El a fizetési sapkával!

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.10.10. 23:48
Címkék
Kisteleki István, a Magyar Labdarúgó-szövetség elnöke várja az elsőfokú licencbizottság jelentését a Fehérvárral, a Sopronnal és a Diósgyőrrel kapcsolatban. A magyar labdarúgás első embere elmondta, hogy korábban javaslatot tett arra, szabályozzák a labdarúgók fizetését, ám ezt a tulajdonosok elutasították.

Nemrég a fehérvári ügy kapcsán kiderült: az élvonalbeli egyesületek nemcsak munkavállalóként, hanem reklámhordozóként is fizetik a játékosokat. Ezzel teljesen kiszolgáltatott helyzetbe kerülnek a futballisták, akiknek adott esetben minimálbérből kell megélniük, pedig ennél sokkal több pénz járna nekik. Ezt az összeget azonban nem tudják bevasalni a futballcégeken kívül működő vállalkozásokon.

Azt eddig is sejtettük, hogy a labdarúgók nem a minimálbérből élnek, ám a székesfehérvári ügy miatt már teljes nyilvánosságot kapott, hogy arculatátviteli szerződések alapján, mint vállalkozók kapják a bérük nagyobbik részét. Elfogadható ez az állapot?

Megvárom, amíg az elsőfokú licencbizottság megvizsgálja az ügyeket – közölte Kisteleki István. – Amíg ez nem történik meg, addig nem kívánok nyilatkozni az ügyben. A szakemberek, jogászok megvizsgálják, mi a helyzet, aztán majd én elmondom a véleményem. A tervek szerint e hónap végén kezünkben lesz majd a jelentés.

Nem lenne célravezető, ha megpróbálnák elérni, hogy a labdarúgók is az egyszerűsített adózási rendszerbe tartozzanak?

Még mielőtt az önök lapja elkezdett foglalkozni a fehérvári helyzettel, felkértem a licencadó testületet, nézze át az érintett klubok gazdálkodását. Átfogó vizsgálatot kértem, de nem rekonstruálni akarjuk az eseményeket, hanem megoldást szeretnénk találni a helyzetre. A munkaszerződések nálunk vannak, vagyis ezeket, és csak ezeket ismerjük. Az elnökséggel teszünk is majd lépéseket, amint megvannak az eredmények. Fontos azonban megjegyezni, hogy ez nem Fehérvár- vagy Sopron-ügy, ez az egész magyar labdarúgást érinti.

Jól tudom, hogy korábban felvetődött egy javaslat a fizetési minimum bevezetéséről, amelyet az elnökség azon tagjai, akik egyben a klubok tulajdonosai is, lesöpörtek az asztalról?

Igen, ez az én ötletem volt. Az előterjesztésem szerint húztunk volna egy vonalat, amely meghatározza, hogy mennyit kell minimálisan keresnie egy élvonalbeli futballistának, differenciálva a külföldiek és a magyarok bérezését. Ha ezt elfogadták volna a tulajdonosok, akkor most nem lennének ilyen szomorú ügyek. A hazaiaknak százötven–kétszázezer forintot javasoltam, a légiósoknak valamivel többet. A béreket ahhoz kell igazítani, amennyi az értéke a terméknek. Mert ezek az ügyek nagyon rosszat tesznek a futballunknak: a tisztább közeg több pénzt vonzana, ezek az események azonban inkább taszítóak.

Mivel indokolták a klubvezetők a javaslat elutasítását?

Azzal, hogy ez túl drága megoldás.

Valóban, nem fizetni olcsóbb…

Ön mondta… Minden feladat, probléma, ami felvetődik labdarúgásunkban, a szövetség ügye is, nem lehet tőle elhatárolódni, hiszen az MLSZ egyetemesen felel a futballunkért. Nyíltan kell kezelni ezeket a kérdéseket, megoldást kell találnunk a problémákra, már csak azért is, mert a gazdaság minden szereplőjére vonatkoznak a törvények.

Miért nem kapott nagyobb nyilvánosságot a javaslata és az elutasító döntés? Miért háttérinformációként kellett megtudnunk?

Az elnökségi ülések nyilvánosak: ha határozat született az előterjesztésekről, akkor ezt közzé is tettük. Nincs titok, nincs olyan ülés, amelynek bármilyen kérdése ne tartozna a közönségre. Ha ez elkerülte a sajtó figyelmét, az még nem jelent titkolózást.

De akkor sem verték nagydobra… A következő elnökségi ülésen ismét előáll a javaslatával?

Sok függ a már említett vizsgálat eredményétől. Több gondolatom is van a következő versenykiírással kapcsolatban. A biztonságot kell erősíteni, sokkal körültekintőbbnek kell lennünk. Nem a problémát keressük, hanem a megoldást.

A Fehérvár-ügyben érintett Nemes Ferenc, az MLSZ alelnöke, aki a Fehérvár FC Kft. résztulajdonosa. Ez nem befolyásolja a szövetségben betöltött szerepét?

Nemes Ferenc a mai napig rendkívül sokat áldoz a labdarúgásra, hiszen társadalmi munkában végzi a feladatát, és tudjuk, milyen helytállást tanúsít ott, ahol dolgozik. A Fejér Megyei Labdarúgó-szövetség elnökeként és a Siófok tulajdonosaként is kiválóan dolgozik. Mint egyszázalékos tulajdonos, nem tekinthető meghatározónak a fehérvári kft.-ben, ha rajta múlna, biztos vagyok benne, hogy rend lenne a csapatnál.

Maradhat két klubban tulajdonos Nemes Ferenc?

A helyzet nem egészséges, ezt a mindig felelősen döntő Nemes Ferencnek kell megoldania.

A fehérvári és siófoki tulajdonos továbbra is az MLSZ alelnöke maradhat annak ellenére, hogy egyik csapata a csőd szélén áll? Nem érzi úgy, hogy erkölcsi kötelessége lenne azonnal lemondania?

Elnökként azt mondom, hogy a legnagyobb támaszom a reformokban. Az MLSZ-beli munkájára mindenképpen számítok.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik