A legdrágább is ronthat

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.04.09. 23:46
Címkék
Ha a Manchester United elveszíti a már jó ideje zsebben érzett bajnoki címet, lehet, hogy bűnbaknak kiáltják ki Rio Ferdinandot, a világ legdrágább védőjét. Az MU 2–1-re kikapott a Portsmouth otthonában, a válogatott futballista mindkét kapott gólban benne volt. Az üldöző Chelsea közben nyert a Tottenham ellen, így felzárkózott három pontra.

A szerdai római vereség után nyomott hangulatban várhatta a Portsmouth elleni bajnoki mérkőzést a Manchester United, ráadásul a „vörös ördögök” abban a tudatban léptek pályára, hogy a nagy ellenfél, a Chelsea megoldotta a soros feladatot, azaz legyőzte a csütörtökön még Sevillában játszó Tottenhamet.

A védelmek és a kapusok közötti különbség döntött, míg a Portsmouth retesze végig remekül zárt, a Manchester Unitedben az egyik legbiztosabbnak gondolt láncszem, a világ legdrágább (2002-ben 29 millió fontért vették a Leedstől) és legjobban fizetett védője, Rio Ferdinand mondott csődöt.

A harmincadik percben a Portsmouth csatára, Benjamin Mwaruwari erős lövését a holland kapus, Edwin van der Sar csak kiütni tudta, Rio Ferdinand pedig későn kapcsolt, és a mellette berobbanó Matthew Taylor kifacsart, de eredményes mozdulattal a kapuba rúgta a labdát. És akkor még nem volt vége a védő (és a kapus) bizonytalankodásának.

Az utolsó előtti percben Rio Ferdinand újabb hibája meg is pecsételte az éllovas sorsát, a védő laza mozdulattal haza akarta tenni a labdát, de nem figyelt, és így a kapujából kimozduló kapus mellett a saját hálójába gurított.

Úgy tűnik, hogy az egész szezonban remekül teljesítő manchesteri bekksor a szezon végére elfáradt, pedig az igazán jelentős feladatok még ezután következnek. Minden bizonnyal a gyatra teljesítményben a szerb Nemanja Vidics vállficam miatti kiesése is szerepet játszik.

De térjünk még vissza egy pillanatra Rio Ferdinandra.

Párhuzam vonható egy hazai esettel, bizonyára sokan látták péntek este Lattenstein Norbert szerencsétlen mozdulatát, a fehérvári védő a DVSC-TEVA elleni NB I-es mérkőzésen a címvédő második találatánál hibázott óriásit, menteni igyekezett, de a saját kapujába továbbította a labdát.

A tanulság?

Lehetünk bárhol, bármikor, a futballista – mint minden ember – olykor hibázik. Még az is, aki heti százezer fontot (36 millió forintot!) keres.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik