Versenyképes csapat kell

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.04.17. 01:29
Címkék
Szerdán a Bajnokok Ligájában az AC Milantól elszenvedett 2–0-s hazai vereség – és egyben búcsú a sorozattól – feszültté tette a hangulatot a Bayern háza táján. A nagy kérdés: vajon mikor lesz újra európai szinten is versenyképes, nagy csapat Münchenben?

A Bayern München legutóbbi nemzetközi sikere 2001-re datálódik, a bajorok akkor – a jelenlegi vezetőedző, Ottmar Hitzfeld irányításával – Bajnokok Ligája- és Világkupa-győzelmet ünnepelhettek. Azóta a müncheni szurkolók hiába reménykednek, a kedvencek a negyeddöntőnél előrébb nem jutottak a legrangosabb európai sorozatban, soványka vigaszként maradtak a hazai bajnoki címek és kupagyőzelmek.

A hanyatlás okait kutató Karl-Heinz Rummenigge alelnök gazdasági érvekkel támasztotta alá magyarázatát.

„Nem tudjuk felvenni a lépést a többi sztárklubbal – kezdte a korábbi legendás játékos. – Az angol, a spanyol és az olasz bajnokság sokkal vonzóbb, mint a Bundesliga. Nem beszélhetünk egyenlő feltételekről addig, amíg a spanyol és az olasz klubok hatszoros összegeket zsebelnek be a televíziós közvetítési jogokból, mint mi.”

Ottmar Hitzfeld megerősítette főnöke szavait: „Egyértelmű, hogy a Bayern München nem tudja megvenni Kakát. Nekünk meg kell keresnünk és fel kell nevelnünk az új Kakát.”

A példa viszont azt mutatja, hogy a tehetséges fiatalok (Lukas Podolski, Philipp Lahm, Bastian Schweinsteiger) beépítése önmagában nem elég, és mivel a Bayernben két nagy öreg is visszavonul, illetve odébáll (Oliver Kahn befejezi, Hasan Salihamidzic az olasz Juventushoz igazol), az ifjúság elé új példaképeket kell állítani a csapatból.

Így szinte biztos, hogy a mintaszerűen precíz és óvatos gazdálkodást folytató bajor vezetők ezúttal belenyúlnak a klub pénztárcájába.

És igazolnak egy igazi klaszszist. Akár olyat, aki már talán túl van a zenitjén és viszonylag olcsónak számít, de még képes húzni a csapatot.

Persze ahhoz, hogy a fentebb vázolt stratégia sikeres legyen, a sorozatban megszerzett két bajnoki cím után az idei szezonban bukdácsoló bajoroknak jövőre is a Bajnokok Ligájában kellene indulniuk. A cél eléréséhez vasárnap mindent meg is tettek a játékosok, 2–1-re verték meg a Bayer Leverkusent, így – bár a bajnoki címre már csak kevés esélye maradt – a BL-indulást jelentő harmadik helytől már karnyújtásnyira van Ottmar Hitzfeld együttese.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik