Orosznak és belgának orosz lett farkasa

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.09. 01:24
Címkék
A WTA-világbajnokság második napján folytatódott az orosz Jelena Gyementyjeva vesszőfutása: honfitársától, Szvetlana Kuznyecovától is simán kikapott. A belga Kim Clijstersnek sem volt esélye a szárnyaló Marija Sarapova ellen.
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett
Reuters
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett
Reuters
Szvetlana Kuznyecova is magabiztos gyôzelemmel kezdett

A világelső Amélie Mauresmo igencsak távol került a címvédéstől a madridi WTA-világbajnokságon. A tavaly Los Angelesben győztes francia a csoportkör első meccsét ugyanis kilátástalan játékkal veszítette el az orosz Nadja Petrova ellen – meglátszott rajta a közvetlenül a verseny előtti tíznapos kihagyás.
„Nem is a sérült vállam fáj, hanem a játék hiányát érzem nagyon. Nem tudtam felvenni a ritmust, és buta hibákat követtem el, ez mindig így szokott lenni, amikor sérülések után térek vissza” – értékelte reálisan a 6:2, 6:2-es kudarcot Mauresmo. „Csak az vigasztal, hogy ennél rosszabbul már nem mehet.”

Megvannak a csoportok

Elkészült a vasárnap kezdődő sanghaji Mesterek Kupája, azaz a férfi-világbajnokság csoportbeosztása. A világelső svájci Roger Federer a horvát Ivan Ljubiciccsal, az amerikai Andy Roddickkal és a címvédő argentin David Nalbandiannal alkotja a Vörös csoportot, míg a Kék csoportba a spanyol Rafael Nadal, az orosz Nyikolaj Davigyenko, a spanyol Tommy Robredo és az amerikai James Blake került.
A világelsőhöz hasonlóan az orosz Jelena Gyementyjeva is saját harmatos teljesítménye miatt kapott ki simán, őt honfitársa, Marija Sarapova verte meg 6:1, 6:4-re. Az idei US Open győztesének természetesen nem jött rosszul, hogy ellenfele tizenöt kettős hibát ütött, ám az ettől függetlenül sem lehetett vitás, melyikük a jobb játékos. „Nagyon nehéz Marija ellen játszani, mert az első pillanattól az utolsóig rettenetesen koncentrál. Igazi világelső módjára játszik, nem hiszem, hogy jelen pillanatban bárki is felérne hozzá” – dicsérte ellenfelét Gyementyjeva, aki egyébként az egyetlen teniszező, aki 2000 óta minden évben ott van a WTA-világbajnokságon – más kérdés, hogy 2001 óta csupán egy mérkőzést tudott megnyerni. Sarapova azért kicsit kritikusabban látta önmagát: „Nem tökéletes a játékom, de mindig nehéz belerázódni az ilyen versenybe.”

Az első játéknap késő esti mérkőzésén Justine Henin-Hardenne lépett pályára, akinek, ha jó formában van, azért van esélye megszorítani Sarapovát. Ennek megfelelően 6:2, 5:2-vel kezdett Martina Hingis ellen, ám a hároméves kihagyás után januárban visszatérő svájci nagy hajrával megfordította a szettet. Henin azonban még tudott újítani, és lehengerlő játékkal 6:1-re nyerte meg a döntő játszmát.

A szerdai nap a keddihez hasonlóan kezdődött Gyementyjeva számára: rettenetes szervák után újra elveszített adogatójátékkal. Szvetlana Kuznyecova személyében azonban hozzá illő partnerre talált: az US Open 2004. évi győztese meg tudta támadni ellenfele eleinte gyengécske szerváit, ahhoz azonban ő maga sem adogatott elég keményen, hogy a remekül fogadó és az alapvonalról egyébként is kiváló vetélytársát zavarba tudja hozni. Így aztán hosszabbnál hosszabb, nemegyszer tíz-tizenkét labdamenetes gémek követték egymást, okos megoldások váltakoztak váratlan rontásokkal, és persze brék bréket követett. 5:5-nél azonban Kuznyecova a legjobbkor hozta saját szerváját, majd elvette a két szettlabdát még hárító Gyementyjeváét is.

WTA-VILÁGBAJNOKSÁG

MADRID (3 000 000 dollár, kemény pálya)

Csoportkör.
Sárga csoport:
Henin-Hardenne (belga, 3.)–Hingis (svájci, 8.) 6:2, 6:7, 6:1.
A csoport állása: 1. Petrova (orosz) 1 győzelem/1 mérkőzés (szettarány: 2:0), 2. Henin 1/1 (2:1), 3. Hingis 0/1 (1:2), 4. Mauresmo 0/1 (0:2).
Vörös csoport: Kuznyecova (orosz, 4.)–Gyementyjeva (orosz, 7.) 7:5, 6:3; Sarapova (orosz, 2.) –Clijsters (belga, 6.) 6:4, 6:4.
A csoport állása: 1. Sarapova 2/2, 2. Kuznyecova 1/1, 3. Clijsters 0/1 (0:2), 4. Gyementyjeva 0/2 (0:4)
A második szett sem hozott különösebb újdonságot, bár Kuznyecova (aki ismét brékkel kezdett) több nyerőt ütött, mint addig, és főképp többet, mint ellenfele – igaz, hibázott is épp eleget. Saját adogatásaival már nem volt annyi gondja, de ellenfele szervái is javultak valamennyit, így ezek a gémek még tartogattak izgalmakat. Az inkább csak küzdő, mint szépen játszó Gyementyjeva a végén még meccslabdát is hárított 5:2-nél, de csak késleltetni tudta a vereséget: Kuznyecova végül alig két óra alatt, megérdemelten győzött.

Megérdemelten győzött Marija Sarapova is, aki Kim Clijsters elleni játékával utólag is rászolgált Gyementyjeva dicsérő szavaira. Az első szettben 2:2 után brékelt, majd végig is szerválta a játszmát, a másodikban pedig kétszer is elvette a belga adogatását, és 5:2-nél már azt hihettük, övé a mérkőzés. Az orosz mintha el is hitte volna mindezt, és addigi agresszív, pontos ütésekkel támadó stílusát félredobva apróbb könynyelműségekre ragadtatta magát – rá is ment két játéka. Amikor azonban ellenfelének már az egyenlítéshez volt labdája, Sarapova ismét összekapta magát, és két remek adogatással pontot tett a találkozó végére. Szegény Clijsters hiába játszott alapjában véve jól, néhány nyerő ütés benne maradt, és egyetlen bréklabdát tudott kihasználni, azt is későn. Ennyi pedig az orosz tini ellen már elég ahhoz, hogy ne maradjon esélye a győzelemre. Egyelőre úgy tűnik, Sarapova tényleg kiemelkedik a mezőnyből, de a szívós, kemény ellenfelek, Henin vagy Petrova még meglephetik. Erre azonban már csak a legjobb négy között kerülhet sor.
A csütörtöki műsor
18.00Justine Henin-Hardenne–Nadja Petrova
20.00Amélie Mauresmo–Martina Hingis
Közvetlenül utánaSzvetlana Kuznyecova–Kim Clijsters
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik