Háború vagy béke

K. Z., V. Gy.K. Z., V. Gy.
Vágólapra másolva!
2006.09.12. 02:14
Címkék
Akár beláthatatlan következményei is lehetnek a Ferencváros és a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) pereskedésének, ha nem lesz mihamarabb fegyverszünet. Kedden a szövetség fegyelmi bizottsága határozatot hoz a FIFA és az UEFA szabályzatával szembehelyezkedő klub ügyében.
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát
Dragóner Attila (balra) a második vonalban is szívvel-lélekkel teszi a dolgát

Mint már többször írtunk róla, július 25-én az újjáalakuló fellebbviteli licencadó testület nem adta meg az élvonalbeli induláshoz szükséges engedélyt a Ferencvárosnak. Ez azt jelentette, hogy a 107 éves klub labdarúgócsapata – története során először – a második vonalban szerepel. A döntésbe persze nem nyugodtak bele a Fradi vezetői, és a Fővárosi Bírósághoz fordultak. Nos, e lépés miatt áll most a bál, a pereskedés híre ugyanis az UEFA-hoz és a FIFA-hoz is eljutott.

A nemzetközi szövetség pedig e téren sem ismer tréfát: a FIFA-alapszabály 61. cikkelyének 2. pontja ugyanis kimondja, tilos polgári bíróságon pereskedni az adott szövetséggel a hozzá tartozó tagoknak.

Találgatni sem kell, hogy az UEFA honnan s miként értesült a licencügyről. Az MLSZ vezetősége – hivatkozva az olasz labdarúgásban történt hasonlatos eseményekre – tájékoztató levelet írt Zürichbe, és ismertette a Ferencvárossal kapcsolatos ügy részleteit. De nemcsak információkkal szolgált az MLSZ, hanem egyúttal állásfoglalást is kért az UEFA-tól. A szövetség illetékesei azóta is hiába várják a reakciót, viszont levél érkezett a FIFA-tól, amelyből kiderült, a nemzetközi szövetség a sajtóból értesült a magyar tagszervezetben történő eseményekről. A levél augusztus 28-án érkezett a székházba, s a szövetség vezetősége nem késlekedett a válasszal: két nap múlva már Nyonban olvashatták a részletes jelentést, mi több, azóta már itt a FIFA-reagálás is: a nemzetközi szövetség illetékesei kérik az MLSZ-t, tegyen meg mindent annak érdekében, hogy a Ferencváros ne vétsen a szabályok ellen.

Az MLSZ pedig igyekszik eleget tenni a FIFA kérésének.

Ennek tükrében ülésezik kedden a fegyelmi bizottság, s a fegyelmi szabályzat értelmében – ha bebizonyosodik a Ferencváros vétke – az írásbeli figyelmeztetéstől kezdve akár az egy évre szóló kizárás is büntetés lehet. A tárgyalásra idézést kaptak a ferencvárosi klub képviselői is. Dr. Petró László, a Ferencváros jogásza terjedelmes tanulmányban taglalta a klub MLSZ-szel szembeni igazát, ám hogy érveivel meggyőzi-e a tagokat, egyelőre természetesen nem tudni.

Sokak szerint az észérv és a jog is kevés lehet. A nemzetközi szövetség ugyanis szeretné, ha mielőbb rendeződne az ügy, s Nyonban nyílt titok, ha kell, példát statuálnak az egyébként továbbra is nehéz anyagi körülmények között működő Ferencvárossal. A pereskedés az MLSZ-re nézve is kellemetlenséggel járhat, hiszen megeshet, hogy felfüggesztik a szövetség FIFA-tagságát. Ez pedig azt jelentené, hogy a licencügy következményeként a magyar válogatottak és klubcsapatok nem vehetnének részt a nemzetközi küzdelmekben.

Itt tartunk, folytatás kedden.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a magyar bajnokságot?

---- Nem akarunk prejudikálni, de eltöprengtünk, vajon miféle döntés születhet kedden. Nos, valószínűleg semmi lényeges, hiszen mindkét fél (sőt a FIFA is) a fegyverszünetben bízik. Hogy miért gondoljuk ezt?

Az MLSZ-nek nem érdeke az ügy melegen tartása: a szövetség számára fontos, hogy végül igaza legyen és megfeleljen a FIFA igényeinek, tehát meg kell büntetnie az alapszabály ellen vétő Ferencvárost. De lehetőleg úgy kell megtennie, hogy a zöld-fehér klub legfeljebb látszattiltakozásba kezdjen, és mihamarabb elfelejtődjön az egész – erre alighanem a szigorú írásbeli figyelmeztetés a legjobb megoldás.

A Ferencvárosnak sem érdeke, hogy sokáig erről a kényes ügyről beszéljenek: a csapatot a élvonalba úgysem veszik vissza, polgári úton sem várható több százmilliós kártérítés, a Fővárosi Bíróság elsőfokú ítélete szerint viszont erkölcsi győztesnek érezhetik magukat a ferencvárosiak. Ezt nem is kell tovább bolygatni, a lényeg, hogy az MLSZ ne fellebbezzen a bírósági ítélet ellen, és cserébe az FTC is elfogadja a vélhetően minimális fegyelmi büntetést.

A FIFA-nak sem fontos, hogy a magyar szövetség keményen megbüntesse a Fradit: a lényeg úgyis az, hogy a Ferencváros álljon be a sorba, fogadja el, hogy az MLSZ, az UEFA és a FIFA szabályzata szerint történnek a dolgok, és a jövőben ne forduljon polgári bírósághoz. Példát lehetne statuálni az FTC-vel szemben, de fölösleges, mert nem valószínű, hogy egy magyar csapat sanyarú sorsa miatt nevesebb klubok megrettennének… ---- Az alábbiakban röviden összegezzük, hogy az elmúlt hónapok során mi is történt az MLSZ kontra Ferencváros ügyben. Az eseményeket dátum szerint felidézve érthetőbb, mi vezetett az FTC NB II-be sorolásáig, illetve addig, hogy végül pereskedés kezdődjön a szövetség és klub között.

május 5. Az MLSZ elsőfokú licencadó testülete nem adta meg az FTC-nek az élvonalbeli induláshoz szükséges licencet.

május 31. Az MLSZ fellebbviteli licencadó testülete másodfokon, feltételekkel ugyan, de megadta a Ferencvárosnak a licencet. Ezzel feloldódik az elsőfokú licencadó testület határozata.

július 11. A fellebbviteli licencadó testület tárgyalta a Ferencváros ügyét, s mivel a klub nem teljesítette a május 31-i határozatban megszabott feltételeket, úgy határozott, viszszavonja a licencet.

július 17. Újra ülésezett a fellebbviteli licencadó testület, s úgy döntött, hogy visszavonja a július 11-én hozott határozatát.

július 19. Az MLSZ elnöksége hatályon kívül helyezte a fellebbviteli licencadó testület két nappal korábban hozott visszavonó határozatát, arra hivatkozva, hogy a testület szabálytalanul járt el.

július 25. Az újjáalakult fellebbviteli licencadó testület ismételten megvizsgálta az összes rendelkezésre álló dokumentumot, és úgy döntött, hogy a Ferencvárosnak továbbra sem ad licencet, így a 107 éves klub az élvonal helyett az NB II Keleti csoportjába kapott besorolást.

szeptember 5. A Fővárosi Bíróság hatályon kívül helyezett két formai hibás határozatot, egy elnökségit és egy fellebviteli licencadó testületit, de a licencet a Ferencvárosnak a bíróság sem adta meg. Az MLSZ fegyelmi bizottsága vizsgálatot indított a Ferencváros ellen, mert a klub megszegte a szövetség alapszabályát, amely kimondja, hogy a tag kötelessége a labdarúgásra vonatkozó jogszabályoknak (a FIFA és az UEFA rendelkezéseit vette át az MLSZ is) betartása. A szövetség szerint ez ellen vétett a Fradi azzal, hogy polgári bíróságon kereste az igazát. A Ferencvárost ez nem érdekli, mondván, nem talált más jogi fórumot, ahol érvényt szerezhetne az igazának.
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik