Fejbe dobták az edzőt

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.03.02. 00:05
Címkék
Az 57. percben félbeszakadt a Real Betis–Sevilla Király Kupa negyeddöntő-mérkőzés, miután a hazai szurkolók közül valaki egy palackkal fejbe dobta a Sevilla edzőjét, Juande Ramost. A szakembert kórházba szállították, de már jobban van, és a klubvezetőket tette felelőssé a botrány miatt.

Áll a bál Spanyolországban!

Azok után, ami a Király Kupa szerdai játéknapján történt, ez nem is csoda. A Real Betis–Sevilla negyeddöntő visszavágója ugyanis az 57. percben, 0–1es állásnál félbeszakadt, miután a vendégcsapat vezetőedzőjét, Juande Ramost a nézőtérről megdobták. Mindez akkor történt, amikor a Sevilla Kanouté találatával megszerezte a vezetést, és valaki igencsak rossz néven vette a lelátón, hogy a csapat szakvezetője a játéktérre berohanva örült a gólnak. Juande Ramost egy műanyag flakonnal dobták fejbe, az edző ettől összeesett, s rövid időre elveszítette az eszméletét is, ezért hordágyon vitték be az öltözőbe. Nem sokkal később kivizsgálásra mentőautó szállította be a legközelebbi kórházba, ahol megállapították, hogy a Sevilla 52 esztendős mestere agyrázkódást szenvedett. Megfigyelésre bent tartották éjszakára, de csütörtök reggel hazaengedték, és ekkor nyilatkozott a sajtó képviselőinek is.

„Ilyesmi sajnos előfordul egy túlfűtött mérkőzésen. Nem gondolom a Betis híveiről, hogy mindannyian kegyetlenek, pusztán azért, mert valaki közülük megdobott egy palackkal. Ahol ötvenezer fanatikus szurkol, ott megesik, hogy valaki ilyet tesz. Ugyanakkor nem akarok senkit sem megbüntetni, ez a bíróság feladata, habár úgy vélem, ebben a helyzetben talán a letartóztatás lenne a helyes megoldás” – fogalmazott az eseményekre csak homályosan emlékező Juande Ramos, aki egyebek mellett hangsúlyozta, hogy a klubvezetőknek, az edzőknek és a játékosoknak is tenniük kell annak érdekében, hogy az erőszak és az aggresszivítás ne harapóddzék el a stadionokban. Mi több, megnevezte a felelősöket is.

„Mi is bűnösök vagyunk a történtek miatt” – utalt arra, hogy a mérkőzés előtt a két klub elnöke nézeteltérésbe és szóváltásba került egymással. A Sevilla első emberének, José Mariad el Nidónak először nem akart VIP-jegyet adni a Betis, és végül az andalúziai kormányzónak kellett erre felszólítania a klub vezetőit. A teljesség kedvéért tegyük hozzá azt is, hogy az odavágón, a Sevilla stadionjában a meccset a helyszínen megtekintő Betiselnök, Manuel Ruíz de Lopera mögé egy női keblet ábrázoló bronzszobrot tettek a hazai szurkolók...

Csütörtökön aztán Jaime Lissavetzky, Spanyolország sportminisztere a két csapat első számú vezetőit magához rendelte, hogy személyesen konzultálhasson az eseményekről. A politikus szégyenteljesnek nevezte a meccs előtti napon történteket, és azokat hangulatkeltőnek minősítette.

Csütörtök délutánra a rendőrség befejezte a stadion biztonsági kamerái által rögzített felvételek elemzését, s ennek alapján azonosították azt a férfit, aki megdobta Juande Ramost. A rendbontó ellen azonnal körözést adtak ki. Egyidejűleg újabb információkkal szolgált a hatóság. A rendőrség szóvivője ugyanis arról számolt be, hogy a Betisszurkolók közül néhányan kövekkel dobálták meg azt a mentőautót, amely a sérült edzőt kórházba szállította. Sőt egyesek megpróbálták feltartóztatni a gépjárművet is. Mindez csaknem egy hónappal azután történt, hogy Olaszországban életét veszítette egy rendőr egy bajnoki meccs után kitört utcai zavargások során...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik