Jelöltek az önjelöltek ellen

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.11.25. 00:56
Címkék
Az élet nem állhat meg, így hét végén a 14. fordulóval folytatódott a Premier League, de az angol szurkolók még mindig nem emésztették meg, hogy válogatottjuk hiányzik a nyári Eb-ről. Ezért a nézőtéri beszélgetések legfőbb témája az volt, hogy ki legyen az új szövetségi kapitány, akivel a jövőben elkerülhetők a hasonló kínos bukások.

Az angol meg a külhoni sajtó sem győzött élcelődni Steve McClarenen, amikor szerda este ormótlan esernyőjével, vesztesként ácsorgott a partvonal mellett. A horvátok elleni 3–2-es Ebselejtező-fiaskóval ugyanis nem csak a szigetországiak szövetségi kapitánya, hanem a válogatott is elszállt – de nem Ausztria és Svájc felé…

Az élet azonban nem állt meg, és a csapatot előbb-utóbb kézbe kell vennie valakinek.

S hogy kinek? A Steve McClaren csütörtöki menesztése óta eltelt rövid időben is megannyi ötlet, illetve javaslat látott már napvilágot. De az északír Martin O’Neill, a walesi Mark Hughes, a portugál José Mourinho, illetve az olasz Marcello Lippi is elutasítóan csóválta a fejét az ötletek hallatán. Ezért aztán arra gondolhatnánk, hogy az angol kapitányi állás senkinek sem kell.

Persze a helyzet nem reménytelen, hiszen jelöltek és önjelöltek továbbra is akadnak. Legutóbb például Fabio Capellót, a Real Madrid korábbi vezetőedzőjét faggatták a lapok, és ha már kérdezték, elmondta, hogy nagyon érdekelné a feladat.

„Szeretem a kihívásokat – szögezte le a 61 esztendős olasz tréner. – Válogatottat irányítani teljesen más jellegű tevékenység, mint mindennap klubcsapatot edzeni, és éppen ezért izgat annyira!”

Rossz hír azonban Fabio Capello számára, hogy német lapértesülések szerint a Franz Beckenbauer favorizálta Jürgen Klinsmannt közben már megkeresték telefonon az angolok. Habár a vb-bronzérmes német válogatott korábbi csapatfőnöke nem nyilatkozott, egy közeli ismerőse kikotyogta: Brian Barwick, a szövetség főtitkára húsz percig csevegett a szakemberrel az állásról.

Ám a németek rosszallnák, ha az ő „Klinsijük” húzná ki a csávából a szigetországi labdarúgást. Hiszen néhány nappal korábban még verték a mellüket, hogy nekik is közük van Anglia bukásához, amiért két horvát Bundesliga-légiós, Ivica Olic (Hamburg), illetve Mladen Petric (Dortmund) verte be az utolsó szögeket David Beckhamék koporsójába a mindent eldöntő ki-ki meccsen. Mindenesetre a Bild című lap kiokoskodta: Jürgen Klinsmann tuti befutó, főképp mert a Császár a vasárnapi vb-sorsoláskor meggyőzi majd pártfogoltja alkalmasságáról a szövetség első emberét, Geoff Thompsont.

Nem számoltak azonban a kiszámíthatatlan José Mourinhóval, aki íziben változtatott véleményén, és szombaton már azt hangoztatta: nem lenne ellenére, hogy ő legyen a következő angol szövetségi kapitány. Üzent is a szövetség illetékeseinek, hogy epekedve várja az ajánlatot.

Lehet, hogy a csúnya esernyő, amely alá a Wembleyben Steve McClaren bemenekült az eső elől, mégsem marad olyan sokáig gazdátlan?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik