A túlélésükért küzdöttek

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.11.29. 00:05
Címkék
A foggal-körömmel harcoló Liverpool hazai pályán 4–1-re nyert a Porto ellen. Ezzel tovább élnek az angolok továbbjutási reményei, és az amerikai tulajdonosok által kritizált Rafa Benítez menedzser helye sem annyira bizonytalan már.

Manapság már annyi mindenre lehet pénzt tenni a fogadóirodákban, hogy semmin sem érdemes csodálkozni. Van olyan is, hogy az a kérdés: melyik európai élcsapat edzője veszíti el legközelebb az állását? Ha úgy tartotta volna a kedvünk, Rafa Benítezre, a Liverpool spanyol menedzserére tehettünk volna – de ez már nem nagy üzlet, a bukmékerek alacsony nyereményszorzót állapítottak meg, ráadásul a Liverpool mutatós futballal győzött.

Persze nem volt ennyire egyszerű a képlet. A 47 esztendős szakember legutóbb kijelentette: „Liverpoolban akarok maradni, és sikerre vezetni a csapatot!”

Ezt azonban nem Rafa Benítez, hanem az amerikai tulajdonosok döntik el. És ők – siker ide, vagy oda – nem szívelik a trénert. Tom Hicks és George Gillett megelégelte a spanyol követelődzését. Emlékezzünk rá: a tréner jelezte, hogy az amerikaiak jobban tennék, ha kitárnák a pénztárcájukat a téli átigazolási időszakban, máskülönben nem látja biztosítva a csapat sikeres szereplését.

A tulajdonosok azonban hallani sem akarnak újabb kiadásokról. A klub februári megvételekor 470 millió fontot (182 milliárd forintot) költöttek, aztán nyáron mintegy 53 millió fontot (18.8 milliárd forintot) áldoztak még játékosokra. Nem csoda, hogy leszögezték: nem hajlandóak megnyitni a pénzcsapot. Inkább új menedzser után néznek, ha Rafa Benítez nem boldogul a jelenlegi kerettel. De előbb azt javasolták az edzőnek, hogy jobban tenné, ha a következő mérkőzésekre koncentrálna.

Rafa Benítez pedig szót fogadott, azzal a tudattal, hogy a Porto elleni BL-meccs már nem csak csapata továbbjutási esélyeinek megmaradásáról, hanem saját sorsáról is dönthet. Kiadta hát a parancsot: „Nem veszíthetünk!”

Hogy aztán lássák a tulajdonosok, nem feneketlen kútba szórták a pénzüket, az első félidőben Fernando Torres megvillant. A nyáron klubcsúcsot jelentő 25 millió fontért (9.3 milliárd forintért) az Atlético Madridtól szerződtetett támadó fejesével előnyt szereztek a hazaiak. Ez volt a spanyol csatár első gólja a sorozatban, sőt a bajnokságban 11 meccsen öt gólt szerző játékos megtáltosodott, és másodszor is betalált.

Rafa Benítez aztán bizonyította, hogy jó edző: remekül cserélt (Peter Crouch beállásával egy csapásra veszélyesebb lett a Liverpool játéka, sőt a langaléta támadó gólt is szerzett). A túlélésért küzdő Liverpool győzelme azt jelenti, hogy versenyben maradt a nyolcaddöntőbe jutásért, sőt esélyeit növeli, hogy az Olympique Marseille (amely ellen az utolsó körben pályára lép) 2–1-re kikapott a Besiktastól.

A lényeg tehát az, hogy fellélegezhet Rafa Benítez is, aki akár azt is mondhatná az amerikaiaknak: „Fogadjunk, hogy maradok!”

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik