A volt ágyús tüzet nyitott

CSILLAG PÉTERCSILLAG PÉTER
Vágólapra másolva!
2006.09.12. 02:14
Címkék
Kedden este újra beindul az európai futballnagyüzem: a Bajnokok Ligája főtáblájára jutott csapatok közül tizenhat pályára lép, hogy harcba szálljon a kontinens legértékesebb klubtrófeájáért. Az összecsapások közül kiemelkedik az „A” jelű halálcsoportban sorra kerülő Chelsea–Werder Bremen találkozó, ahol a londoniak nyári igazolásokkal megerősödött csapata számára csak a győzelem elfogadható.
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Az Arsenaltól érkezô Ashley Cole szerint a Chelsea-nek jó esélye van a BL-gyôzelemre
Biztosra vehető, hogy a Bajnokok Ligája főtáblájának nyolc kvartettjéből a Barcelonát, a Chelsea-t, a Werder Brement és a Levszki Szófiát magába foglaló csoport küzdelmei vezéráldozattal járnak: a Premier League nyertese, a Primera Division győztese és a Bundesliga másodikja közül valamelyik gárdától mindenképpen elbúcsúzunk a csoportkör után.

A négyes pikantériája, hogy ismét megküzd egymással a legutóbb a tavalyi kiírás nyolcaddöntőjében találkozó Barcelona és Chelsea is; noha abban a párharcban a katalán alakulat végül kiejtette a londoniakat, az idén – valljuk meg őszintén – az lenne meglepő, ha nem ez a két együttes jutna tovább a legjobb tizenhat közé.

Persze ehhez még lesz egy-két szava a kedd este a Stamford Bridge-re látogató Werder Bremennek is, különösen azok után, hogy a német csapat szombaton kiesett a Német Kupából, így a hazai bajnokság mellett csak a nemzetközi porondon kereshet vigaszt. A szombati, Pirmasens elleni meglepő botlás azonban drágább lehet a brémaiaknak, mint ahogy azt először gondolták. Első számú gólfelelősük, a huszonöt találattal tavaly a Bundesliga gólkirályi címét megszerző, majd a németországi világbajnokság Aranycipőjét is elhódító Miroslav Klose combsérülést szenvedett a találkozón, így kérdésessé vált a játéka a Chelsea ellen.

A Werder Bremen szurkolói nagyon reménykednek benne, hogy a gólvágó Miroslav Klose felépül az esti mérkôzésig
A Werder Bremen szurkolói nagyon reménykednek benne, hogy a gólvágó Miroslav Klose felépül az esti mérkôzésig
A Werder Bremen szurkolói nagyon reménykednek benne, hogy a gólvágó Miroslav Klose felépül az esti mérkôzésig
„Ha hétfőn lenne a meccs, biztos, hogy nem tudnék játszani” – mondta az érintett egy nappal az összecsapás előtt. Ha a klub orvosai úgy döntenek, hogy Miroslav Klose nincs játékra kész állapotban, az egyiptomi Mohamed Zidan vagy a portugál Hugo Almeida szerepelhet a helyén.

Nyilvánvaló, hogy a Chelsea védőjének, Ashley Cole-nak sem mindegy, kivel kell farkasszemet néznie, a londoniak új szerzeményével kapcsolatban most mégsem a Werder Bremen elleni összecsapás a slágertéma. Sokkal inkább az, hogy az Arsenaltól érkező hátvéd a The Times című angol napilapban folytatólagosan megjelenő könyvében kiborította a bilit, vagyis élesen kritizálta volt csapatát, mondván, az agyonrajongott Thierry Henry árnyékában róla mintha tudomást sem vettek volna.

„A klub folyton Thierry-t ajnározta, dicsérte és halmozta el minden jóval, mindig azt hangoztatva, hogy mennyire fontos az együttesnek és mindenáron meg akarja tartani” – hőbörgött Ashley Cole. – És eközben velem mit csináltak? A klubvezetők soha, egyetlen alkalommal sem hívtak meg vacsorázni vagy akár csak beszélgetni, még csak nem is telefonáltak nekem. Nem arról van szó, hogy savanyú a szőlő, csupán a szomorú igazságot akarom elmondani. Azt, hogy az Arsenal az egész szezon alatt semmiféle erőfeszítést nem tett azért, hogy engem maradásra bírjon.”

A William Gallasért és öt millió fontért (több mint 2 milliárd forint) megvásárolt Ashley Cole azonban nemcsak a felé irányuló közömbösség, hanem a tavalyi BL-döntőben elszenvedett vereség miatt is kárhoztatta volt csapatát: „Nagyszerű volt a döntő estéje, mégis borzasztó csalódottan gondolok vissza rá, különösen arra a pillanatra, amikor elsétáltunk a győzelmet ünneplő Barcelona-játékosok mellett. Ha BL-ezüstöt nyersz a szezonban befektetett munkád elismeréséül, az is szép, de az igazi ambíciót a serleg elhódítása jelenti. Nem azt mondom, hogy a Chelsea-vel nagyobb sanszunk van megnyerni a trófeát, mint az Arsenallal, de az kétségtelen, hogy most jó eséllyel pályázunk a végső győzelemre.”

Ha azt nézzük, hogy a londoni klub az amúgy is félelmetes keretét a nyári átigazolási időszakban – az idézett védőn kívül – olyan nevekkel erősítette meg, mint Andrij Sevcsenko vagy Michael Ballack, akkor valóban egyet kell értenünk Ashley Cole ez utóbbi kijelentésével, ám ne felejtsük el: az A-csoportban egy nagyvad biztosan elhullik.

Szavazás

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligáját?

Írja be az itt látható számot!
---- Az UEFA jóvoltából mintegy 530 millió euró (14.3 milliárd forint) jut a BL 32 résztvevőjének. Az európai szövetség 750 millióval (20.2 milliárd forint) gazdagodik az elitkategória küzdelmeinek köszönhetően, ebből az összegből 220 milliót (6 milliárd forint) tart meg. Tavaly még csak 433 millió (11.7 milliárd forint) került az egyesületekhez, amelyek közül a végső győztes jövőre legalább 22.7 millióval (6.1 milliárd forint) lesz tehetősebb. A szétosztandó 530 millióból 276.6 milliót (7.4 milliárd forintot) tesznek ki a rajtpénzek és a győzelmi prémiumok, a fennmaradó részt egy speciális szisztéma szerint juttatják el a csapatoknak. A fellépti díj 2 millió euró (540 millió forint), és mind a hat csoportmérkőzésért 400 ezer (108 millió forint) jár. A csoportkörben aratott győzelem 600 ezer (160 millió forint), a döntetlen 300 ezer eurót (80 millió forintot) ér. Csak tájékoztatásképpen: a magyar bajnok Debrecen ebben a bajnokságban 600 millió forintból gazdálkodik… ---- Három évtizedes pauza után „gabalyodhat” újfent egymásba a Barcelona és a Levszki Szófia. A bolgár futball első BL-reprezentánsa az 1975–1976-os kontinentális idényben – először, s kedd estig utoljára – az UEFA-kupa negyeddöntőjében futott össze a katalán szupercsapattal, amely a Nou Campban annak rendje, s módja szerint elhúzta a balkániak nótáját (4–0), ám a szófiai visszavágón Johan Neeskens, a Barca jelenlegi másodedzője hiába duplázott, az ibériaiak kellemetlen fricskát kaptak (4–5).

Csekély az esélye, hogy az UEFA-kupa legutóbbi kiírásában negyeddöntős, a selejtezőben az olasz Chievót elintéző bolgárok idegenben akárcsak megszorítsák a BL-címvédőt, részint a játékosanyag minőségét, a Barcelona bajnoki formáját, no meg a vonatkozó statisztikát tekintve is: a Barca az utóbbi öt BL-beli nyitó meccsét kivétel nélkül megnyerte.

„Láttuk, mit művelt a Sevilla az európai Szuperkupa döntőjében a Barcával, megpróbálunk hasonló stílusban játszani” – nyilatkozta optimistán a Levszki doyenje, Daniel Borimirov.

A Szpartak Moszkva reményteljesebben tekinthetne a müncheni kirándulás elé, csakhogy az orosz ezüstérmes az utóbbi 17(!) BL-meccsén egyetlenegyszer sem örülhetett. Hálás vitatéma, az idén vajon túlnő-e saját árnyékán a Szpartak, amely utoljára a 2002–2003-as kiírásban tette tiszteletét az elitligában, igaz, erejéből még egy tisztességes „Hello!”-ra sem futotta: mind a hat csoportmeccsét elvesztve, 18 kapott góllal osont ki a hátsó ajtón. Nem javít az oroszok helyzetén, hogy Felix Magath a kezdőcsapatban ad lehetőséget az eddig a kispadon jegelt Lukas Podolskinak, aki a múlt szerdai Eb-selejtezőn San Marinónak négyszer, a hét végi Német Kupa-fellépésen (csereként...) a St. Paulinak egyszer köszönt be.

Az Inter argentin szűrője, Esteban Cambiasso kétszer dobhatta az égnek a karját szombat este a Fiorentina elleni bajnoki szezonkezdeten, ám vádlisérülése miatt nem ülhetett fel a Liszszabonba tartó gépre honfitársához, a csatár Julio Cruzhoz hasonlóan, aki ágyékproblémákkal küszködik. A Sportingnál vizitáló milánói „világválogatottnak” mindazonáltal nélkülük is kötelező begyűjtenie a három pontot. ----
----
----
----
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik