajdonos most is a zsebébe nyúl. Sok kritika érte az együttest, hogy Vaskó Tamás távozása óta nincs, aki fejjel is veszélyes lenne az ellenfél kapujára, vagyis magasítani kell a gárdát, s elsősorban a védelembe keresnek ilyen adottságú labdarúgót az újpestiek. Tanulságos volt, hogy Sadjo Haman kiesése esetén Urbányi István nehezen tudta megoldani a bal oldali védekezést, hiszen a beugró, formán kívül futballozó Kiss Zoltán többször hozta helyzetbe az ellenfél csatárait. Erre a posztra is szerződtetniük kell valakit a lila-fehéreknek. A hátsó alakzatot főleg akkor kell megerősíteni, ha Korcsmár Zsoltot megveszi az angol West Ham. Annyi bizonyos, hogy az Újpest már tárgyal a kétszeres osztrák válogatott Patrick Pircherrel, aki a német Augsburg labdarúgója, de szerepel a Megyeri úti kívánságlistán a Zalaegerszegen futballozó Ivan Dudics neve is.

A középpályán is erősíteni kell, hiszen az Újpestnek nincs klasszikus szélsője. Ha a papírforma szerint távozik Li Do Kvon, akkor jobbra és balra is sokat futó labdarúgót kell keresni. Ilyen a mostanság Székesfehérváron futballozó Simek Péter, akit a hírek szerint szívesen látnának ismét a Megyeri úton. A bal oldalra a technikás és sokat futó Hajdu Norbertet szerződtetné az Újpest, s látványosabbá válhatna a futballja, ha sikerülne igazolnia a kaposvári Szakály Pétert.

A csatársorban van a legkevesebb gondjuk az lila-fehéreknek, hiszen Kovács Zoltán, Tisza Tibor, Denis Dourandi vagy az esetenként itt szereplő Foxi Kethevoama jó megoldásnak tűnik, de érthető, hogy szeretnének még egy támadót. Az egyik jelölt a fehérvári Sitku Illés, ám neki – csakúgy, mint Simek Péternek – szerződése van klubjával.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik