„Nem vagyok én diktátor!”

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.12.06. 03:07
Címkék
Közös megegyezéssel szerződést bontott Pajkos János és a Győr. A szakember kedden felajánlotta lemondását, amelyet Klement Tibor ügyvezető elfogadott. Az Újpest ellen Reszeli Soós István szakmai igazgató készíti fel a csapatot.
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben
Reszeli Soós István azon töprenghet, mit rontottak el az ôszi idényben Gyôrben

– Pajkos János lemondott, ön pedig – ha csak egy mérkőzésre is – leül helyette a kispadra. Gratuláljak vagy részvétet nyilvánítsak?
– Őszintén remélem, hogy a meccs után majd gratulálnia kell nekem – mondta Reszeli Soós István. – Volt egy kellemetlen szituáció, és mivel kevés idő lett volna új edzőt találni, azt a megoldást választottuk, hogy én irányítom majd a csapatot az Újpest ellen.

– Meglepte a vezetőedző lemondása?
– Teljes mértékben. A szombati, Honvéd elleni vereség után sokat beszélgettünk az eredménytelenség lehetséges okairól. De azt nem hittem volna, hogy ez lesz a vége. Pajkos János azonban így döntött, amit nagyon sajnálok.

– Merthogy? Az ő kudarca az ön kudarca is egyben?
– Nem beszélnék kudarcról. Fél idény telt el a bajnokságból, de az igaz, hogy egyelőre nem értük el a kitűzött célt. Pajkos János vállalta, hogy az ötödik–hatodik helyre viszi a csapatot, ami nem sikerült.

– Úgy tudtam, az első hatba kellett volna kerülniük.
– Ez is egy variáció volt, de bajnoki címről nem ejtettünk szót.

– Az ön felelősségénél tartottunk.
– Aki felelős vezetői pozícióban van, nyilván tudja, mikor és miben hibázott. Én is tisztában vagyok ezzel.

– Hallgatom.
– Ez hosszabb elemzést, beszélgetést igényelne.

„A drukkerek nem látják a munkát, amelyet naponta elvégzek az ETO-ért.” (Reszeli Soós István, az elismertség hiányáról)
– Itt a lehetőség.
– Ha mindenképpen erre kíváncsi, felkészülnék egy másik alkalommal. Azt azért megjegyezném, hogy bár most az én felelősségemet feszegeti, az elmúlt hónapokban egyszer sem kérdezték meg a véleményemet. Szerintem roszszul ítéli meg az összképet. Feladataimat nem csak az NB I-es együttessel kapcsolatban látom el. Működik, és jól működik az utánpótlásunk, illetve több labdarúgót adtunk el az utóbbi időben külföldre, és jelenleg is élénk az érdeklődés néhány játékosunk iránt. Több évre szóló koncepciót dolgoztunk ki, és igyekszünk végigjárni ezt az utat. A hátországunk létezik, vagyis nincs szakmai és morális válság a klubnál. Annyit azonban elismerek, hogy a felnőttcsapat fejlődése nem tart ott, ahol az elvárható lenne, viszont nem értek egyet azokkal a kritikákkal, hogy a fiataljaink nem tehetségesek, a rutinos játékosok pedig kiégett sztárocskák. Bár a mostani gyenge szereplésben elsősorban a játékosok a hibásak. Sohasem szóltam bele, ki játsszon a csapatban, és ki nem. Konzultálok, megbeszélek dolgokat a vezetőedzővel, hiszen nem vagyok én diktátor. Megvannak a hatáskörök, amelyeket egyszer sem léptem át. Ezért nem értem, miért feszegeti most az én felelősségemet.

– Szokta olvasgatni a különböző internetes fórumokat? Csak azért kérdezem, mert a győri szurkolók döntő többsége nem tartja alkalmas embernek a szakmai igazgatói posztra. Ön szerint miért nem?
– Fogalmam sincs, de a drukkerek nem látják a munkát, amelyet naponta elvégzek az ETO-ért. Illetve talán már elfelejtették, hogy én voltam az a vezetőedző, akivel a csapat versenyben volt a dobogóért. Edzőként elég jó a Győrrel a statisztikám, azért ezt is vegyük figyelembe a megítélésemnél. Úgy vélem, az irántam érzett ellenszenv részben személyes indíttatású. Nem vagyok mindenkinek szimpatikus.

– De miért alakult ki önről ilyen negatív kép?
– Nem tudom. Tény, nem vagyok médiakedvenc.

– Szerdától már ön tartja az edzést?
– Igen. A játékosok jó edzettségi állapotban vannak, technikailag sincs probléma, ezért nekem csak azzal kell törődnöm, hogy görcsmentesen készüljünk fel az Újpestből. Ennek érdekében most mindenféle elemzést háttérbe szorítunk.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Ki hitte volna? Egy nappal azután, hogy Klement Tibor ügyvezető igazgató a Nemzeti Sportban úgy nyilatkozott, személyi kérdésekről csak később, az őszi szezon végén döntenek, Pajkos János felajánlotta lemondását. Ezt rövid egyeztetés után Klement Tibor elfogadta. Az idényből már csak egyetlen mérkőzés van hátra, ezért a vezetők feleslegesnek tartották, hogy máris új edzőt keressenek a kispadra, az Újpest ellen a szakmai igazgató, Reszeli Soós István készíti fel a csapatot.
Az ETO honlapjára tegnap 14.41 órakor került fel a lemondásról szóló közlemény. Ebben egyebek mellett az szerepel, hogy Pajkos János az utóbbi időszak eredménytelenségére hivatkozva kérte felmentését, és kiemelte azt is, hogy az általa vállalt ötödik-hatodik hely megszerzésétől elmaradt az együttes. A klub hivatalos közleményében hangsúlyozta, hogy a felek kulturált módon egyeztek meg a válás feltételeiről, ezért elzárkóztak a további magyarázatoktól.
Egyelőre nem tudni, ki veheti át véglegesen a Győr irányítását, de a vezetők még ebben az esztendőben megnevezik Pajkos János utódját. A közleményben azt is megfogalmazták, hogy az ETO kitart eredeti szándékai mellett, vagyis a fiatal játékosok csapatba építését szorgalmazzák a jövőben, illetve bíznak abban, hogy a sérültek felépülése után eredményesebb lesz a zöld-fehérek élvonalbeli szereplése. ---- Augusztus 8., Debrecen: Supka Attila helyett Miroslav Beránek Augusztus 9., Sopron: Selymes Tibor helyett Roberto Landi
Augusztus 30., REAC: Urbán Flórián helyett Aczél Zoltán
Szeptember 12., Sopron: Roberto Landi helyett Selymes Tibor
Október 17., Honvéd: Aldo Dolcetti helyett Supka Attila
Október 19., Fehérvár: Csertői Aurél helyett Marijan Vlak
November 27., Sopron: Selymes Tibor helyett Csertői Aurél
December 5., Győr: Pajkos János helyett Reszeli Soós István (egy mérkőzésre)
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik