Ez igen „lássú” foci

BENKŐ GÁBORBENKŐ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2006.10.24. 00:37
Címkék
Marijan Vlak megtartotta első fehérvári edzését. A horvát mester nem feltétlenül volt elégedett a látottakkal, hiszen többször is azt mondta: „lássú, pontosábbán, kátásztrófá”.
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
Farkas Balázs (balra) igyekezett megfogadni Marijan Vlak intelmeit
A keret adva van.

No, nem a játékosállományra gondolunk elsősorban, hanem egy bizonyos képkeretre. Merthogy Székesfehérvárott a jelek szerint minden lehetséges motivációs eszközt bevetnek a vezetők. A klubház aulájában hónapok óta a falon lóg egy képkeret, amelynek üvege alatt a következő felirat olvasható: „Erre a tablóra azoknak a vezetőknek, edzőknek és labdarúgóknak a fotói kerülnek, akik a város és a klub történetének első magyar bajnoki aranyérmét szerzik.”
Szép kihívás, nem kis feladat.

Gál László ügyvezető igazgató mindenesetre úgy kalkulál, hogy a tablóra az ő portréja is felkerülhet jó másfél év múlva, és mellette ott lesz majd Marijan Vlak fényképe is. Elvégre a szombaton kinevezett horvát vezetőedzőnek a bajnoki cím megszerzését tűzte ki célul a klubvezetőség, konkrétan maga Gál László. Hogy aztán Csertői Aurél kiebrudalásával és Marijan Vlak szerepvállalásával valóban egy új sikertörténet veszi-e kezdetét Székesfehérvárott, azt hétfőn még nem tudtuk megjósolni. Mégpedig azért nem, mert Vlak első edzése legalábbis kétes tanulságokkal szolgált mind a horvát szakember, mind pedig a kívülálló számára.

Az egyébként addig zajos fehérvári öltöző éppen 16 órakor csendesedett el. Ekkor kezdte meg a hivatalos bemutatást Gál László, és ekkor állt először játékosai elé Marijan Vlak. Az ismerkedés tíz percig sem tartott, mert aztán az új szakvezető a pálya felé vette az irányt. Őt kisebb csoportokban komótosan követték a futballisták, ez legalábbis furcsa volt, de senki nem szólt érte. Marijan Vlak karba tett kézzel türelmesen megvárta a kezdőkörben, míg mindenki megérkezik, és harminc másodperces eligazítás után a gyakorlás is elkezdődhetett végre. A szokásos bemelegítést Németh Zoltán rutinból levezényelte, Marijan Vlak pedig még mindig karba tett kézzel és mindvégig szótlanul végignézte mindezt. Aztán jöttek a jelentősebb feladatok, például páronként a félpályáról indulva gyors passzokkal eljutni a 16-osig és kapura lőni. Na, ekkor legalább kiderült, hogy a horvát szakember is szokott beszélni edzés közben, sőt magyarul is tud jó néhány szót.

Leggyakrabban a „lássú” hangzott el, de szórványosan hallottunk néhány „pontosábbán”-t, majd egy rém gyenge kapura lövés után igen szépen ejtette ki a „kátásztrófá” szót is. Hogy lesz ebből 2008-ra bajnoki arany? Talán erre gondolt ebben a pillanatban Marijan Vlak is, és gyorsan megismételtette a gyakorlatot. A kétkapus játék során aztán megmutatkozott az edző valódi habitusa. Az oldalvonal mellett fel-alá sétált, és hangosan, nemegyszer mérgesen adta az utasításokat és ösztönözte gyorsabb játékra a labdarúgókat. Ha pedig úgy gondolta, megállította a játékot, és Dragan Szekurics (a név ismerős lehet sokak számára) tolmácsolásának segítségével elmagyarázta és kijavította a hibákat.

Marijan Vlak első székesfehérvári edzése kilencven percig tartott. Világosan kiderült, az irammal nem volt elégedett, vélhetően tempósabb tréningekre számíthatnak a játékosok a jövőben.

Az idő – ugyebár – sürget. 2008-ra itt bajnokcsapatot kell építenie Vlaknak. Ha törik, ha szakad. És akkor majd lehet hívni a fotóst meg a képkeretezőt.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- 3 ---- &
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik