A Fenomén visszatér Milánóba

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2007.01.26. 00:33
Címkék
Ronaldo elhagyja a Real Madridot, és az AC Milanhoz igazol. Csütörtökön ezzel a hírrel jelent meg a spanyol El Mundo internetes portálja, nem sokkal később pedig a világ vezető hírügynökségei is a Fenoménnek becézett brazil támadó átigazolásáról számoltak be.
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
AFP
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
AFP
Ez a pillanat is eljött: Ronaldo öt esztendô után búcsút int Madridnak
Luis Figo, Zinedine Zidane és David Beckham után Ronaldo is elhagyja a Real Madridot, s ezzel immár végleg lezárult a „galaktikusnak” nevezett éra a spanyol klub történetében. A hangzatos jelző a Real négy esztendeje tartó sikertelensége során évről évre vesztett vonzerejéből, s jó ideje már gúnyosan használták a futball világában. Ennek a – marketing szempontból kifizetődő, ám sportszakmai megközelítésből értékelhetetlen – korszaknak a végét jelenti, hogy a 30 esztendős Ronaldo Spanyolországból visszatér Olaszországba, és az AC Milanban folytatja pályafutását.

A brazil támadó átigazolásáról szerda délután kezdődtek meg a tárgyalások Predrag Mijatovics, a Real Madrid sportigazgatója és Adriano Galliani Milan-alelnök között, de az üzlet csupán a késő éjszakai órákban köttetett meg. A hír azért is szenzációs, mert a Real Madrid a még most is a világ egyik legjobbjaként számon tartott (igaz, régóta pocsék formában futballozó) játékosától, egyik ikonjától vált meg, másrészt pedig Ronaldo ugyan visszatér Milánóba, de korábbi munkaadója, az Internazionale helyett annak legfőbb riválisához, az AC Milanhoz igazol. Emlékezetes, hogy a kétszeres aranylabdás 2002-ben hasonló utat járt be, hiszen akkor éppen Olaszországból szerződött vissza Spanyolországba, ám nem a Barcelonába, amelynél korábban már megfordult, hanem az ősi ellenfél Realhoz írt alá.

Újra fellobbant az olasz kalmárvér

Átigazolások kapcsán (főként, ha élő szerződésű játékost érintenek) a legritkábban fordul elő, hogy nem történik pénzmozgás, a Milannál mégis úgy képzelték, ez is egy lehetséges megoldás az ügylet lebonyolításához. A Real Madrid sokáig nem volt hajlandó engedni a tízmillió eurós (2.5 milliárd forintos) vételárból, majd Ramón Calderón elnök utasítására Predrag Mijatovics kétmilliót lefaragott a kért összegből. A Milannak ekkor még esze ágában sem volt fizetni, sőt kifejezetten szemtelen módszerrel – mégiscsak egy világbajnok, aranylabdás csatárról van szó... – próbált üzletelni. Eleinte ugyanis ingyen óhajtotta volna átvenni Ronaldo játékjogát, bár ebben a kisded játékban az is szerepet játszhatott, hogy alig fél évvel ezelőtt még 18 millió eurót, csaknem ötmilliárd forintot (!) ajánlott a támadóért, amire akkor a Real Madrid mondott nemet. Az olasz kalmárvér később is fellobbant, amikor a Milan hatmillió eurót kínált a királyi klubnak, grátiszként pedig a tavaszi szezonra kölcsönbe át akarta paszszolni Ricardo Oliveirát. A szintén brazil csatárral a lehető legrosszabb üzletet kötötte volna Predrag Mijatovics, hiszen Oliveira nem Real-szintű futballista, mi több, családi gondjai vannak. Az amúgy is morális problémákkal küzdő blancóknak már csak egy ilyen labdarúgó hiányzott volna...

Csak pénzt kért a királyi együttes

Hogy tovább boncolgassuk az elmúlt napok eseményeit: a huzavona során az olasz klub vezetősége ötmillió eurónál húzta meg a felső határt, mint amit kifizetne a spanyoloknak, ám a hírek szerint ennél valamivel többe került nekik Luis Nazário de Lima, azaz Ronaldo. A spanyol El Mundo hatmillió eurós (1.5 milliárd forint) vételárról, az olasz La Repubblica 7.5 millió euróról (1.9 milliárd forint) cikkezett csütörtökön. Néhány órával később a játékos ügynöke, Ernesto Bronzetti az első változatot erősítette meg.

A kupacsatát már élőben látta Ronnie

Ronaldo már csütörtökön Milánóba repült, ahol este a helyszínen tekintette meg a Milan–Roma kupameccset, pénteken pedig átesik az orvosi vizsgálaton is, majd valószínűleg másfél éves megállapodást ír alá a lombardiai egyesülettel. Mindazonáltal – senkiben se hagyjunk kétséget – Ronaldót szépen kitessékelték, ha úgy tetszik, leléptették Madridból. Az utóbbi időben megromlott a viszonya Fabio Capello vezetőedzővel, kegyvesztetté vált, ráadásul a madridisták kritikáinak kereszttüzébe került.

Ronaldo 30 évesen az új kihívás mellett döntött. Az optimistább forgatókönyv szerint ezzel az átigazolással mindenki jól járhat. A Real Madrid azért, mert még egy „galaktikus” futballistától megszabadult, a Milan pedig azért, mert borsot tör az Inter orra alá, és szerzett egy formán kívüli, de garantáltan jó csatárt.

Ronaldo pedig? Olaszországban megújulhat, és ez esetben bebizonyíthatja az őt folyamatosan bíráló szakembereknek és szurkolóknak, hogy még manapság is az egyik legjobb labdarúgó a földön.

Ez lehet az utolsó esélye...

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik