Már véget ért a nyaralás

VOLESZÁK GÁBORVOLESZÁK GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.08.09. 00:46
Címkék
Visszatérhet a brazil válogatottba Kaká és Ronaldinho, ugyanis mindketten megkapták meghívójukat az augusztus 22-i, Algéria elleni barátságos mérkőzésre készülő keretbe. Habár a szövetségi kapitány, Dunga nélkülük is győzelemre vezette csapatát a Copa Américán, nem teheti meg, hogy lemondjon róluk. Kérdés azonban: vajon beleilleszkednek-e a racionális erőfutballt favorizáló szakember elképzeléseibe?

Dunga, a brazil válogatott szö vetségi kapitánya kihirdette keretét, amely az Algéria elleni, augusztus 22-én Franciaországban, Montpellier-ben rendezendő barátságos mérkőzésre készül. A listára visszakerült Kaká és Ronaldinho neve is – a két klasszis majd negyedéves kihagyás követően újból kézbe vehette a selecao meghívóját.

Igaz, invitálták őket a júliusi, venezuelai Copa América előtt is, azonban kimerültségre hivatkozva mindketten lemondtak arról, hogy az újjáformálódó brazil válogatottal esetleg címet szerezzenek.

Játék és dicsőség helyett inkább nyaralni mentek.

„Nem neheztelek rájuk, a csapatban van a helyük” – oszlatta el Dunga a kerethirdetéskor azokat a híreszteléseket, hogy távolmaradásuk miatt netán haragudna a két labdarúgóra.

Tény azonban, hogy a szövetségi kapitány, aki sikerrel vette első erőpróbáját (igaz, a közvélemény és a helyi sajtó többször is élesen bírálta tevékenységét), az Argentína elleni finálé (3–0) után többször is hangoztatta: előnyt élveznek nála azok a labdarúgók, akiknek a Copa América-diadalt köszönheti.

Ezzel együtt persze nem engedheti meg magának az edzői pályája elején járó kapitány, hogy Kakát és Ronaldinhót ne hívja vissza a csapatba – már csak azért sem, mert világklasszis (és immár minden bizonnyal kipihent) labdarúgó mindkettő. Ráadásul a brazil sajtó ízekre szedte volna a szakembert, ha eltekint kettejük meghívásától. Dunga korábban egyébként is megkapta a magáét, amiért oly könnyedén elengedte a labdarúgókat üdülni.

Aggályos azonban, hol lesz a visszatérő játékosok helye a pályán – már ha lesz…

Nem tudjuk ugyanis feledni Dunga székfoglalóját, midőn a racionális erőfutball mellett tette le a voksát.

„A brazil nép világbajnok csapatot akar látni – árulta ela kapitány, hogy tisztában van a követelményekkel, majd így folytatta: – Ez viszont nem megy úgy, hogy kisétálunk a pályára, és elkezdünk szambázni.”

Kaká azért elkélne a középpályán, elvégre a karmester szerepeltetése kizárhatja a bosszantó hibákat, mint a rengeteg labdavesztés és céltalan előreívelgetés. Nem beszélve arról, hogy a BL-győztes Milan játékosaként már elsajátíthatta a racionális futballt.

Ronaldinhóban már nem lehetünk ennyire biztosak.

Egyrészt a Barca játékosa inkább a fentebb elítélt szambafutball értője, másrészt az utóbbi időben is inkább csak csetlett-botlott.

Ne legyenek azonban kétségeink: valahol bizonyosan helyet szorít majd neki Dunga.

Máskülönben miért hívta volna meg?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik