Egy csapásra közellenség lett az újpesti futballklub

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2007.01.17. 01:23
Címkék
Az Újpest a magyar futball közellensége lett – vélekedik Dányi Szilárd. Az ügyvezető a keddi megbeszélés után mondta ezt, hiszen a pénzüket féltő profi klubok többsége a szintén a jussukért harcoló lila-fehérek ellen fordult.

Informális megbeszélést tartottak kedden a ligában, amelyen az MLL menedzsmentje és az élvonalbeli klubok képviselői vettek részt. Az összejövetelt azért szervezték meg, mert az Újpest a múlt héten előbb fegyelmi eljárást kezdeményezett a testület, valamint a vezetője, Tepszics Ignác ellen, majd feljelentést is tett a rendőrségen nagy vagyoni kárt okozó hűtlen kezelés gyanúja miatt. A lila-fehérek azért tették meg ezeket a lépéseket, mert az MLL eddig még nem fizette ki a
Megyeri úti egyesületnek járó 30 millió forintot, amely az előző bajnokságban elért második helyéért illeti meg. Erről az Újpest számlát is küldött a ligának.

Tepszics Ignác, az MLL elnöke nem vett részt a találkozón. A testület vezetője lapunknak elmondta, az összejövetelt a liga menedzsmentje szervezte, és csak az élvonalbeli csapatok képviselőit hívták meg. Tepszics Ignác az NB II-es Ferencváros küldötteként jelenhetett volna meg a megbeszélésen, ám ő kérte, hogy hagyják ki ebből az egyeztetésből, ezzel segítve őt objektivitásának megőrzésében.

„Korábban előzetes megállapodás született Kisteleki István, az MLSZ elnöke és Tepszics Ignác között – mondta Klement Tibor, a liga elnökségének tagja. – Megbíztuk az ügyvezetőt és a liga vezetőjét, hogy konkretizálja az egyezséget, és terjessze a taggyűlés elé. A szövetség és a liga elnöke abban állapodott meg, hogy a két szervezet közösen vállalja a tartozás megfizetését, ehhez azonban kell a taggyűlés és az MLSZ vezetőségének hozzájárulása. Természetesen mi is ki tudjuk fizetni az Újpestet, de csak a többi klub kárára. A lila-fehérek követelése az előző bajnokságra vonatkozik, ám csak az idei keretből fizethető ki. Az pedig nem igaz, hogy szeptemberben már rendelkezésünkre állt a kellő összeg.”

A megbeszélésen azt is vitatták, egyáltalán jogszerűen hozta-e meg a liga korábbi elnöksége a prémiumok kifizetésével kapcsolatos döntését. A versenykiírásban ezzel kapcsolatban csak annyi szerepel, hogy „a bajnokság befejezésével az 1–3. helyezett csapatok az MLL elnöksége által meghatározott pénzdíjazásban részesülnek.”

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

„A liga vezetői kétezer-öt szeptemberében úgy hoztak döntést a díjazásról, hogy akkor még nem volt elfogadott költségvetése a szervezetnek – folytatta Klement Tibor. – A büdzsével kapcsolatban csak tavaly februárban született megállapodás. Az MLSZ felügyelőbizottságának meg kell vizsgálnia, jogszerű volt-e a díjazással kapcsolatos döntés, még az is előfordulhat, hogy az Újpest követelése jogtalan, mert szabálytalan határozatra hivatkozik. A megbeszélésen felvetődött egy másik ügy is. Az Újpestnek egyelőre van reorganizációshitel-tartozása is, amelyet a Futball Duó Kft. a bajnokság előtt átvállalt. Ennek egyik feltétele az volt, hogy a lila-fehérek központi marketingbevételeiket átutalják a Futball Duónak. Akad olyan, aki úgy véli, hogy a vitatott harmincmillió is ebbe a körbe tartozik, vagyis az Újpestnek ezt a tartozás törlesztésére kellene fordítania.”

Az szinte természetes, hogy az Újpest ügyvezetője, Dányi Szilárd csak annyiban ért egyet Klement Tiborral, hogy a lila-fehéreknek jár a pénz.

„Négy hónapja hallom, hogy ki kell vizsgálni, jogszerűen döntött-e a korábbi elnökség. Jelen helyzetben csak annyit tudok erre mondani? ez nem több porhintésnél – fogalmazott Dányi Szilárd. – A versenykiírásban szerepel, hogy az elnökségnek kell döntenie a díjazással kapcsolatban. Felvetődött az is, hogy a nekünk járó pénz a központi marketingbevétel része. Ez azonban más kategória, a Borsodi Sörtől befolyó összeg nincs célhoz kötve, vagyis a ligának ebből kell finanszíroznia kötelezettségeit, és ha a tagság úgy dönt, a maradékot szét lehet osztani. A megbeszélésen megtudtam, hogy én vagyok a profi futball első számú közellensége, azért, mert szerintük rendkívül elítélendő módon el akarom szedni a többiektől a pénzt, hogy az Újpest követelését teljesítsék. A csapatoknál úgy csapódik le az ügy, hogy miattunk kapnak majd kevesebbet a Borsodi Sörtől származó bevételből, ezt személyeskedésektől sem mentes vitában többen közölték is velem. Előfordulhat, hogy ellenséges hangulat veszi majd körül az Újpestet, de nekem a klub érdekeit kell képviselnem, még akkor is, ha ez nem tetszik. Az egész ügy alapproblémája az, hogy csak azután lehet osztogatni, miután a fennálló tartozásokat teljesítik. Ez a ligában most fordítva történt.” ---- N ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik