A müncheniek belga óriása

SZ. NAGY TAMÁSSZ. NAGY TAMÁS
Vágólapra másolva!
2007.04.04. 23:29
Címkék
Hadd ne idézzük milliomodszor is Gary Lineker nevezetes mondását, hiszen tudjuk jól, a németek kifulladásig szoktak küzdeni. Most is ez történt: a Bayern München kétszer is felállt a Milan elleni mérkőzésen a padlóról, igaz, ebben ezúttal egy belga hátvédnek, Daniel Van Buytennek volt óriási szerepe.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjében kedd este a német Bayern München 2–2-es döntetlent csikart ki az AC Milan otthonában úgy, hogy nélkülözte két alapemberét, a veterán Oliver Kahn kapust és a holland középpályást, Mark van Bommelt. A bajorok bravúros döntetlenjének a belga középhátvéd, Daniel Van Buyten volt a főszereplője, aki két gólt szerzett a találkozón. A nagyszerű fizikai adottságokkal megáldott védő (196 cm/96 kg) pályafutása azt igazolja, hogy egyáltalán nem áll távol tőle az ellenfél kapuja előtti aktivitás. Daniel Van Buyten életpályája meglehetősen kalandosan alakult, igaz, az sem mindennapi, ha valakinek hivatásos pankrátor az apukája (nem mellékesen a papa később erőnléti edzőként is segítette a fiát). Hősünk a Charleroi együttesében kezdte el profi pályafutását, húszévesen már biztos tagja volt a kezdőcsapatnak, amikor az egyik legjobb belga klub, a Standard Liége felfigyelt a tehetségére, és szerződtette. Már liége-i alapemberként érte a megtiszteltetés, hogy a válogatott mezt is magára ölthette, és tulajdonképpen neki köszönhető, hogy a belga nemzeti csapat kijutott a 2002-es, japán–dél-koreai közös rendezésű világbajnokságra, hiszen a skótok elleni, döntő fontosságú selejtezőn ő szerezte a vörösök egyenlítő gólját (2–2). Két liége-i szezon után aztán továbbállt, nem tudott ellenállni a francia bajnokság egyik legpatinásabb együttese, az Olympique Marseille invitálásának. A déli kikötővárosban sem vallott szégyent, sőt a 2002–2003-as szezonban az OM házi gólkirálya (!) lett, nem mellesleg pedig a francia élvonal, a Ligue 1 legjobb hátvédjének választották meg. Amikor pedig a Bajnokok Ligájában gólt fejelt a Real Madridnak, már Sir Alex Ferguson és a Manchester United is felfigyelt rá, de végül, hogy, hogy nem, a városi rivális City csapatánál folytatta pályafutását. Bár ne tette volna! Mindössze ötször kapott lehetőséget, ráadásul az egyik fellépésén éppen a Manchester United gázolta el csapatát, négy gólt kapott az általa irányított City-védelem. Szakmailag kudarcot vallott, és a pénze is bánta ezt a kitérőt, ugyanis a gátlástalan bankárok több mint százezer fonttal csapolták meg a bankszámláját. Balga belga… Nem is maradt egy perccel sem tovább a szigetországban, egy újabb kikötővárosba, ezúttal Hamburgba költözött, ahol egy csapásra közönségkedvenc, majd csapatkapitány lett. Remek párost alkotott a ma már a Chelsea-ben futballozó holland Khalid Boulahrouzzal (miután mindketten eltávoztak, csak vegetál a Hamburg).

Tavaly nyáron aztán jöhetett az eddigi legnagyobb kihívás, a müncheni szerződés. És bár a belga az ősszel meglehetősen sokat bizonytalankodott, egyre jobban megérti magát a brazil Lúcióval, és úgy tűnik, a szezon végére összeáll az igazán maszszív Bayern-védelem. Daniel Van Buytent ugyan lebalgáztuk, de nyugodjon meg mindenki, megvan a magához való esze. Kihasználva fizikai erejét, rendszeresen feljár az ellenfél kapuja elé fejelni. Ha pedig fontos gólokat lő, illetve fejel, vajon ki emlékszik már a hátvédsorban elkövetett hibáira?

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik