Heten pályáznak három helyre

BÁLINT MÁTYÁSBÁLINT MÁTYÁS
Vágólapra másolva!
2006.11.02. 02:04
Címkék
Jövő hétfőn Madridban a hölgyek, egy héttel később Sanghajban pedig a férfiak idényzáró versenyére kerül majd sor: az előbbieknél már teljes a világbajnokságnak is beillő Mesterek Kupája mezőnye, utóbbiaknál azonban még kiadó három hely. Ezek sorsa a most zajló párizsi mesterversenyen dől majd el.
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
Reuters
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
Reuters
A spanyol Tommy Robredo is jó eséllyel pályázik a vb-szereplésre
A hagyományos, idény végi mesterversenyen, a Grand Slamek utáni legrangosabb tornán ezúttal is az ATP és a WTA pontversenyének első nyolc helyezettje indul majd. A nőknél mostanra már nem maradt izgalom, legalábbis ami a résztvevők kilétét illeti, hiszen egyedül a svájci Patty Schnydernek lett volna esélye beverekednie magát a mezőnybe, ám miután a múlt héten Linzben az elődöntőben kikapott Marija Sarapovától, lemaradt a vb-ről is.

Apropó, Sarapova: az idei US Open győztese a világranglista második helyezettjeként természetesen ott lesz Madridban, ahogyan a világelső, a Wimbledonban és Melbourne-ben győző, mellesleg címvédő francia Amélie Mauresmo és a Roland Garrost nyerő belga Justine Henin-Hardenne is. A három remek évet záró orosz klasszisnak, Szvetlana Kuznyecovának, Nadja Petrovának és Jelena Gyementyjevának is bérelt helye van Madridban, míg a 2002-ben és 2003-ban győztes belga Kim Clijsters annak ellenére is befutó, hogy az idén csak 46 mecscset vívott, augusztus közepe óta pedig csuklósérülése miatt egyáltalán nem lépett pályára – ő az e heti, hasselti versenyen tér vissza.

A Mesterek Kupájának legérdekesebb és legváratlanabb résztvevője azonban nem ő, hanem Martina Hingis. A 2002-ben sorozatos sérülései miatt visszavonuló korábbi világranglista-vezető januárban szerepelt újra WTA-sorozatban, és többek között két tornagyőzelmének köszönhetően nyolc hónap alatt visszatornászta magát az első tízbe. Sikerült a vb-szereplést is kivívnia, feltéve ezzel a koronát diadalmas visszatérésére.

A madridi tornán összesen tehát öt korábbi vagy jelenlegi világelső (Clijsters, Henin, Hingis, Mauresmo és Sarapova) indul majd, míg a férfiaknál csak kettő: Roger Federer, a jelenlegi egyeduralkodó és egyik legesélyesebb kihívója, a magát a legjobbak közé Jimmy Connors útmutatásával visszaküzdő Andy Roddick.

Mellettük a salakpályás idényt végignyerő, 854 ranglistapontjából 460-at a salakidény szűk két hónapja alatt összelapátoló Rafael Nadal is ott lesz a november 13-án kezdődő sanghaji vb-n – balszerencséjére ezt a versenyt szőnyegen rendezik. A régi korok sztahanovistáit is megszégyenítő orosz Nyikolaj Davigyenkónak kis híján meglesz a 100 meccse az idén, és meg is nyert közülük anynyit, hogy ne potyára kelljen megváltania a sanghaji repülőjegyet, a horvát Ivan Ljubicic pedig nagy csodát ebben az esztendőben sem tett, de Federert leszámítva ő nyújtotta a legegyenletesebb teljesítményt, ami vb-részvételt ért a számára.

Három hely azonban még kiadó a férfiaknál, ezek sorsa pedig a párizsi mesterviadalon dől el. Az ATP-pontverseny 6–10. helyén nagy a tülekedés, ráadásul némi szerencsével még Tommy Haas és Tomás Berdych is becsúszhat a nyolc közé a párizsi győzelemért járó száz ponttal. Egyedül a ciprusi Markosz Bagdatisz számára ment már el a hajó, ő ugyanis most is sérült. Nem indul Párizsban gyomorbántalmai miatt a Mesterek Kupája-címvédő argentin David Nalbandian sem, így hiába áll jelenleg ő a legjobban, a horvát Mario Ancic vagy a chilei Fernando González kiütheti a nyeregből – ám csak egyikük előzheti meg, ők ketten ugyanis épp egymással játszhatnak a nyolcaddöntőben. És akkor a szintén Sanghajra hajtó James Blake-ről és Tommy Robredóról még nem is beszéltünk…

Az ATP-pontverseny állása a párizsi mesterverseny előtt
…6. David Nalbandian (argentin)439 pont
7.James Blake (amerikai)411
8.Tommy Robredo (spanyol)410
9.Fernando González (chilei)402
10.Mario Ancic (horvát)387
11.Markosz Bagdatisz (ciprusi)372
12.Tommy Haas (német)333
13.Tomás Berdych (cseh)316
A párizsi mesterverseny győztese 100, a döntő vesztese 70, az elődöntősök 45, a negyeddöntősök 25, a nyolcaddöntősök 15, a második körben búcsúzók 7 pontot kapnak. Az ATP-pontverseny 6., 7. és 8. helyezettje juthat még be a Mesterek Kupájába.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik