Taroltak a németek

O. Z.O. Z.
Vágólapra másolva!
2007.01.04. 00:04
Címkék
A síugrók négysáncversenyének és a kerékpárosok Tour de France-viadalának keresztezéséből megszületett Tour de Ski a félidejéhez érkezett. Az eredetileg nyolc-, ám a csehországi enyhe időjárás miatt hatfutamosra csökkentett touron szerdán a férfiaknál teljes volt a német fölény a 15 kilométeres klasszikus stílusú versenyen. A győzelmet a 22 éves Franz Göring szerezte meg, René Sommerfeld és az összetettben vezető Tobias Angerer előtt.
A szakadó hóesés miatt folyamatosan lassult a hó, így hiába ment jól a táv első felében Angerer (az első két ellenőrző pontnál még ő vezetett), az utolsó öt kilométeren, a rossz, a többiekétől eltérő vakszolása miatt nem maradt esélye. Vigasztalódhat azonban az öszszetett állást figyelve, hiszen fél távnál ő áll az élen a Tour de Ski összetettjében, így péntektől – az olaszországi Asiagóba költözik a mezőny, ahol sprintverseny lesz – ő viselheti az éllovasnak járó aranyszínű trikót. „Nagyon örülök a harmadik helyemnek, ilyen körülmények között nem volt esélyem a győzelemre – mondta Angerer –, de ennél sokkal fontosabb, hogy jól ment a csapatnak. Meglepett, hogy enyém az aranytrikó, de egyelőre nem gondolok az összetett megnyerésére, csak a következő versenyre készülök.” Pedig nem ártana odafigyelnie, hiszen a tour győztese a Vk-pontok (400 jár a győztesnek, négyszer annyi, mint egy „szimpla” Vk-versenyen) mellé busás pénzdíjban is részesül: a győztesnek 112 500 svájci frank (kb. 17 és fél millió forint) üti a markát.A hölgyek is ekkora jutalomban részesülnek, nem is csoda, hogy nagy a harc a győzelemért. A szerdai tíz kilométeres etapot a szlovén Petra Majdic teljesítette a leggyorsabban, 27.2 másodpercet verve az előző napi győztes, egyben az összetettben élen álló Kristin Steirára. A norvég azonban a második helyével is megőrizte a vezetést, de valószínűleg csak a pénteki sprintversenyig lesz így – a rövid táv ugyanis nem az ő világa.Sokkal inkább honfitársáé, Marit Björgené, aki ugyan szerdán csak 11. lett, s az öszszetettben is csupán a hetedik pozíciót foglalja el, ám Asiagóban, a sprintversenyen előreléphet, hiszen ebben a számban az idei összes versenyen dobogóra állt.TOUR DE SKI, OBERSTDORF
Férfiak. 15 km, klasszikus stílus: 1. Franz Göring (német) 39:40.7, 2. Sommerfeld (német) 39:54.0, 3. Angerer (német) 40:10.7. A Tour de Ski állása 3 verseny után (még 3 van hátra): 1. Angerer 1:32.30.3, 2. Östensen (norvég) 17.0 másodperc hátrány, 3. Göring 30.7 mp h.
Nők. 10 km, klasszikus stílus: 1. Petra Majdic (szlovén) 28:44.8, 2. Steira (norvég) 29:12.0, 3. Kuitunen (finn) 29:18.6. A Tour de Ski állása 3 verseny után (még 3 van hátra): 1. Steira 1:00:05.9, 2. Majdic 20.4 mp h, Saarinen (finn) 23.2 mp h.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik