Profi klubnál profik a körülmények is

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.05.29. 23:03
Címkék
Nagy lehetőség előtt áll Németh Krisztián és Simon András: a Liverpool újonnan igazolt magyar labdarúgóinak a futballon kívül csak a nyelvtanulásra kell koncentrálniuk, és rengeteget tanulhatnak a spanyol sztáredzőtől, Rafa Beníteztől is. A két fiatal csatár példája jelzi, az MTK háttérbázisaként szolgáló agárdi Sándor Károly Futballakadémián ígéretes tehetségek nevelkednek, az intézménynek Európa-szerte jó híre van.

Szombat kora délután csak néztünk, mint a moziban, amikor szerkesztőségünkbe érkezett a hír, hogy a Liverpool szerződtette az MTK Budapest két labdarúgóját, a 18 éves Németh Krisztiánt és a 17 esztendős Simon Andrást.

Később azt meg már a moziban nézhettük, hogy a két boldog fiatal mesél a liverpooli lehetőségről, ugyanis az egyik újonnan megnyitott budapesti filmszínházban tartottak sajtótájékoztatót közvetlenül azután, hogy repülővel megérkeztek az angol városból, ahol az orvosi vizsgálatok után ötéves profi szerződést írtak alá a BL-döntős klubbal.

Nem is sejtették, hogy csapattársak lesznek

Hogy a tárgyalások és egyeztetések mennyire titokban zajlottak, jelzi, a két labdarúgó egymásról sem tudott, az utolsó pillanatig nem is sejtették, hogy csapattársak lesznek Angliában. Igaz, Simon András már hamarabb érezhette, hogy minden rendben, ugyanis a játékosokat képviselő CMG menedzseriroda munkatársai szerint az ő esetében már nagyjá ból a januári, egyhetes látogatás során eldőlt, a sztárklubban folytathatja pályafutását.

A két magyar támadó kezdetben a tartalékegyüttessel készül, amely a felnőttek mellett szintén Rafa Benítez irányítása alá tartozik, és így sűrűn tréningezik együtt a sztárok sokaságát felvonultató nagycsapattal.

A futball mellett az angol nyelvet is tanulniuk kell

Németh Krisztiánnak és Simon Andrásnak június végétől futballtudása mellett az angoltudásával is el kell „kápráztatnia” a „vörösök” stábját, és ez nem lesz egyszerű. Mindketten úgy fogalmaztak, hogy a nyelvismeretük még nem megfelelő. A klub természetesen erre is gondolt, nyelvtanár segíti majd a fejlődésüket. Örvendetes, hogy Rafa Benítez már ezen a területen is látni véli az előrelépést, a spanyol szakember szerint Simon András már sokkal jobban kommunikál, mint januárban. És hogy a klub mennyire odafigyel az újonnan megszerzett tehetségekre, az is mutatja, hogy külön-külön apartmanban helyezi el őket, és jogosítvány híján egyelőre külön autó hozza-viszi őket edzésre, mérkőzésre.

Domonyai László, az MTK Budapest klubigazgatója elmondta, a két tehetségre a korosztályos válogatottak tornáin figyelt fel a Liverpool, mindkettejüket többször is látták, majd a kedvükért Agárdra is ellátogattak.

„Tanulságos volt a liverpooli megfigyelő tevékenysége – elevenítette fel a történteket Domonyai László. – A szakember megérkezett Agárdra, minden előzetes információt elhárított, majd az edzés kezdetén jegyzetfüzettel a kezében leült a fűbe, és két nap múlva már mindent tudott. Feltérképezte a tehetségeket. Más megfigyelők nem dolgoznak ilyen alaposan, már a kezdet kezdetén szóban informálódnak, és az edzések során már csak az említett játékosokat figyelik igazán. A Liverpool profizmusát mutatja az is, hogy mindig más és más szakember jött el, hogy megnézze a kiválasztottakat, így több szempontot figyelembe véve, alaposabban tudtak dönteni.”

Több európai élgárdától látogattak el Agárdra

Domonyai Lászlótól megtudtuk, nem ritka, hogy az európai csapatok képviselői egymásnak adják a kilincset az akadémián, az elmúlt fél évben az angol csapatok közül – a ’Pool mellett

– a Fulham, a West Bromwich Albion és a Nottingham Forest, valamint a portugál Sporting és a belga Anderlecht megfigyelői is megfordultak az akadémián, de megesett már az is, hogy egy sztáredző saját szemével győződött meg a Tamási Zsolt vezette stáb munkájáról: a holland Guus Hiddink még a PSV vezetőedzőjeként töltött el három napot Agárdon.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik