Az egyik jön, a másik megy

GYÖNGYÖSI BALÁZSGYÖNGYÖSI BALÁZS
Vágólapra másolva!
2007.08.01. 23:34
Címkék
Két és fél év elteltével újra Zsebe Ferenc a körmendi kosárlabdacsapat vezetőedzője. Irányításával 2003-ban fantasztikus meneteléssel 1987 és 1996 után harmadszor is bajnokok lettek a vasi piros-feketék, most a legjobb nyolc közé jutást várják el tőlük. Patonay Imre viszont lemondott a szakmai igazgatói posztról.

A szerda hajnalig tartó tag gyűlésen eldőlt, hogy a paksi Atomerőműhöz távozó Sabáli Balázst Zsebe Ferenc váltja a körmendi kosárlabdacsapat kispadján. A tulajdonosok távolléte miatt a múlt héten előbb hétfőn, majd szerdán is elmaradt a tanácskozás, harmadik nekifutásra azonban a hét tagból hat megjelent, így határozatképes volt a vezetőség.

A hivatalos döntés bejelentése előtt sokat sejtetett a tény, hogy az egyesületet ideiglenesen irányító ügyvivői testület a Zsebe Ferenc, Hencsey Tamás párost javasolta a háromszoros bajnok, hatszoros kupagyőztes piros-fekete alakulat irányítására. Ellenjelölt nem volt.

A hivatalos bejelentés ennek megfelelően nem hozott váratlan fordulatot, így a hat napirendi pont közül a legfontosabb, az edzőkérdés megoldódott. Az elmúlt évadban Sabáli Balázs segítőjeként ténykedő Zsebe Ferenc másodszor is munkába állhat vezetőedzőként, korábban 2002 augusztusától 2005 áprilisáig irányította a vasi együttest.

Nem is mindennapi módon, hiszen a 2002–2003-as bajnokságban a játékosként elért két bajnoki cím után harmadszor már az oldalvonalon túlról, tanácsokat osztogatva nyert bajnoki aranyérmet. Emlékezetes menetelés gyümölcse volt az elsőség: a rájátszásban sorrendben a Zalaegerszeg, a Debrecen és végül a döntőben, a Kaposvár elleni párharcot imponáló, 9–1-es mérleggel tudta le a gárda.

„A hiányzó milliókat igyekszünk lelkesedéssel pótolni – mondta Zsebe Ferenc. – Nincs eredménykényszer, de ha a magyar maghoz sikerül mozgékony légiósokat igazolnunk, ütőképes csapatunk lesz. Az október hatodikán rajtoló bajnokságra hétfőn kezdjük meg a felkészülést.”

Bebes István polgármester, a klubot működtető ügyvivő testület tagja kiegyensúlyozott bajnokságra számít. Az 1987-es bajnokcsapat centere szerint valós cél a nyolc közé jutás: „Lesz legalább kilenctíz együttes, amely egytől egyig eséllyel pályázik a rájátszásra, úgy érzem, a Körmend is ezek közé tartozik. Fontos, hogy a tulajdonosi kör hosszú távú megoldást találjon az egyesület működtetésére, és garanciát is vállaljon.”

Az MTE régi-új trénerének jelentős segítséget nyújt, hogy a magyar kulcsemberek közül senki sem távozott. Fodor Márton, Fodor Gergely, Ferencz Csaba, Trummer Rudolf és Vavra Péter a jövőben is a vasi együttesben szerepel. Hozzájuk két amerikai légiós, egy hátvéd és egy erőcsatár csatlakozhat. A korábbi sikerek ellenére Sabáli Balázstól még Zsebe Ferencnek is nagy felelősség átvenni a stafétát, hiszen a 30 esztendős szakember az anyagi csőd szélén álló, sérüléshullámtól tizedelt gárdát a nehézségekkel nem törődve kupadöntőig és bajnoki ezüstéremig repítette. Sabáli Balázsnak ugyan még voltak bőven megvalósításra váró tervei a csapattal, de a szakmai kihívás mindennél nagyobb motivációt jelentett számára, ezért fogadta el a paksiak ajánlatát röviddel a bajnoki döntő után.

A taggyűlésen Patonay Imre bejelentette, lemond a szakmai igazgatói posztról. A körmendi kosárlabda legendája volt az edzője annak az együttesnek, amely 1987-ben a fővárosi hegemóniát megtörve első vidéki csapatként nyert bajnokságot, kilenc évvel később pedig másodszor is felért a csúcsra, és azóta is a klubért dolgozott. A férfiválogatott egykori kapitánya a jövőben a Budaörsre költöző NB I B-s Siókosárt irányítja.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik