A belga társ nélkül is fizetőképes lesz a klub

KECSKÉS ISTVÁNKECSKÉS ISTVÁN
Vágólapra másolva!
2006.12.28. 00:27
Címkék
Szembe fordult magyar főnökeivel Valére Billen Újpesten, és ez okozta vesztét, állítja a lila-fehér klub magyar tulajdonosa. A Kovács Péterrel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy a belga tulajdonostárs kiszáll, de ez nem okoz fennakadást. A csapat edzője fél plusz egy évre Urbányi István lett.
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Németh Ferenc
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Németh Ferenc
Kovács Péter cége ismét átveszi a teljhatalmat a Megyeri úton
Elküldték Újpestről a csapat belga vezetőedzőjét, Valére Billent, és a helyére kinevezték Urbányi Istvánt. Ez így önmagában nem túl bonyolult, ám a Megyeri úti helyzet ennél sokkal összetettebb. A lila-fehérektől nemcsak a szakmai munka vezetője távozik, hanem a klubot 49,85 százalékban birtokló belga cég is.
„Idén júniusban adtuk el a cég majdnem felét a belga társaságnak, amelynek képviselője Francois Laureyssen volt, aki korábban sportigazgatóként tevékenykedett nálunk – mondta Kovács Péter, az Újpest többségi tulajdonát magáénak tudó Dare Group Zrt. képviselője.

Az üzlet hátterében az állt, hogy a lila-fehérek tulajdonosai úgy látták, az ő befektetésük csak arra elég, hogy a csapat a magyar mezőny első négy csapata között legyen, ennél azonban többre vágytak. A fejlődést biztosíthatta volna a pénz beáramlása, és az, hogy Belgiumból vagy Hollandiából játékosok érkeznek a Megyeri útra, ahonnan az említett országokba visznek is futballistákat. Nos, ebből mindöszsze annyi valósult meg, hogy Vanczák Vilmost kölcsönadták a St. Truidennek egy sikeres közös üzlet reményében.

„Miután beszálltak a belgák, több pozíciót is magukhoz kívántak ragadni, ebben a tekintetben a kezdetekkor, bízva a sikeres együttműködésben, engedékenyek voltunk – folytatta Kovács Péter. – Ez alapján a négy stratégiai poszt közül ők adták a sportigazgatót, a marketingvezetőt és a vezetőedzőt, míg mi adtuk az ügyvezetőt. Egy idő után azonban azt éreztem, hogy nekünk, magyaroknak csak kötelezettségeink, a belgáknak pedig csak jogaik vannak a klubnál. Amikor ezt szóvá tettük, állandóan kibúvókat kerestek. Nem hoztak szponzorokat és játékosokat sem. Ugyanakkor nem engedték meg nekünk, hogy a nyáron, miután Mészöly Gézának lejárt a szerződése, a holland Marc Wottét nevezzük ki vezetőedzőnek. Már tudjuk, miért. A holland U21-es válogatott egykori szövetségi edzőjének az is a feladata lett volna, hogy külföldön értékesítse az újpesti futballistákat, afféle angol típusú menedzserként. A szakember kikötötte, hogy hoz magával pályaedzőt, nem akarja Valére Billent alkalmazni. Ez a két feltétel nem tetszett a belgáknak, hiszen a játékosokat ők akarták eladni és Valére Billent vezetőedzőnek szánták.”

Az Újpest vezetőségének nem egyik pillanatról a másikra esett le, hogy ki akarják őket szorítani a klubból. Kovács Péter állítása szerint már októberben tudta, hogy rossz irányba mennek a dolgok.

„Több jel is utalt arra, hogy hamarosan baj lehet – mondta Kovács Péter. – Először is, Francois Laureyssen Valére Billen menedzsere is volt. Elég furcsa a helyzet, hogy a klub sportigazgatója, az egyik tulajdonos képviselője a megbeszéléseken folyamatosan azon dolgozott, hogy az ügyfele minél magasabb fizetést kapjon. Ezzel még nem is lett volna nagy gond, ha a belgák szerződésben vállalt kötelezettségüknek eleget téve tulajdoni részük arányában finanszírozták volna a klubot, ám ezt nem tették meg. Az elmúlt időszakban semmit sem fizettek, úgy gondolták, részesedésük megvásárlásával le is tudtak mindent, de ez nem így működik.

Egyre világosabbá vált, hogy üzleti partnerünknek az a célja, hogy ingyen elvigye az értékes játékosainkat Belgiumba, és ott jó pénzért továbbadja őket, nem a klub, hanem saját hasznukra. Egy példa: tavaly Francois Laureyssen még azt mondta, Vanczák Vilmos ára körülbelül egymillió euró, most azonban a St. Truiden átigazolásokért felelős vezetőjeként mindössze 100 ezer eurót fizetne érte. Vagy akkor beszélt mellé, amikor az Újpest sportigazgatója volt, vagy most akarja áron alul megvenni.”

Ez áll a tulajdonrész visszavásárlása mögött, és ez szorosan kapcsolódik Valére Billen eltávolításához is. A szakember korábban Mészöly Géza segítőjeként dolgozott a Megyeri úton, majd Bicskei Bertalan nyári távozása után került előtérbe.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

„Fontos, hogy bíztunk Valére Billenben, bár csak a belga nyomásnak engedve neveztük ki őt – nyilatkozta Kovács Péter. – Korábban azt állították róla, hogy ha egy labda és egy nő között kell választani, akkor ő mindenképpen az előbbi mellett dönt. Azt is állították róla, hogy munkamániás, de ezt sajnos lassan megcáfolta. Szép lassan azonban szembefordult velünk. Összerakva a mozaikokat, nyilvánvalóvá vált számunkra, hogy nem tud semleges maradni a magyar–belga tulajdonosi rendszerben, és egyre több tanújele volt annak, hogy a magyar tulajdonosi oldalt, amely valójában fenntartotta a klubot, nem fogadja el.”

A belga cég távozása nem rendíti meg az újpesti futballt, mert mint Kovács Péter mondja, eddig is ők állták a számlákat. A célok sem változnak, maximum lassabban érik el azokat.

„Rendezett gazdasági viszonyok közt működik a klub – mondta Kovács Péter. – A kft. nagy adósságállományát is rendeztük. Kifizettünk 75 milliót a Profi Liga Kft.-nek a reorganizációs hitelből. Most Urbányi Istvánt nevezzük ki vezetőedzőnek, fél plusz egyéves szerződést kötünk vele. Célunk az, hogy folytassuk az építkezést, közben tavasszal érjünk el nemzetközi indulásra jogosító eredményt, aztán újra a bajnoki címért szeretnénk harcolni.”

Urbányi István korábban az MTK utánpótlásánál dolgozott, vezetőedzőként pedig a BKV Előrét irányította. Játékosként szerepelt a Honvédban és az amerikai San Joséban is. Az erőnléti edző pedig Filkor Attila, az olasz Interben szereplő fiatal játékos édesapja lesz. ---- 3 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik