FTC: NB II-es ritmusban

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.27. 00:01
Címkék
Három mérkőzésen csupán öt pontot szerzett a Ferencváros az NB II Keleti csoportjában. A zöld-fehérek szombaton a Vecsés ellen játszottak hazai pályán 2–2-es döntetlent. A mérkőzés másnapján Csank János vezetőedzővel beszélgettünk.

Nem akarom máris fel bosszantani, de finoman fogalmazva, ez a Fradi még nem az a Fradi, amelyre büszke lehet.

Nyugodtan kötözködjön, bírom a gyűrődést – mondta Csank János, a Ferencváros vezetőedzője. – A felvetése ráadásul jogos. Ez a csapat valóban nem az, amit elképzeltem magamnak, és amit a szurkolók szeretnének látni. Azonban amikor elvállaltam a feladatot, tudtam, mire számíthatok, bár időközben értek kellemetlen meglepetések. Napokkal a rajt előtt például váratlanul távoztak vagy megsérültek olyan játékosok, akiknek helyük lett volna az alapcsapatomban, aztán az érkezők nem éppen ideális állapotban csatlakoztak hozzánk. Kapusokat adott kölcsön a klub, akit pedig külfödről igazoltak, az szintén megsérült…

Elfogadom, vannak befolyásoló tényezők. Való igaz, hogy a pénzhiány mindenre rányomja a bélyegét, hogy szakmai indokokkal magyarázható az eddigi bizonyítvány, de a Ferencváros szereplésének optikája ettől még nagyon is rossz.

Amit mond, az pedig puszta mentegetőzésnek tűnhet egyesek szemében.

Nem akarok mentegetőzni, de hát ön hívott fel azzal, hogy mi a baj a Fradival. Csak válaszolok a felvetéseire. Egyértelmű, hogy ennél jobb teljesítményt kell nyújtanunk. A csapat mostanra felvette a másodosztály ritmusát, mindazonáltal jóval lassúbb a játékunk az általam elvártnál, és nehéz lesz nagyobb sebességfokozatra kapcsolnunk. Ezért nem jelentettem ki soha olyasmit, hogy rajt-cél győzelmet kell aratnunk az NB II-ben. Erre a jelenlegi Ferencváros nem lenne képes. A tavalyi sem tudta ezt megvalósítani, holott akkor eleinte még az volt a jelszó, hogy hiába szerepel a csapat a másodosztályban, attól még NB Ies szintű csapat. Ez már nem így van?

Nem hát. A tavalyi FTC valóban első osztályú együttes volt. Ez a mostani – már, illetve még nem az.

Nem vagyunk rosszak, de nem is vagyunk jók. Így tudnám összefoglalni a helyzetünket.

Pedig a bajnokságot – ha nem is utcahoszszal – azért meg kell nyernie. Rutinos szakember, feltételezem, az önre nehezedő nyomást már könnyedén viseli. Vagy tévedek?

Nem vagyok kétségbeesve, tragédia a két döntetlen ellenére sem történt. Ami pedig a nyomást illeti: világos, hogy a sajtó azért foglalkozik kiemelten a Ferencvárossal, mert ez a csapat neve. Mi azonban, akik ebben élünk, tudjuk, mi a realitás. Én nem Fradiként kezelem ezt az együttest, hanem futballcsapatként. Ezt a kettőt külön kell választani. A bajnokságot pedig valahogy meg kell nyernünk. Az őszi szezont kihúzzuk úgy, hogy versenyben leszünk az első helyért, aztán tavasszal már azt szeretném, ha dominálnánk a Keleti csoportban.

Felteszek egy romantikusabb kérdést is. Mindig sajátos szellemisége volt ennek a klubnak, és különleges hite az érte szurkolóknak. Amikor először dolgozott az Üllői úton, még nagyon erős volt ez a fajta hit, de mostanra mintha kiveszett volna. Mit tapasztalt?

Az biztos, hogy keményedett a világ, és a temérdek probléma súlyosan rombolta a klub imázsát. Ugyanakkor meggyőződésem, hogy az a bizonyos jó értelemben vett fradista szellemiség még most is él. Ez, úgy látszik, örök.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik