Amikor a kapitány edző is

RODICS DÁNIELRODICS DÁNIEL
Vágólapra másolva!
2007.08.01. 08:51
Címkék
Az 54 éves Angyal Zoltán tíz esztendeje a magyar kajakkenu válogatott szövetségi kapitánya, most azonban trénerként is helyt kell állnia. Séra Miklós kajakedző nemrégiben kórházba került, s így július 17-től Angyal vezetésével készül 13 tagú csoportja, benne többek között az ezer méteren világbajnoki címvédő négyes tagjai (Gyökös Lajos, Kökény Roland, Vereckei Ákos és Horváth Gábor) is. Nagy kihívás ez a nyolc nap múlva kezdődő duisburgi világbajnokság előtt.

„Nagyon szokatlan, de nagyon jó a feladat, azonban rossz a szituáció, hiszen Séra Miki éppen a vébéfelkészülés legkritikusabb időszakában nem lehet a csapata mellett – vélekedik a kapitány. – Nem volt más választásom, mivel nem lehetett egyik napról a másikra előkeríteni egy olyan szakembert, akit egyrészt elfogadnak a versenyzők, másrészt naprakész, tudja, hol tart a csoport a munkában. Húsz évig edzősködtem, ezért tudom, hogy mit kell csinálni ebben az időszakban.”

Angyal még aznap meglátogatta Sérát, amikor a tréner bekerült a kórházba (később agydaganattal operálták meg). Egyeztettek, megbeszélték a programot és a teendőket. A kapitány összeállította saját háromhetes edzéstervét, néhány helyen meg is változtatta, amit a 60 éves mester elképzelt. A kajakozók jól fogadták a módosításokat, például azt, hogy a tréner távonként különválasztotta a csapatot, nem edzenek együtt a 200 és az 500 méterre készülő kajakozók. Angyal persze azóta is folyamatosan konzultál a csoport vezetőjével, Séra Miklóssal. „Nagyon rendesek a srácok, nagyon kötődnek az edzőjükhöz, szeretik őt, aggódnak érte” – folytatja a kapitány.

Angyal a két évtizedes tapasztalat, a tízesztendős kapitányi rutin ellenére sincs könynyű helyzetben, hiszen a csúcsforma-beállítás időszakában csatlakozott a társasághoz. Nemcsak szakmailag, emberileg is kihívás elé állította ez a feladat, hiszen ha egy olyan versenyzőt szid vagy dicsér, ha egy olyan sportolóval elnézőbb vagy szigorúbb, akivel nem kellene, akkor többet árt, mint használ. „Úgy látszik, jó úton haladunk, a srácok nagyon segítőkészek, jól kezelik a helyzetet – mondja Angyal Zoltán. – Tíz év alatt igencsak megváltoztak az edzésmódszerek, annak idején nem voltunk ennyit a pályán. Akkoriban egy héten kétszer mentek időre a versenyzők, most nap mint nap. Szerencsére fel tudtam venni a ritmust.”

A beugró edzőt kapitányi munkájában nem hátráltatja az új feladat. „Ősszel a reprezentáció, illetve a beszámolók, és a felkészülési program elkészítése miatt sok dolgom van, tavasszal az edzőtáborokat szervezzük, később pedig a világversenyekkel kapcsolatos ügyeket intézzük – folytatta Angyal. – A világbajnokság előtti hetekben a válogatottat alkotó csoportok e d z é seit lát o g a t o m . Amúgy is sokat jönnék Szegedre, hiszen Séra Miklós csapatán kívül itt készülnek Vécsi Viktor, Sári Nándor és Ludasi Róbert tanítványai is, tehát csak Fábiánné Rozsnyói Katalin és Oláh Tamás csoportját nem látom ezekben a napokban.”

Az augusztus 9-én kezdődő olimpiai kvalifikációs vb lesz a 19. világverseny (világ-, Európabajnokság és olimpia), amelyen Angyal Zoltán szövetségi kapitányként irányítja a magyar válogatottat. Ez az esemény azonban más lesz számára, mint az eddigiek, hiszen ezúttal kettős szerepben kell helytállnia, Séra Miklós tanítványaira „sajátjaiként” kell tekintenie.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik