A Puskás-stadionban új pályát kell építeni

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.13. 23:26
Címkék
Alig több mint egy hét van hátra a Magyarország–Olaszország barátságos válogatott labdarúgómérkőzésig. A találkozót a Puskás Ferenc Stadionban rendezik, de a létesítmény gyepszőnyege egyelőre nincs megfelelő állapotban. Akik a javításon dolgoznak, állítják: a meccsre minden rendben lesz.

Augusztus 22-én a budapesti Puskás Ferenc Stadionban fogadja a magyar válogatott a világbajnok Olaszország együttesét. Ha az olasz szövetség emberei vagy az azúrkék mezes válogatott játékosai hétfőn látták volna a jövő heti mérkőzés helyszínét, talán felrúgnak mindenféle szerződést, és lefújják az összecsapást – mondjuk – életveszélyre hivatkozva. Merthogy a Puskás-stadion jelen pillanatban nincs megfelelő állapotban. Azt is mondhatnánk, meglehetősen rossz a helyzet, ám Németh Ferenc létesítményvezető szerint jövő szerdára a pálya alkalmas lesz a játékra.

„A gyepszőnyeg most valóban nem biliárdasztal simaságú, de a pályamunkások folyamatosan azon dolgoznak, hogy javuljon a helyzet – mondta Németh Ferenc. – Több szakember is segít nekünk a munkálatokban, a fű állandó kezelést kap, és biztos vagyok abban, hogy a találkozón már nem lesz probléma a játéktér minőségével. Az elmúlt hetekben sokat javult a helyzet, de továbbra is mindent megteszünk annak érdekében, hogy a magyar és az olasz válogatott jó pályán jó mérkőzést játszhasson egymás ellen.”

Érdekesség, hogy a létesítmény vezetői a Gödöllői Agrártudományi Egyetem professzorát is megkérték, segítsen a helyreállításban. Neki köszönhetően többféle modern módszert és speciális műtrágyát is felhasználtak az elmúlt napokban.

A pálya rossz állapotát két okkal lehet magyarázni.

Az egyik az utóbbi hetekben Magyarországon nem túl gyakori forróság volt, a másik pedig a július 20-i Rolling Stones-koncert. A világhírű rockbanda előadására mintegy negyvenezer ember volt kíváncsi, s ebből húszezren a játéktéren tombolták végig a több órás műsort. Mondani sem kell, ez igencsak megviselte a füvet, még annak ellenére is, hogy a koncert idején speciális műanyag borítással óvták a pályát. A koncert napján egyébként Budapesten 42 Celsius-fokot mértek, így az úgynevezett takaró alatt a fű órákon keresztül párásodott, s jó néhány négyzetméter elhalt. Ráadásul a pálya északi részén állították fel a színpadot, ezért ez a rész szenvedte el a legnagyobb károkat.

A koncertet szervező Multimedia Concerts Kft. feladata a helyreállítás, illetve az azzal járó költségek kifizetése, ám a cég csupán a színpad alatti gyep cseréjét vállalta. Az 1500 négyzetméteres területen tehát teljesen új gyepet fektettek le a pályamunkások (ez nagyjából hatmillió forintba került), a pálya többi részén pedig összesen mintegy nyolcvan négyzetméteren történt pótlás. Természetesen az ideális az lenne, ha a teljes gyepszőnyeget ki lehetne cserélni, erre azonban nincs pénz. Ezzel együtt a fű alatti talajra is ráférne már egy csere, hiszen azt 1972-ben, vagyis 35 évvel ezelőtt fektették le.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik