Közönségsport lett a futball

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.08.25. 01:00
Címkék
Kisteleki István másfél éve elnök a Magyar Labdarúgó-szövetségben, de talán most először élvezi munkáját. A válogatott világraszóló sikert ért el Olaszország ellen, ami már önmagában is ok az örömre, ráadásul 1.3 millió euró (325 millió forint) folyik be a szövetség kasszájába – sőt a hírek szerint az NB I új szponzora és a DVTK közötti konfliktust is sikerül majd megoldani.

Korábban a tétmérkőzések után sem volt mindig prémium, ám az olaszok elleni barátságos meccs után tízmilliós jutalmat kaptak a futballisták. Miért?Korábban a tétmérkőzések után sem volt mindig prémium, ám az olaszok elleni barátságos meccs után tízmilliós jutalmat kaptak a futballisták. Miért?

Már korábban is bevezettük, hogy díjazzuk a kimagasló teljesítményt – mondta Kisteleki István. – Akármennyire szerények is a lehetőségeink, mindenképpen jutalom jár az ilyen produkciókért, és szerdán világraszóló teljesítményt nyújtottak a labdarúgók. Számtalan helyről kaptunk gratuláló üzeneteket, többek közt a FIFA és az UEFA vezetőitől is, amelyekben méltatták csapatunk teljesítményét.

Mit írtak Svájcból?

A FIFA-tól másfél órával a meccs után jött az első üzenet, amelyben dicsérték a magyar csapat hozzáállását. Áttételesen az UEFA elnöke, Michel Platini is jelentkezett gratulációval.

Ha a szervezőmunkát nézzük, mik a tanulságai a mérkőzésnek?

A leglényegesebb, hogy hinnünk kell magunkban, mert igenis képesek vagyunk változtatni a magyar labdarúgáson. A második tanulság pedig az, hogy Magyarországon továbbra is a futballt fogadja el első számú sportágnak a közönség. A labdarúgás képes jelentős tömegeket megmozgatni, mindenkit egységbe tömörít. Az ilyen mérkőzések után erőteljesebb társadalmi segítségre alapozhatunk, például az OLLÉ-program vagy az edzőközpont megvalósításának támogatására.

Azért nem változott meg minden egy csapásra…

Nem is részegít meg bennünket a győzelem, nem hisszük, hogy mostantól minden rendben van, de hitet merítünk a sikerből.

Évek óta most érzem először a szavain, hogy tökéletesen elégedett.

Nincs is bennem hiányérzet, nyugodtan feküdtem le a mérkőzés után. Az elmúlt másfél év küzdelme nem volt hiábavaló. Az MLSZ dolgozói nagyon sok elismerést kaptak a mérkőzés óta, és én is csak dicsérhetem a kollégáimat. Ma nagyon magasak az igények, talán néha megalapozatlanul is. Viszont szilárd háttér nélkül az ilyen eredmények nem tartósíthatók. Egyre azonban mindenképpen büszke vagyok: a morális megújulás szándéka mellett végig kitartottunk. Biztosan sokat hibáztunk, de elveinkből eddig sem és ezután sem engedünk.

A győzelem mellett az is pozitívum, hogy tekintélyes summát kap az MLSZ a Sport5-től, amely a válogatott mérkőzéseinek közvetítési jogait birtokolja.

A Sport5 garantálja számunkra azt az összeget, amelyet a Kentaróval folytatott perünk miatt zárolt a svájci bíróság. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy semmiféle törés sem lesz a munkánkban, mentesülünk a gondoktól. Törlesztése is egyszerű lesz, hiszen ha számunkra kedvező ítélet születik, akkor a zárolt összeget megkapja a Sport5, ha pedig nem, a cég rendezi majd a dolgokat. Ezenfelül a szerdai mérkőzés közvetítése kapcsán felvetődő hetvenötmillió forintos díjat sem kell most kifizetnünk, így összesen négyszázmillió forint kerül, illetve marad a kasszánkban.

Azért egy kínos ügyről nem feledkezhetünk el. Az NB I névadó szponzora a Soproni lett, a Diósgyőr viszont megállapodott a konkurenciával, és már a DVTK Borsodi nevet viseli. Hogyan kezelhető ez a helyzet?

Először is, a csapat semmi esetre sem szerepelhet ezen a néven, mert mi nem kaptunk róla értesítést. Az MLSZ elzárkózik a névváltoztatástól, erre bajnokság közben nincs lehetőségük a kluboknak, ugyanis a licenc leadásakor érvényes néven kell szerepelni a rajtengedély érvényességéig. Ezt a szabályzat is tartalmazza. Az MLSZ dolgozik már a kérdés megoldásán, öszszefogva a tulajdonosi tanáccsal és a hivatásos ligával. A jövő héten rendezzük is az ügyet, a labdarúgás, a klubok és a szponzorok érdekeit is szem előtt tartva. A Soproni jelentős összeget tesz a futballba. Hogyan osztják majd szét?

Ennek és a televíziós jogokból befolyó pénzek szétosztására az MHLL tett javaslatot, amelyet az MLSZ elnöksége jóváhagyott. A sporttörvény megszabta kereteket követő döntésről a jövő héten értesítjük az érintetteket.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik