Keményen nyomulnak a keleti együttesek

POLGÁR LÁSZLÓ, SZ. NAGY TAMÁSPOLGÁR LÁSZLÓ, SZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.08.16. 23:38
Címkék
Három kelet-európai csapat már biztosan lesz a Bajnokok Ligája harminckettes főtábláján, de számításaink szerint ez a szám hatra is emelkedhet. Persze ehhez mindennek klappolnia kellene a keleti fronton, ahol még három Dinamo is versenyben van a csoportkörért.

Prága egyik fele sír, a másik nevet a Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének első mérkőzései után.

A bajnok Sparta hazai pályán fogadta az Arsenalt, s egészen a 72. percig jól is tartották magukat a csehek, aztán viszont megrázták magukat az „ágyúsok”, fehérorosz légiósuk, Alekszandr Hleb pedig a 90. percben beállította a 0–2-es végeredményt. Tomás Rosicky, az egykori csapata ellen pályára lépő válogatott középpályás a mérkőzés után nem sokat nosztalgiázott.

„Elértük, amit akartunk, vagyis ezért érkeztünk Prágába – mondta a légiós. – Ezzel a győzelemmel fél lábbal már a Bajnokok Ligája csoportkörében vagyunk. A Sparta nem játszott rosszul, csak nem sikerültek a próbálkozásai.”

Nem úgy a másik prágai együttesnek. A bajnoki ezüstérmes Slavia Praha Amszterdamban tréfálta meg Henk ten Cate Ajaxát, s szolgáltatta a forduló legnagyobb szenzációját. Az összecsapás hőse a néhány hete még Zalaegerszegen, a ZTE FCnél próbajátékon járó 37 esztendős cseh kapus, Martin Vaniak volt, aki minden holland próbálkozást ártalmatlanított. A Slavia drukkerei joggal reménykedhetnek a főtáblára kerülésben, az Ajax pedig 2006 után már másodszor búcsúzhat esélytelenebbnek tartott csapattal szemben, tavaly a dán FC Köbenhavn verte ki ebben a körben.

A Slavia továbbjutása persze még csak fikció, az viszont biztos, hogy az automatikusan főtáblás orosz CSZKA Moszkva mellett a Sarajevo–Dinamo Kijev és a BATE–Steaua párosításból is keleti csapat jut a csoportkörbe, és hazai pályán nagy valószínűséggel a nyáron megerősített ukrán Sahtar Doneck is kiharcolja a továbbjutást (bár nem esélyes, de azért a hazai pályán elért döntetlen után a Celtichez utazó Szpartak Moszkvát se feledjük).

És akkor még nem beszéltünk a másik két Dinamóról, pedig a Rómában a Lazio ellen ikszelő bukarestiek, illetve a Brémában remekül helytálló zágrábiak is reménykedhetnek a továbbjutásban.

Bár bizonyára sokan meglepődnek, miért a Dinamo Zagreb továbbjutására tippelünk, az első mérkőzés képe alapján a Werder Bremen győzelme (2–1) váratlannak mondható. A horvátok az első félidőben leiskolázhatták volna a Werdert, de az Arsenal által csábított Luka Modric, valamint az FC Bruges-től visszatérő Bosko Balaban is eltékozolt vagy féltucatnyi lehetőséget. A második félidőben aztán a németek már nem hagyták ficánkolni a vendégek csatárait, de az biztos, Thomas Schaaf együttese nem ülhet nyugodtan a babérjain, forró mérkőzés vár a brémaiakra két hét múlva a zágrábi Maksimir Stadionban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik